Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
12. 10. 2016,
9.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Italija Nemčija Unister Thomas Wagner letalska nesreča letalo

Sreda, 12. 10. 2016, 9.57

6 let, 6 mesecev

"Za zdaj še ni znano, ali je bilo dogajanje v zraku povzročeno namenoma"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Fotografija enega od najdenih stabilizatorjev višinskega krmila na Predmeji strmoglavljenega letala na mestu najdbe. | Foto Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov

Foto: Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov

Na v soboto najdenem repu letala, ki je julija strmoglavilo pri Predmeji nad Ajdovščino, so sledi trka z deli, ki so po predvidevanjih preiskovalcev izpadli iz notranjosti letala. Preiskava, ki bo dala odgovor o vzroku nesreče s štirimi žrtvami, naj bi trajala od leto do dve. "Za zdaj še ni znano, ali je bilo dogajanje v zraku povzročeno namenoma," pravi vodja preiskave Toni Stojčevski.

Strmoglavljenje športnega letala se je zgodilo 14. julija, v njem pa so umrli štirje nemški državljani. Med potniki je bil tudi ustanovitelj velike nemške skupine Unister Thomas Wagner, zato je imela nesreča tudi velik mednarodni odmev.

Do zdaj je bilo znano, da je bilo letalo na poti iz Benetk proti Leipzigu. Kmalu po vstopu v slovenski zračni prostor je pilot poslal klic na pomoč, letalo pa je nato trčilo v teren in zagorelo.

Uvodno poročilo o nesreči je razkrilo, da je v času letalske nesreče vreme ustvarilo pogoje, ki so omogočali nastanek od zmernih do močnih vertikalnih gibanj, turbulence in zaledenitve, Toni Stojčevski iz službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov pa je že julija dejal, da bi nadaljnjo preiskavo precej olajšala najdba repa letala. V sobotni iskalni akciji je sodelovalo koli sto pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, gorskih reševalcev in jamarjev. | Foto: Civilna zaščita V sobotni iskalni akciji je sodelovalo koli sto pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, gorskih reševalcev in jamarjev. Foto: Civilna zaščita Pogrešani del letala so po besedah vodje akcije Sama Kosmača iz novogoriške enote civilne zaščite našli okrog 700 metrov od mesta strmoglavljenja. | Foto: Civilna zaščita Pogrešani del letala so po besedah vodje akcije Sama Kosmača iz novogoriške enote civilne zaščite našli okrog 700 metrov od mesta strmoglavljenja. Foto: Civilna zaščita


Preberite še:

Najhujše letalske nesreče: kako varno je danes potovati z letalom

Kaj vemo o skrivnostnih poslih na Cesti dveh cesarjev?

Najbolj iskani prevarant v Evropi je svoje žrtve goljufal tudi v Ljubljani

Letalska nesreča na Predmeji: preiskovalci septembra na lov za pogrešanim kosom letala

Smrt nemškega podjetnika: sumljivi posli, ponarejeni milijoni in prve aretacije


Letalo je bilo na poti iz Benetk proti Leipzigu, a je nad Slovenijo zašlo v slabe vremenske razmere. Preiskovalci analizirajo tudi sposobnost pilota za letenje v takih razmerah. | Foto: STA , Letalo je bilo na poti iz Benetk proti Leipzigu, a je nad Slovenijo zašlo v slabe vremenske razmere. Preiskovalci analizirajo tudi sposobnost pilota za letenje v takih razmerah. Foto: STA ,

Tujek poškodoval krmilo

V sobotni iskalni akciji so nato našli rep letala. V akciji je po sobotnem poročanju medijev sodelovalo okrog 200 ljudi, a nas je poveljnik novogoriške enote civilne zaščite Samo Kosmač, ki je akcijo vodil, po objavi članka opozoril, da je številka netočna."Sodelovalo je okoli sto pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, gorskih reševalcev in jamarjev. Del letala so našli okrog 700 metrov od mesta strmoglavljenja," pravi.

