Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
11. 12. 2018,
10.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

18

Natisni članek

šolstvo inšpektorat Jernej Pikalo

Torek, 11. 12. 2018, 10.00

5 let, 4 mesece

Ravnatelj Dušan Merc: Minister Pikalo svoje službe ne jemlje resno #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

18

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je podal predlog za razrešitev Tomaža Rozmana s položaja glavnega inšpektorja Inšpektorata za šolstvo in šport. "Odločitev ni bila sprejeta čez noč, je premišljena. Potrebujemo sistemske spremembe za delovanje inšpektorata, ki niso rokohitrske, ampak delajo sistem učinkovit," pravi minister.

Tomaž Rozman vpleten v dve odmevni zgodbi

Rozman se je v zadnjem obdobju pojavil v dveh odmevnih zgodbah. Oktobra je zagovarjal delovanje inšpektorata v primeru zlorab otrok v zavodu Kengurujčki, saj so se pojavili dvomi o tem, ali je inšpektorat res naredil dovolj za zaščito otrok v zavodu.

V zadnjih tednih pa se Rozman spoprijema z očitki nekdanjega ravnatelja Osnovne šole Prule Dušana Merca o nesposobnosti za vodenje inšpektorata. Šolski inšpektorat je namreč odločil, da je Merc s prepovedjo vstopa v šolo fantoma, ki naj bi na bazenu spolno napadla dve učenki, kršil ustavno pravico do izobraževanja.

Pikalo: Od zunaj sem opazoval delo kot starš in nisem bil najbolj zadovoljen

Pikalo, ki je Rozmana sam predlagal na čelo inšpektorata v svojem prvem mandatu, je danes dejal, da se mu danes ta odločitev ne zdi več tako dobra. "Gre za zadevo, ki je tlela dlje časa. Od zunaj sem opazoval delo kot starš in nisem bil najbolj zadovoljen," je med drugim dejal.

"Postopki so predolgi, prezapleteni"

Spomnil je, da se je v zadnjem času "zgodilo kar nekaj zadev", na katere sicer niso imeli vpliva, so pa načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. Tako bodo namesto Rozmana na čelo inšpektorata najprej s pooblastilom imenovali nekoga z ministrstva, "v drugi fazi pa poiskali nekoga, ki bo uvedel sistemske spremembe", je po pisanju STA napovedal Pikalo.

Dušan Merc
Novice Ravnatelj končal na sodišču, ker naj bi pred spolnimi napadalci zaščitil učenki #video

"Postopki so predolgi, prezapleteni, včasih se vlečejo nerazumljivo dolgo. Zato potrebujemo sistemske spremembe," je dejal, ob tem pa poudaril, da ne smejo biti rokohitrske, morajo pa sistem narediti bolj učinkovit. Ministru se zdi "simpatična" tudi ideja o povezavi inšpektorata in zavoda za šolstvo. "Ne vem, zakaj ne bi skupaj opravljala inšpekcijskega procesa inšpektor in svetovalec zavoda," je med drugim izpostavil.

Ministru se zdi "simpatična" tudi ideja o povezavi inšpektorata in zavoda za šolstvo. "Ne vem, zakaj ne bi skupaj opravljala inšpekcijskega procesa inšpektor in svetovalec zavoda," je med drugim izpostavil.

Dodal je še, da je treba racionalizirati predpise, postopke pa decentralizirati. Vizijo inšpektorata vidi v preoblikovanju tako, da inšpektorat ne bo zgolj prekrškovni organ, ampak tudi zunanje evalvatorsko telo, ki bi skrbelo za kakovost izobraževalnega procesa. Kot je pojasnil minister, si želi več podpore in svetovanja staršem, ravnateljem in učiteljem.

"Ne vem, kaj bo naprej. To je eden od začetkov. Mislim, da bi morali minister, vlada in parlament zavzeti novo strategijo o razvoju šolstva in odnosih v šolstvu, ampak se bojim, da tega niso zmožni. Minister Pikalo je polovično še vedno univerzitetni profesor, kar pomeni, da ne jemlje resno ne ene ne druge službe. To zaenkrat ne kaže na nobeno vizijo, ampak na gasilsko akcijo," je ministrov predlog za razrešitev Rozmana komentiral ravnatelj Dušan Merc.
 

Dnevnik pa danes poroča, da je tožilstvo pregon v omenjenem primeru začelo zaradi prijave inšpektorata za šolstvo, ta pa, da je nadzor izvedel na podlagi prijave mame ene od domnevnih žrtev nadlegovanja. Inšpektor je ravnatelju res očital, da je domnevnima storilcema kršil pravico do izobraževanja, odkril pa naj bi še številne druge nepravilnosti, poroča časnik. Te nepravilnosti menda po mnenju tožilstva nimajo znakov kaznivih dejanj, kažejo pa, da so na Osnovni šoli Prule že več mesecev pred tem dogodkom vedeli, da eno od učenk sošolci nadlegujejo, vendar pa se šola po mnenju inšpektorja ni ustrezno odzvala, poroča Dnevnik.

Dnevnik pri tem navaja dogajanje iz časa okoli novega leta 2013, ko naj bi prijatelj te učenke pretepel njenega sošolca, ker naj bi jo ta nadlegoval. Domnevni nadlegovalec se je zatekel v šolo in poklical policijo. O tem dogodku naj bi bilo seznanjeno tudi vodstvo šole. Prav tako naj bi nekaj mesecev pozneje razredničarka učenke prestregla listek, ki ga je ta učenka napisala sošolcu, pozneje domnevnemu storilcu nadlegovanja v bazenu. Napisala naj bi mu, naj jo pusti pri miru. Učenec naj bi priznal, da otipava sošolko, a naj mu razredničarka ne bi izrekla vzgojnega ukrepa.

Inšpektor je v svojem nadzoru šoli očital, da ni ustrezno obravnavala spolnega nadlegovanja v bazenu in pred tem dogodkom. Merc sicer pravi, da gre za laž, da šola pred tem ni ustrezno obravnavala informacij o spolnem nadlegovanju.

Dušan Merc
Novice Ministrstvo ob začetku sojenja ravnatelju Mercu: Šola mora zaščititi žrtve

Predlog bo predvidoma v četrtek obravnavala vlada

Ministrov predlog za Rozmanovo razrešitev je danes obravnavala vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja, predvidoma v četrtek pa bo obravnavan na seji vlade, so pojasnili na ministrstvu.

 

vrtec hrana otroci
Novice Po aferi Kengurujčki ministrstvo in inšpekcija v preverjanje varuhov otrok #video
Zasebni zavod Kengurujčki
Novice V primeru Kengurujčki devet prijav na policijo, delovanje zavoda tudi pod drobnogledom Fursa
Ne spreglejte