Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2022,
9.57

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

36

Natisni članek

Državna volilna komisija Volitve 2022 glasovanje

Petek, 15. 4. 2022, 9.57

2 leti, 1 mesec

Še ena šlamparija pri pripravi volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

36

Glasovnica parlamentarne volitve 2022

"Napake so le na informativnih objavah, ki jih ljudje prejmejo v gospodinjstva, na voliščih bodo prave glasovnice," so se na državni volilni komisiji (DVK) odzvali na kritike, da so prav vsa imena kandidatov v volilni enoti Postojna napačna. O tej napaki je danes poročalo Delo. Zaplet ni nepomemben, v oddaljenih državah je 21 tisoč volivcev prejelo prazne glasovnice za glasovanje po pošti, v katere morajo volivci sami vpisati imena strank in kandidatov. Če so bila natisnjena napačna imena v biltenih in bodo zaradi tega ti po informacijah iz Slovenije vpisali napačne kandidate, te glasovnice ne bodo veljavne.

"Nič nimamo s tem, kriv je izvajalec Cetis, kar so potrdili tudi sami. Pri oblikovanju se je zgodila napaka, ko se je skupaj sestavljalo javne objave. Tu se je zgodila napaka, glasovnice pa so v redu. Na voliščih bodo prave glasovnice, napake so le na informativnih objavah, ki jih ljudje prejmejo v gospodinjstva," je pojasnila Tina Hrastnik iz državne volilne komisije.

"'NE'sposobna DVK. Tole smo dobili v nabiralnike za volilno enoto Postojna. Niti en kandidat v naši enoti ni pravi. Namenoma?" je na Facebooku zapisala uporabnica Alenka Bergant Pavšič, ki je poleg pripela tudi fotografijo glasovnice, ki smo jo včeraj objavili na našem portalu, ko smo se spraševali, ali podoba glasovnice favorizira določene stranke.

V DVK trdijo, da so glasovnice prave in zato izvedba volitev ni ogrožena. Napaka se je torej zgodila na informativnih objavah. A te objave lahko vplivajo na volilne odločitve volivcev v tujini, ki so prejeli prazne glasovnice, ker v času tiska imena še niso bila potrjena in jih morajo sami najti.

Glasovnica parlamentarne volitve 2022
Novice Ali podoba glasovnice za parlamentarne volitve favorizira določene stranke?

V uredništvu Siol.net smo včeraj objavili vzorec glasovnice za volitve poslancev v državni zbor 24. aprila in zaradi tega se je napaka pri informativnih objavah pokazala. Glasovnico smo objavili, ker nas je zmotila njena grafična podoba, saj se zdi, da je narejena po meri dveh novih političnih strank. O tej temi je na seji državne volilne komisije potekala burna razprava.

Ob prvem pogledu na glasovnico v oči bodeta logotipa strank Gibanje Svoboda in Resni.ca. Izstopata namreč po velikosti črk in zavzemata celoten okvir, namenjen grafični podobi strank. Enako velikost črk imata sicer tudi logotipa strank SAB in NSi, a ker je njuno ime krajše, ne izstopa od drugih strank. 

Zakonodaja ne omogoča glasovanja za volivce, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu

Za volivce, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj tega zakonodaja ne omogoča, so danes pojasnili na DVK. Kot so še zatrdili, bodo zdravniška potrdila za bolne volivce zagotovljena, težave s pošiljanjem glasovnic v tujino pa se po njihovih navedbah pojavljajo zaradi "neživljenjskih" rokov. (STA)
Zoran Stevanović, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Aleksandra Pivec
Novice Resni.ca tam, kjer bi si želele biti SAB, LMŠ in Naša dežela
Ne spreglejte