Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
13.03

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

4

Natisni članek

BTC omrežje 5G Boris Koprivnikar

Torek, 2. 10. 2018, 13.03

5 let, 7 mesecev

Očitki o Koprivnikarjevi domnevni korupciji pod drobnogledom poslancev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

4

Predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Anže Logar je za prihodnji teden sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali podeljevanje licence za testiranje pete generacije mobilne telefonije (5G) družbi BTC. Mediji so pred tem poročali o domnevni korupciji, povezani z zaposlitvijo nekdanjega ministra za javno upravo Koprivnikarja v BTC.

Za sejo komisije so se zavzeli v NSi, Logar pa jo je medtem sklical že sam. Kot je v izjavi novinarjem povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec, je zadeva po njihovem mnenju problematična, saj naj bi šlo za sume korupcije.

Najbolj kritično se jim zdi "to, da lahko nekdo brez dražbe podeljuje frekvence, nato pa čez tri mesece dobi zaposlitev v podjetju, ki je brez dražbe dobilo frekvence". 

Boris Koprivnikar
Novice Nekdanji minister bo izvršni direktor v družbi BTC

Koprivnikar naj bi tudi lobiral za BTC

Požareport je v ponedeljek namreč poročal o domnevni korupciji pri povezavah med frekvencami za BTC in zaposlitvijo nekdanjega ministra za javno upravo, ki je postal izvršni direktor za poslovno transformacijo v BTC.

BTC je frekvence po navedbah Požareporta prejel brez javnega razpisa in brezplačno, čeprav jih sicer podeljuje Akos. Družba je v času Koprivnikarjevega vodenja ministrstva poleg tega prejemala "nenavadno visoka nakazila", nekdanji minister pa naj bi poleg tega za BTC tudi lobiral, je navedel Požareport.

Novice Minister Koprivnikar razkril, kako je bilo v Dubaju #video

Koprivnikar je prek Facebooka obtožbe zanikal. Kot je poudaril, lahko testne frekvence za 5G več slovenskih podjetij in organizacij uporablja začasno na podlagi zakona in javnega poziva. Podlago za dodelitev ima Akos po njegovih besedah kot neodvisna agencija v zakonu, ki je sledila priporočilom Evropske komisije.

Koprivnikar: Prejel sem vrsto ponudb za zaposlitev

Glede očitkov o visokih nakazilih ministrstva za javno upravo BTC (šlo naj bi za do 46 tisoč evrov mesečno) je pojasnil, da je ministrstvo za javno upravo v zadnjih letih izvedlo zahteven projekt centralizacije upravljanja prostorov, ki jih potrebuje država s svojimi organi, postopek pa bo po načrtih prinesel milijonske prihranke. Ena od uporabnic prostorov je tudi carina, ki ima prostore v BTC, zanjo pa po novem stroške plačuje ministrstvo za javno upravo.

Glede zaposlitve v BTC je Koprivnikar še dejal, da je prejel vrsto ponudb za zaposlitev, a se je odločil za sodelovanje z BTC, ker pozna njihove razvojne projekte ter bo lahko "doprinesel s svojim znanjem in izkušnjami".

5G
Novice Prihod omrežja 5G: Slovence strašijo, da jim bo skuhalo možgane

Policija bo primer proučila

Na policiji so za časnik Finance dejali, da bodo "primer podeljevanja frekvenc proučili v smeri ugotavljanja razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti".

Odzvali so se tudi v SMC, kjer so zapisali, da primer "zahteva pojasnilo tistih, ki so zanj odgovorni", kar njihova stranka po njihovih besedah ni. "Ker pa je Boris Koprivnikar naš član, so vprašanja, ki jih mediji naslavljate na nas, razumljiva. V SMC od naših članov, zlasti najbolj izpostavljenih, pričakujemo in zahtevamo odgovorno, pregledno in pravno nesporno delovanje," so poudarili.

Verjamejo, da je Koprivnikar na položaju ministra deloval v skladu s temi pričakovanji, in pričakujejo, da bo storil vse, da bo svoje ravnanje pojasnil tako, da ne bo dvoma o upravičenosti njegovih odločitev, so dodali.

Dodatno je predsednik SMC in nekdanji premier Miro Cerar dejal, da od vsakega člana stranke pričakuje, da deluje zakonito, transparentno in v korist države ter ljudi. Stranka je bila po njegovih besedah v stiku s Koprivnikarjem, ki ji je zagotovil, da je kot minister delal zakonito in "ne bi smelo biti znakov nepravilnosti". A Cerar pričakuje, da bo Koprivnikar to tudi javno pojasnil, saj morajo ljudje izvedeti, za kaj je šlo pri tej zadevi.

Tudi Akos zavrača očitke

Akos je k prijavi projektov za testiranje in prihodnjo rabo tehnologije 5G pozval lani v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo in na pobudo Evropske komisije. Na pobudo se je odzvala tudi družba BTC, ki s hčerinskim podjetjem AV Living Lab razvija ekosistem za testiranje povezanih in avtonomnih vozil na območju BTC Cityja Ljubljana.

V Akosu so v odzivu za medije očitke zavrnili in poudarili, da BTC ni edino podjetje s podeljenimi testnimi frekvencami. Prejeli so jih še na AMZS, v Elektru Gorenjska in na Internet Institutu.

Ne spreglejte