Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2020,
15.22

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

37

Natisni članek

Milko Novič

Ponedeljek, 21. 12. 2020, 15.22

3 leta, 4 mesece

Novič v tretjem sojenju oproščen očitkov o umoru Janka Jamnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

37

Okrožno sodišče v Ljubljani je v tretjem sojenju Milka Noviča oprostilo očitkov o umoru nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Po mnenju sodnice Sinje Božičnik obdolženi namreč glede na posnetke kamer in čas, ko ima alibi, ni mogel biti na kraju dejanja. Tožilstvo je napovedalo pritožbo. Zadeva naj bi sicer zastarala v nedeljo.

Po besedah sodnice je pregled kamer na obeh najbolj logičnih poteh, ki bi jih izbral Novič, če bi bil morilec, pokazal, da ni možno, da bi se na kraj umora pripeljal s kolesom, kar sicer trdi tožilstvo. V času, ko nima alibija, namreč na prvem od dveh najbolj verjetnih vhodov do restavracije, kjer se je zgodil umor, ni zavil noben kolesar, na drugega pa je zavila kolesarka, ki pa so jo identificirali, piše STA.

"Gre za omejitve same znanstvene metode"

Tudi moč dokaza o ujemanju delcev streljanja, najdenih na Noviču in kraju dejanja, ni dovolj velika za obsodbo, je navedla. "Gre za omejitve same znanstvene metode," je dejala. Ob tem je spomnila, da v sojenju dve od treh izvedenskih mnenj, ki jih je naročilo sodišče, nista mogli z gotovostjo potrditi, da se delci povsem ujemajo. Prav tako sta vsaj dve izvedenski mnenji pokazali, da je možno, da so delci na Noviča prišli s strelišča. Novič namreč trdi, da so delci nanj prešli prek plašča, v bližini katerega je (nazadnje slabo leto pred umorom) večkrat ljubiteljsko streljal na strelišču.

Noviča so po mnenju sodnice razbremenili tudi podatki baznih postaj, na katere se je v času umora, pred in po njem priklapljal njegov telefon. Iz njih po njeni oceni ni mogoče logično sklepati, da je bil v času umora pred restavracijo, kjer je prišlo do nasilnega dejanja, piše STA.

"Kdorkoli je pač že bil in je naredil to grozovito dejanje, ne bo odgovarjal pred sodiščem, ampak pred kakšno drugo neuradno instanco," je obrazložitev sodbe zaključila sodnica.

Milko Novič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tožilstvo je na sodbo napovedalo pritožbo, prav tako pooblaščenec Jamnikove žene Miha Kunič, kar pomeni, da bo zadeva v nedeljo zastarala in ne bo dobila pravnomočnega epiloga. Na poziv obrambe, naj se tožilstvo odpove pritožbi, je tožilka Blanka Žgajnar po sodbi odgovorila, da trenutno "ni nobenih takih okoliščin", zaradi katerih bi to naredila, piše STA.

"Velika zmaga Noviča"

Novičev odvetnik Žiga Podobnik je odločitev sodišča pričakoval, prav tako takšno potezo tožilstva. "Druga oprostilna sodba zaporedoma je to in čas je, da organi pregona začnejo delati v pravo smer," je dejal. Novičeva odvetnica Monika Poje pa je dodala, da je sodba velika zmaga Noviča, ne glede na to, da so napovedane pritožbe in ne bo pravnomočna, ker bo zadeva prej zastarala. "Ne glede na to pa v javnosti ne sme obstajati noben dvom o njegovi nedolžnosti," je dejala.

"Sodba zame pomeni oprostitev, ne glede na to, kaj bo naredilo tožilstvo in da bo zadeva zastarala. Moja duša je čista in mirna. Lep dan je to. Lepi prazniki se obetajo," je sodbo komentiral Novič. Grenkega priokusa zaradi zastaranja nima. "Mi je pa hudo zaradi staršev pokojnega Jamnika, ker sta si močno želela, da bi ugotovili, zakaj je moral umreti njun sin," je dejal, piše STA.

Obtožnica je Noviča bremenila, da je 16. decembra 2014 na ljubljanskem Viču umoril svojega nekdanjega šefa Jamnika. Tožilka je v današnji zaključni besedi izrazila prepričanje, da je Novič Jamnika umoril iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je ta leta 2009 odpustil s Kemijskega inštituta in ker je do leta 2014, ko je prišlo do umora, dokončno izgubil vse možnosti, da se spor z vodstvom inštituta reši v njegovo korist, piše STA.

Novičev odvetnik Podobnik je nasprotno od tožilstva danes v zaključni besedi ponovil prepričanje, da je Novič nedolžen. Nekatere priče s Kemijskega inštituta so po njegovih besedah povedale, da Novič ni bil nasilen, prav tako da se ga Jamnik ni bal. To, da je izgubil službo, zanj ni moglo biti presenečenje, ki bi se odrazilo v jezi do Jamnika, saj je bil zaposlen za določen čas in je vnaprej vedel, da mu zaradi pomanjkanja denarja pogodbe ne bodo podaljšali, je dejal.

Aretirali so ga leta 2014, leta 2017 so ga spoznali za krivega

Noviča so aretirali decembra 2014. Aprila 2017 ga je sodišče spoznalo za krivega in mu izreklo 25 let zaporne kazni. Po pritožbi so enako ocenili višji sodniki, a je jeseni 2018, ko je bil že v zaporu, vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje.

V ponovljenem sojenju je sodni senat Noviča oprostil, tožilstvo se je na sodbo pritožilo, nakar je višje sodišče sodbo spomladi razveljavilo in zadevo vrnilo v novo, že tretje sojenje. Zadeva zastara v nedeljo, kar pomeni, da v primeru pritožbe ne bo dovolj časa, da bi lahko višje sodišče pravnomočno odločilo o pritožbah, še piše STA.

Kunič pa je po poročanju POP TV prepričan, da primer v nedeljo ne bo zastaral, saj je pred dnevi ustavno sodišče v zadevi generala Rupnika zadržalo izvajanje kazenskega zakonika. Kot je dejal za medije, ne more veljati zadržanje zakona samo za en konkreten primer, če smo v skladu z ustavo pred zakonom vsi enaki.

Ne spreglejte