Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2023,
14.40

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

seja Slovenija Veto tujci Državni svet

Četrtek, 2. 11. 2023, 14.40

5 mesecev, 3 tedne

Komisija DS za državno ureditev podprla predlog veta na novelo zakona o tujcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
državni svet | Če svetniki izglasujejo veto na katero od omenjenih novel, bo DZ moral o njej ponovno odločati. | Foto STA

Če svetniki izglasujejo veto na katero od omenjenih novel, bo DZ moral o njej ponovno odločati.

Foto: STA

Komisija DS za državno ureditev je s petimi glasovi za in dvema proti podprla predlog odložilnega veta na novelo zakona o tujcih. O odložilnem vetu bo DS glasoval na današnji seji, na kateri bodo obravnavali tudi predlog veta na novelo zakona o delovnih razmerjih. Tega sicer pred tem obravnava še komisija DS za socialno varstvo.

Prvopodpisani pod predlog za odložilni veto iz skupine predstavnikov lokalnih interesov Andrej Poglajen je uvodoma pojasnil, da morajo biti kriteriji znanja slovenskega jezika takšni, da bodo omogočali čim boljšo integracijo v lokalno okolje. Standard znanja pa je bil na raven A1 znižan že ob aprilskih dopolnitvah zakona o tujcih. Poglajen je sicer veto predlagal že takrat, ob tem pa nima zaupanja, da bo zakonska sprememba veljala le prehodno obdobje, saj je treba kapacitete in standarde za učenje jezika zagotoviti, če pa vladi to ne uspe, pa je treba za pomoč zaprositi zasebni sektor.

Predstavnica notranjega ministrstva Sabina Hrovatin je pojasnila, da je vlada z novelo našla rešitev, ki standardov ne znižuje. T. i. preživetvena raven znanja slovenskega jezika je še vedno raven A1, vendar ni certificirana po skupnem evropskem jezikovnem okviru, je bila konkretna. Ob tem ta pogoj velja le za družinske člane tujcev, ki jih želijo s tem spodbuditi k učenju jezika. Zanje v izobraževalnem sistemu in sistemu certificiranja trenutno namreč ni dovolj mest, je spomnila.

Po oceni svetnika Jožefa Školča so predlagatelji novele predvsem v zadregi, kako zagotoviti zadostno število ljudi, ki bodo izvajali tečaje slovenščine. Novela sicer t. i. preživetveno raven jezika uvaja le za združevanje družin in ne za ljudi, ki tukaj že imajo delo. "Tu gre za eno precejšno hinavščino, saj se ne obremenjujemo pretirano s tem, da tisti, ki tukaj delajo, ne znajo jezika. Skrbi pa nas, če ga ne znajo njihovi svojci," je ponazoril.

Državni svet bo o odložilnem vetu glasoval na današnji seji ob 15. uri. Trenutno pa poteka še seja komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, na kateri bodo na predlog interesne skupine delodajalcev odločali o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o delovnih razmerjih.

DZ je sicer prejšnji četrtek potrdil novelo zakona o tujcih, ki poleg omenjene rešitve še z dveh na eno leto skrajšuje rok, po katerem je tujec z veljavnim dovoljenjem za začasno prebivanje upravičen do združitve z družino.

Novela zakona delavcem prinaša pravico do petih dni neplačanega dopusta

Novela zakona o delovnih razmerjih na podlagi evropskih direktiv delavcem prinaša pravico do petih dni neplačanega dopusta za nego družinskega člana in pravico, da od delodajalca zahtevajo varnejšo obliko zaposlitve.

Med rešitvami, ki presegajo prenos evropske direktive, so npr. tudi dodatna zaščita sindikalnih zaupnikov in žrtev nasilja v družini, večja pravna varnost v primeru opozorila pred odpovedjo, pravica do odklopa in uvedba subsidiarne odgovornosti v gradbeništvu.

V interesni skupini delodajalcev so v predlogu za odložilni veto med drugim opozorili na postopek priprave in sprejemanja sprememb zakona, ki po njihovem ni skladen s pravili poteka socialnega dialoga. Izpostavili so tudi pomisleke glede nekaterih zakonskih določb – med drugim jih skrbijo rešitve, ki bi lahko bile po njihovem prepričanju v nasprotju z ustavo.

Državni svet
Novice Noveli zakona o delovnih razmerjih se obeta veto
Ne spreglejte