Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
15.41

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 15. 3. 2013, 15.41

8 let, 3 mesece

Odzivi manjšinskih organizacij na kandidaturo Komelove: z njo imamo dobre izkušnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zamejskih manjšinskih organizacijah so se odzvali na kandidaturo Tine Komel za novo ministrico brez listine, pristojno za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Doslej sta se na kandidaturo Tine Komel, dozdajšnje podpredsednice parlamentarne komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, za novo ministrico brez listine, pristojno za Slovence v zamejstvu in po svetu, odzvali dve od treh organizacij koroških Slovencev in ena od dveh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji. Vsi, ki so se odzvali, so izpostavili dosedanje dobre izkušnje s kandidatko.

Doslej je že pokazala državniški odnos do Slovencev v zamejstvu in po svetu Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik poudarja, da je Komelova že kot podpredsednica komisije dokazala državniški odnos do Slovencev v zamejstvu in po svetu, kar je izrednega pomena. Še posebej je upoštevala narodno skupnost kot samostojen subjekt in ni posegala v delovanje struktur iz ideoloških ali drugih razlogov, ampak je vedno podpirala pluralno organiziranost slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Sadovnik na podlagi teh pozitivnih izkušenj sklepa, da si bo Komelova tudi kot ministrica prizadevala, da se bodo vse tri krovne politične organizacije slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem še naprej usklajevale v pomembnih narodnostnih vprašanjih in čim prej uredile skupno koordinacijsko telo. Prihodnjo ministrico še posebej odlikuje dejstvo, da je izredno dobro seznanjena s stanjem in delovanjem slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je sklenil Sadovnik.

Vladni urad bo vodila brez ideoloških predznakov, meni Marjan Sturm Predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm je v odzivu dejal, da so Komelovo spoznali "kot umirjeno, premišljeno in kompetentno podpredsednico komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu", zato je prepričan, da bo urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu vodila brez "ideoloških predznakov in kakega sektaštva, v smislu slovenske ustave in evropskega duha sodelovanja in konstruktivnega sožitja". Novi ministrici je tudi zaželel veliko delovnih uspehov in ji obljubil konstruktivno sodelovanje.

Rudi Pavšič: Komelova premore občutljivost za probleme manjšinskih skupnosti Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) je v odzivu izrazila zadovoljstvo, da se je ohranilo ministrstvo za Slovence po svetu in v zamejstvu. SKGZ je prepričana, da bo imela Komelova kot ministrica "konstruktivne odnose na institucionalni ravni".

Predsednik SKGZ Rudi Pavšič meni, da je kot predstavnica italijanske narodne skupnosti v Sloveniji posebno občutljiva na probleme manjšinskih skupnosti, ki so si večkrat zelo podobni, kar ji bo gotovo olajšalo razumevanje težav zamejcev. V tem okviru vidi priložnost, da se sedanji dobri odnosi med obema manjšinama tudi na institucionalni ravni bolje razvijejo, kot je svoj čas veliko prispevalo k medsebojnemu sodelovanju manjšinsko omizje. Izrazil je tudi željo, da bi na ravni odnosov med Slovenijo in deželo Furlanijo-Julijsko krajino ponovno zaživela delovna omizja, med njimi tudi manjšinsko.

SKGZ pričakuje, da bo ministrica potrjena in upa, da bo nato prišlo čim prej do srečanja, ki bi pomenilo začetek aktivnega sodelovanja. Podpredsedniško mesto Komelove v parlamentarni komisiji za Slovence v zamejstvu in po svetu vsekakor dobra popotnica za njeno bodočo zadolžitev, pravijo.

Ne spreglejte