Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2017,
10.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

10

Natisni članek

Zakon o tujcih Milan Brglez SMC begunci

Sobota, 28. 1. 2017, 10.57

6 let, 6 mesecev

Lahko državni svetniki ustavijo koalicijo SMC + SDS + NSi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

10

Državni svet bi lahko na seji prihodnji teden odločal o vetu na novelo zakona o tujcih, ki so jo poslanci in poslanke v četrtek sprejeli s 47 glasovi podpore. Lahko državni svetniki ustavijo dopolnilo zakona o tujcih, ki so jo podprli poslanci iz vrst SMC, SDS in NSi?

Poslanci in poslanke so v četrtek s 47 glasovi za in 18 proti sprejeli novelo zakona o tujcih, ki predvideva, da lahko državni zbor s 46 glasovi podpore aktivira poseben ukrep, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Za novelo je glasovala večina poslancev SMC in poslanci iz vrst SDS in NSi. 

Državni svetnik Samer Khalil, ki v državnem svetu predstavlja območje občin Črnomelj, Metlika in Semič, sicer pa spada k stranki SD, naj bi po poročanju Radia Slovenija pripravljal zahtevo za glasovanje o vetu, ki jo bo vložil predvidoma v ponedeljek. Svetnika sta zmotili različni in nasprotujoči si stališči predsednika vlade Mira Cerarja in državnega zbora Milana Brgleza

Časnik Delo je sicer danes pred tem poročal, da je Khalil zahtevo že vložil. Glasovanje o vetu bi lahko državni svet izvedel na seji v sredo ob 15. uri.

Kaj prinaša veto državnega sveta?

Če bo državni svet izglasoval veto na novelo zakona, bo moral o njej državni zbor odločati znova. Pri ponovnem odločanju je potrebna zahtevnejša večina, kot je bila potrebna za sprejetje zakona. Ponovna odločitev državnega zbora je dokončna.

Razdeljena SMC

Novela zakona je razdelila vladajočo SMC Mira Cerarja. Potem ko je bilo potrjeno dopolnilo NSi, po katerem bo za aktivacijo zakona dovolj 46 poslanskih glasov, je podporo noveli pred glasovanjem odrekel predsednik DZ Brglez. 


Morda vas na Siol.net zanima tudi:

Prozorne fasade Cerarjeve pravljice o uspehu


"Danes je bilo veliko govora o varnosti in človekovih pravicah, ki sta zame vedno bili in bosta razumljeni in obravnavani kot neločljivi vrednoti, tako ju definira tudi naša ustava," je v obrazložitvi glasu dejal Brglez. 

Predsednik DZ in neuradno drugi mož SMC je glasoval proti noveli zakona o tujcih. | Foto: Ana Kovač Predsednik DZ in neuradno drugi mož SMC je glasoval proti noveli zakona o tujcih. Foto: Ana Kovač

"Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal Brglez.

Koalicija ni bila enotna

Proti so glasovali še nekateri poslanci SMC in DeSUS ter poslanci iz vrst SD. Predsednik vlade Cerar je v petek zatrdil, da razkola v SMC ni, saj so demokratična stranka, da ga pa je z glasovanjem nekoliko presenetila stranka SD.

Kaj prinaša novela zakona o tujcih?

Posebni ukrep iz predloga novele predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo.

Če bi izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, pa bi policija izvedla identifikacijski postopek, a namero zavrgla kot nedopustno in tujca napotila v državo, iz katere je prišel, če v tej državi ne bi bilo sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja. (STA)

Novela zakona o tujcih je bila deležna številnih kritik. Novi zakon predstavlja resen korak nazaj za človekove pravice v Sloveniji, so sporočili iz Amnesty International Slovenija. Zaskrbljenost nad novelo je izrazil tudi Svet Evrope.  

Ne spreglejte