Stojčevski zdaj pravi, da je najdeni del potrdil določene podatke, ki so jih preiskovalci že predvideli, nekaj možnosti pa so po najdbi izključili. Prve analize so pokazale, da je na najdenem horizontalnem stabilizatorju višinskega krmila vidna poškodba, ki je nastala v zraku, in sicer na višini okrog 3.600 metrov. Poškodba je povzročila konstrukcijske obremenitve in spremembe, zaradi katerih je začelo eno od kril tega stabilizatorja pokati, to pa se je nadaljevalo tudi na drugem, pravi.

Kako je poškodba nastala, preiskovalci še ugotavljajo. Na krilu so sledi trka, ki so jih po njihovih predvidevanjih pustili deli, ki so izpadli iz notranjosti letala. To, ali so deli izpadli iz letala ali so bili na zunanjem delu letala, še preiskujejo.

Starši v nesreči umrlega nemškega poslovneža Thomasa Wagnerja so v želji, da se ovrže vsak kanček suma, da za strmoglavljenje ni bilo krivo letalo, vložili ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma umora iz malomarnosti. | Foto: Starši v nesreči umrlega nemškega poslovneža Thomasa Wagnerja so v želji, da se ovrže vsak kanček suma, da za strmoglavljenje ni bilo krivo letalo, vložili ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma umora iz malomarnosti.

Pred preiskovalci še veliko dela

Pri preiskavi se zanašajo na logistično pomoč Slovenske vojske in, če bo potrebno, tudi na zunanje letalske strokovnjake. V preiskavo bodo vključili tudi forenzike notranjega ministrstva. "Morda bo potrebna še ena iskalna akcija, a za zdaj je to vprašanje še vedno odprto," pravi Stojčevski.

Za celotno preiskavo bo po njegovi oceni potrebnega še nekaj časa, saj morajo preiskati vsako najmanjšo informacijo, ki bi lahko vplivala na potek dogajanja.

To med drugim zajema "sledljivost vzdrževanja letala vse od začetka njegove uporabe, namembnost in opremo letala, celotno sliko usposobljenosti pilota, analiziramo področje izpolnjevanja zahtev za izvajanje letalskih operacij ter zahteve proizvajalca glede priporočila in navodil za uporabo letala, pogoje leta, potek komunikacije z navigacijskimi službami in tako naprej. V soboto najdeni del je tako le majhen del same preiskave."

Policija v že končani preiskavi nesreče na Predmeji ni ugotovila znakov kaznivega dejanja. | Foto: Klemen Korenjak Policija v že končani preiskavi nesreče na Predmeji ni ugotovila znakov kaznivega dejanja. Foto: Klemen Korenjak

Je bila res nesreča? Starši umrlega vložili ovadbo.

Policija je preiskavo nesreče končala že avgusta. Kot pravijo, v obsežni preiskavi niso ugotovili suma kaznivega dejanja.

Starši Thomasa Wagnerja so po poročanju nemškega Bilda pred dvema tednoma vložili ovadbo zoper neimenovanega storilca zaradi suma umora iz malomarnosti. Kot je poročal časopis, želijo, da se pri strmoglavljenju odpravi vsak sum kaznivega dejanja. Odziv policije še čakamo.

Stojčevski pravi, da so vseskozi v stiku s policijo. "Z njimi sodelujemo in jih seveda sproti obveščamo, še posebej če bi bil kakšen sum kaznivega dejanja. Za zdaj še ni znano, ali je bilo dogajanje v zraku povzročeno namenoma."

Poudarja, da njihova služba ne preiskuje področja odgovornosti in krivde za nesrečo, to je delo policije. "Mi podamo dejstva, okoliščine s ciljem zmanjšanja tveganj za ponovitve tovrstnih nesreč, z njimi seznanimo letalsko stroko in na koncu izdamo varnostna priporočila," sklene.

Ne spreglejte