Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
12. 12. 2018,
17.11

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

15

Natisni članek

izobraževanje šolstvo inšpektorat Jernej Pikalo

Sreda, 12. 12. 2018, 17.11

5 let, 4 mesece

Odpisani šef šolskih inšpektorjev: V Severni Koreji so postopki zelo hitri in učinkoviti #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

15

"V Severni Koreji ni postopkov oziroma so ti zelo hitri in učinkoviti," za Planet TV na očitke o dolgotrajnih postopkih in prevelikem zatekanju k formalizmom odgovarja glavni šolski inšpektor Tomaž Rozman, čigar zamenjavo je predlagal šolski minister Jernej Pikalo.

Rozman pravi, da so bile februarja 2014, ko se je ravno na predlog Pikala vrnil na položaj glavnega inšpektorja, zadeve kaotične in da jim je od takrat zadeve uspelo sanirati do te mere, da je inšpektorat začel dobro delovati.

Novice Ravnatelj Dušan Merc: Minister Pikalo svoje službe ne jemlje resno #video

"Kaj pa je bistvo demokracije, če ne postopki"

"Ukvarjali smo se s tistim, za kar smo plačani. Delali smo solidno. Organ se je konsolidiral. Inšpektorjev je sicer zelo malo, dva za šport in deset za šolstvo, število zadev pa neprestano raste. Res me fascinira, da lahko deset inšpektorjev ustrahuje 40 tisoč učiteljev," je izpostavil.

Glede očitkov o dolgotrajnih postopkih in prevelikem zatekanju k formalizmom je odgovoril, da je inšpektorat zavezan vnaprej določenim postopkom in zakonodaji. "Kaj pa je bistvo demokracije, če ne postopki? V severni Koreji postopkov ni oziroma so zelo hitri in učinkoviti," je pojasnil in dodal, da s tem ne opravičuje dolžine nekaterih postopkov.

Tomaž Rozman je še opozoril, da smo na splošno prenormirana družba in da je predpisov povsod, ne le v šolstvu, preveč.  | Foto: Tomaž Rozman je še opozoril, da smo na splošno prenormirana družba in da je predpisov povsod, ne le v šolstvu, preveč.

Dušan Merc
Novice Ministrstvo ob začetku sojenja ravnatelju Mercu: Šola mora zaščititi žrtve

"Določili smo prioritete"

Kot je dejal, je z vsemi inšpektorji, ki so imeli dolge postopke, opravil razgovore in zahteval, da zadeve pospešijo. "Določili smo prioritete. To so zagotovo pravice otrok in nasilje. Inšpektor je v takih primerih preostalo dolžan pustiti in jih prednostno obravnavati," je zatrdil.

Poudaril je tudi, da letno inšpektorat zaradi starejše strukture zaposlenih izgubi dobrih 50 delovnih dni, ker zaposlenim, starejšim od 50 let, pripada pet dodatnih dni dopusta.  

Dušan Merc
Novice Ravnatelj končal na sodišču, ker naj bi pred spolnimi napadalci zaščitil učenki #video

Predpisov je preveč

Rozman je še opozoril, da smo na splošno prenormirana družba in da je predpisov povsod, ne le v šolstvu, preveč. Kot je dejal, je bilo ob sprejemanju različnih predpisov in zakonodaje s strani šolskega ministrstva premalo premisleka, kako bodo novi akti vplivali na šolstvo.

Ne spreglejte