Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
20.59

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

energetika NSi Odbor za infrastrukturo

Sreda, 3. 4. 2024, 20.59

3 tedne, 5 dni

Odbor DZ zavrnil predlog NSi za javno predstavitev mnenj o predlogu energetskega zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
radiator, ogrevanje | Predlog NSi za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu novega energetskega zakona je podprlo pet članov odbora, devet jih je bilo proti. | Foto Shutterstock

Predlog NSi za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu novega energetskega zakona je podprlo pet članov odbora, devet jih je bilo proti.

Foto: Shutterstock

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je na današnji seji zavrnil predlog NSi za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu novega energetskega zakona. Javno predstavitev mnenj so podprli v opoziciji, medtem ko so v koaliciji ocenili, da so bila mnenja številnih deležnikov že ustrezno predstavljena v dozdajšnji obravnavi predlaganega zakona.

V poslanski skupini NSi so predlog za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu novega energetskega zakona, ki ga je v DZ predložila vlada, vložili januarja letos. Kot je na današnji seji odbora dejal poslanec NSi Janez Žakelj, so ocenili, da je tema energetike, energetske mešanice in zagotavljanja energetske varnosti Slovenije tako pomembna, da je treba o njej izvesti široko javno razpravo.

Javna razprava lahko osvetli različne teme, s pomočjo predstavljenih mnenj stroke pa bi lahko Slovenija po besedah Žaklja dobila zakon, ki si ga tudi zasluži. "V NSi podpiramo pametni zeleni prehod, ki bo temeljil tako na realnih možnostih izvedbe kot tudi na energetski mešanici, ki bo omogočila Sloveniji, našemu gospodarstvu in samim državljanom energetsko varnost," je dejal.

Predlagano javno predstavitev mnenj so prav tako podprli poslanci SDS. "Podpiram javno predstavitev mnenj tudi zaradi tega, ker se bo v tej javni predstavitvi lahko dejansko pokazalo, da tisto, kar ste govorili, da ne preprečujete, da ne ovirate, da ne otežujete življenja ljudem, ne drži," je v razpravi članov odbora dejal poslanec SDS Zvonko Černač.

Na ministrstvu za okolje proti javni predstavitvi mnenj

Predlagani javni predstavitvi mnenj pa so nasprotovali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo ter poslanci koalicije.

Kot je poudarila državna sekretarka Tina Seršen, je dotični zakon prestal dve javni obravnavi, v posvetovanju z javnostjo je ministrstvo dobilo 80 odzivov zainteresirane gospodarske in strokovne javnosti ter nevladnih organizacij, prav tako je bila vsebina zakona v DZ obravnavana na treh izrednih sejah. Po besedah Seršenove je ministrstvo prav tako odgovarjalo na vprašanja glede zakona na skupaj več kot 15-urni obravnavi predloga zakona v okviru prvega branja in nato še na razpravi o predlogu referenduma prejšnji teden.

"Iskreno ni jasno, čemu bi služila še ena javna predstavitev mnenj, ki je po poslovniku namenjena pridobivanju informacij, torej nečemu, s čimer se pri dosedanji obravnavi zakona še niste seznanili. Katere informacije bi še potrebovali, ki jih do zdaj pri obravnavi zakona niste prejeli, kaj točno bi s tem dosegli razen nadaljnjega zavlačevanja sprejemanja zakona?" se je ob tem spraševala državna sekretarka.

Glede na ves porabljen čas za obravnavo vsebine predlaganega zakona in deležnike, ki so sodelovali v tem postopku, so po besedah poslanke Nataše Avšič Bogovič predlog za sklic javne razprave zavrnili poslanci Svobode. Avšič Bogovičeva je pred časom sicer dejala, da ne nasprotuje izvedbi javne predstavitve mnenj, vendar je na podlagi obravnave predlaganega zakona v DZ to mnenje nato spremenila. Ob tem je spomnila, da je na poslansko vprašanje na to temo v DZ odgovarjal tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je med drugim napovedal pripravo dopolnil k zakonu.

Poslanec SD Predrag Baković je ob tem ocenil, da bi bilo neproduktivno opravljati javno razpravo o zakonu glede na to, da ta dopolnila še niso bila vložena. "Javna predstavitev mnenj po moji oceni v tem primeru ne bi bila smiselna," je dejal.

Predlog NSi za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu novega energetskega zakona je podprlo pet članov odbora, devet jih je bilo proti.

ngen
Trendi Slovenski produkt, ki rešuje zagato podražitve elektrike
Jedrska elektrarna Krško
Novice Potrjeno: Hrvati bi sodelovali pri gradnji JEK2

 

 

Ne spreglejte