Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2017,
19.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Zakon o tujcih Državni svet

Sreda, 1. 2. 2017, 19.08

6 let, 7 mesecev

Novela zakona o tujcih premagala še eno oviro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Državni zbor. Parlament. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Državni svet na današnji seji ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o tujcih, saj je za vložitev veta glasovalo 16 svetnikov, proti pa 19. Kljub pomislekom o neustavnosti in neskladju z mednarodnim pravom je večina svetnikov opozarjala, da mora država najprej poskrbeti za varnost svojih državljanov.

Predlagatelji veta so po besedah Samerja Khalila, prvopodpisanega pod predlog, prepričani, da obstaja več tehtnih razlogov, ki po mnenju številnih strokovnjakov ustavnega in mednarodnega prava nesorazmerno posegajo v ustavo in mednarodno zagotovljene pravice.

Iz postopkovnih razlogov se jim zdi sporen že proces sprejemanja zakona, saj je bil po eni strani sprejet "na zalogo", hkrati pa po nujnem postopku. Khalil je še opozoril, da je ministrstvo za notranje zadeve zakon pripravljalo nepregledno in skrito pred očmi javnosti, brez temeljite javne razprave.

Khalil je prepričan, da sprejemanje tako občutljivih in pomembnih ukrepov zahteva široko družbeno in politično soglasje. Prav tako predlagatelji veta menijo, da bi morali pri pripravi zakonskega predloga aktivno sodelovati tudi drugi resorji, zlasti ministrstvo za zunanje zadeve.

Razdeljeni svetniki

Razprava na današnji izredni seji DS je pokazala precejšnjo razdeljenost državnih svetnikov glede vsebine zakonske novele. V razpravi so sicer večinoma sodelovali nasprotniki zakona, a veta ob glasovanju ni podprlo zadostno število svetnikov.

Razmere, s katerimi se spopadamo v zadnjih dneh, po besedah ministrice pritrjujejo argumentom v prid zakonske novele. Tako bo Avstrija najpozneje marca začela zavračati prosilce za azil in zaprla meje, opozarja ministrica za notranje zadeve Györkös-Žnidarjeva. | Foto: Matej Leskovšek Razmere, s katerimi se spopadamo v zadnjih dneh, po besedah ministrice pritrjujejo argumentom v prid zakonske novele. Tako bo Avstrija najpozneje marca začela zavračati prosilce za azil in zaprla meje, opozarja ministrica za notranje zadeve Györkös-Žnidarjeva. Foto: Matej Leskovšek

Novelo poslanci sprejeli prejšnji teden

DZ je novelo zakona o tujcih sprejel minuli teden s 47 glasovi za in 18 proti. Novela predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Za tak ukrep mora v skladu z dopolnilom NSi, ki so ga sprejeli na seji DZ, glasovati absolutna večina, torej 46 poslancev, ukrepe pa lahko sprejmejo najdlje za šest mesecev z možnostjo podaljšanja.

Ne spreglejte