Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
11.03

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

Natisni članek

BTC kino nakup denar dražba Kolosej Pipistrel Ivo Boscarol

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 11.03

1 leto, 8 mesecev

Boscarol pojasnil odločitev za nakup Koloseja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

Ivo Boscarol | Ivo Boscarol, nekdanji lastnik Pipistrela, je po novem lastnik deset tisoč kvadratnih metrov zemljišča v ljubljanskem BTC.  | Foto STA

Ivo Boscarol, nekdanji lastnik Pipistrela, je po novem lastnik deset tisoč kvadratnih metrov zemljišča v ljubljanskem BTC.

Foto: STA

"Kot veste, sem decembra ustanovil podjetje Boscarol za upravljanje premoženja od dela prodaje Pipistrela zato, da teritorialno razpršim tveganje, da premoženje ne bi izgubljalo vrednosti. In tudi mogoče, da bi še kaj zaslužil in imel kakšno možnost donacije, vlagam v različna področja. Eno od področij so tudi nepremičnine," nam je odločitev o nakupu Koloseja pojasnil Ivo Boscarol. Lastnik stavbe v ljubljanskem BTC je postal po današnji drugi dražbi, kupil ga je za 6,4 milijona evrov.

Ivo Boscarol je dobil skupno deset tisoč kvadratnih metrov zemljišča v ljubljanskem BTC, na katerem stoji leta 2001 zgrajeni kinocenter z 12 dvoranami, poslovnimi prostori za gostinsko dejavnost in pisarnami, so poročale Finance. Objekt ima skupno 14.513 kvadratnih metrov neto tlorisne površine.

"Kolosej je v največjem državnem kompleksu poslovno-logistične trgovinske dejavnosti sredi Ljubljane, znotraj avtocestnega obroča, ob avtocesti, in ob tem, da se vsa stavba prodaja po nižji ceni, kot je kvadratni meter zemljišča v Ljubljani, seveda noben normalen podjetnik ne more biti ravnodušen. Ne vem, kako na to gledajo moji kolegi, ampak ob inflaciji, ki prihaja, to vidim kot dolgoročno in dobro naložbo. A ne samo kot naložbo, prepričan sem, da tak dragulj, kot je bil Kolosej, in tudi kot ekstravagantna stavba, kot je na tem območju, lahko znova zaživi, če se naredi prava osvežitev. Da se mu poleg kinosporeda doda tudi druge dejavnosti, ki jih prestolnica potrebuje, od kongresnega turizma, raznoraznih prireditev in tako naprej," je povedal podjetnik Ivo Boscarol.

To je danes povedal tudi direktorju BTC Damjanu Kralju, s katerim delita vizijo te družbene odgovornosti in trajne mobilnosti, ki se v središču že dogaja. "Vidim veliko možnosti sinergije za lepo zgodbo, ki ne bo dodana vrednost samo Ljubljani in BTC, ampak tudi širše, recimo Sloveniji," je poudaril Boscarol.

"Že to, da sta na dražbo prišla Kralj, direktor BTC, in Matjaž Filipič, lastnik KF financ, pomeni, da gre za pomemben objekt za širše območje. Ne razumem, zakaj se drugi za nakup niso odločili. In čeprav je na stečaju 127 milijonov terjatev, tisti, ki kupi prek dražbe, teh terjatev ne plača. Cena je zato čista. Upam, da v prihodnje ne bo hudih zapletov in da bo mogoče čim prej priti do vpisa v zemljiško knjigo in pogodbe," je še dodal.

Dejavnosti kina želi obdržati

Dejavnosti kina namerava obdržati, a vidi tudi druge priložnosti, ker v Ljubljani in Sloveniji ni veliko dvoran, ki bi imele 500 sedežev. "Za to je zelo zanimiv e-šport. Je le ena izmed krasnih priložnosti, ki v Slovenijo prihajajo z vsega sveta. Tu so še razne podelitve nagrad, tečaji prve pomoči, rojstnodnevne zabave in še marsikaj, ker gre za kompleks s parkirnimi mesti, dogajanje pa tu nikogar ne moti. Če dodamo še dobro gostinsko ponudbo, menim, da bomo naredili res zanimivo zgodbo," je sklenil Boscarol.

Novice Boscarol razkril, kako s hčerko živita po prejemu 200-milijonske kupnine #video


Tržno vrednost objekta je cenilec ocenil na 7,6 milijona evrov, za kolikor so Kolosej prodajali na prvi neuspešni dražbi sredi aprila letos. Na prodaj je bil iz stečaja podjetja Kolosej kinematografi, ki ga je lastniško obvladoval Sergej Racman.

Zapleti s Kolosejevo stavbo so vrsto let zaposlovali upnike, organe pregona in stečajnega upravitelja. Največja upnica Koloseja je bila pred več kot desetletjem takrat še državna NLB, ki je svoje terjatve pozneje prodala Ledavi investicije; ta ima danes na stavbi vpisanih za okoli 16,5 milijona evrov hipotek, navaja časnik.

Glavni zaplet se je pojavil leta 2014, ko je zaradi neplačevanja obveznosti NLB kot glavna upnica Koloseja poskušala stavbo prodati z notarsko izvršbo. Racman, ki je vodil Kolosej, se je takrat pritožil na ustavno sodišče, to mu je ugodilo in prodajo zaradi neustavnosti nekaterih členov zakona o finančnih zavarovanjih, ki je urejal notarsko izvršbo, ustavilo.

NLB je zato vložila predlog za stečaj Koloseja, Racman pa je še pred odločitvijo sodišča nepremičnino skupaj s hipotekami prodal povezani družbi SIP nepremičnine. V prodajni pogodbi sta se prodajalec in kupec dogovorila, da bodo SIP nepremičnine kupnino 15 milijonov evrov plačale v štirih letih, do 13. novembra leta 2018.

Ker kupnina za Kolosej ni bila nikoli plačana, se je stavba vrnila v stečajno maso družbe Kolosej kinematografi. V stečaju podjetja je 78 upnikov prijavilo za 124,3 milijona evrov terjatev, od tega jih je stečajni upravitelj priznal za 99,2 milijona evrov.

Ivo Boscarol Pipistrel
Mnenja Boscarolovi gasilci na ledu, nagrada Golobu
Ivo Boscarol
Novice Boscarol: Če bo potrebno petsto tisoč ali pa dva milijona, kolikor bo, bom pač dal zraven
Ivo Boscarol Pipistrel
Novice Boscarol o načrtih Goloba, Mesca in Fajonove: To je kraja premoženja vseh Slovencev
Ne spreglejte