Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2020,
9.39

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

29

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Petek, 6. 11. 2020, 9.39

3 leta, 6 mesecev

Novi podatki: v četrtek potrdili 1.564 okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

29

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 5.895  testov, potrdili pa so 1.564 novih okužb. Delež pozitivnih primerov znaša 26,53 odstotka, kar je slaba dva odstotka manj kot včeraj. "Če bo šel trend tako naprej, se lahko veselimo prihodnosti in razmišljamo o tem, kaj bi vlada lahko storila prihodnji teden," je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 1.069 bolnikov s covid-19, od tega 168 na intenzivni negi, kar je sedem več kot dan prej in največ doslej. Umrlo je 26 oseb. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 92 oseb.

Delež pozitivnih je v zadnjih dveh dneh upadel za skoraj šest odstotkov.

"Podatki kažejo, da je trend dober. Kažejo, da se razmere počasi stabilizirajo," je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Dodal je, da število bolnikov s covid-19 v bolnišnicah sicer narašča, vendar se rast umirja.

Število okužb po občinah

Ljubljana 246, Maribor 77, Kranj 64, Grosuplje in Kamnik 38, Velenje 35, Celje 33, Slovenska Bistrica 30, Kočevje 27, Domžale 25, Jesenice in Šentjur 23, Radenci 22, Žalec 21, Tržič, Idrija in Medvode 18, Gornja Radgona 16.

Število okuženih na 100 tisoč v zadnjih 7 in 14 dneh | Foto: Gov.si Foto: Gov.si Na umirjanje razmer po besedah Kacina kažejo tudi podatki o številu okuženih v zadnjih 14 in zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev. Podatki o številu okuženih za zadnjih 14 dneh kažejo, da smo vrh že dosegli in da se pojavnost okužb že zmanjšuje, podatki za zadnjih sedem dni pa, da smo že krepko čez vrh. "Če bo šel trend tako naprej, se lahko veselimo prihodnosti in razmišljamo o tem, kaj bi vlada lahko storila prihodnji teden," je dejal.

Simulacije po besedah vladnega govorca kažejo, da bo število okuženih v prihodnjih dneh še upadalo, zmanjšuje se tudi t. i. reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži vsak okuženi. Še v četrtek je bilo to število 1,1, danes pa smo že prišli na 1, je dejal Kacin. To po njegovem mnenju kaže, da so ljudje ukrepe sprejeli in da jih izvajajo, "na kar moramo biti ponosni". Se pa je po besedah Kacina treba ukrepov še vedno dosledno držati in zdržati še kakšen teden, zato bo, kot je dejal, tudi šolanje prihodnji teden potekalo na daljavo.

V Slovenj Gradcu zdravijo tudi nekajmesečne otroke

Jana Makuc iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je dejala, da je celotno osebje vključeno v oskrbo pacientov s covid-19. Dodala je, da je izpad kadra velik, a da so vsi pripravljeni pomagati kolegom. "Najmlajši pacient ima 25 let, najstarejši pa 100 let. Zdravimo tudi več otrok, starih od nekaj mesecev do 17 let," je dejala.

Javljanje Jane Makuc, strokovne direktorice Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, na novinarsko konferenco:

Petrovec: Testiranje edini vpogled v potek epidemije

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je ponovil, da nam dajejo testiranja edini vpogled v epidemijo. V drugem valu se je število testiranj povečalo za petkrat v primerjavi s prvim valom. "To je ekstremni napor za vse, ki delajo v laboratorijih. 99,1 odstotka vseh vzorcev smo na inštitutu obdelali v 24 urah, 70 odstotkov znotraj 12 ur," je ponazoril Petrovec. Ves čas pa se trudijo, da bi z različnimi izboljšavami, nakupi opreme in reagentov kapacitete še povečali.

"S hitrimi testi ne moremo rešiti epidemije"

Temeljni PCR-testi so po njegovih besedah še vedno najboljša možna metoda, ki jo moramo priporočati na vseh kritičnih mestih, kot so domovi za ostarele in bolnišnice.

Zato moramo biti pri uvajanju hitrih antigenskih testov previdni, saj so lahko vprašljive kakovosti in njihova uporaba ni priporočljiva v primerih asimptomatskih bolnikov. "S hitrimi testi ne moremo rešiti epidemije covid-19 in z njimi ne moremo nadomestiti ukrepov, ki smo jih dolžni spoštovati. Nošenje mask, distanca in skrbna higiena rok," je opozoril Petrovec.

Možgane trenirajmo za občutje sreče in optimizma

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi psihologinja Andreja Poljanec. Poudarila je, da smo ljudje sposobni poiskati stvari, za katere smo lahko hvaležni, tudi v tej zahtevni življenjski situaciji. "Hvaležni smo lahko za lepo jesen, hišnega ljubljenčka… S tem spodbudimo treniranje naših možganov za občutje sreče in optimizma," je dejala.

"Odločimo se za drobne in pozitivne spremembe; lahko pri sebi, v odnosih, na delovnem mestu … Pri drobnih spremembah imamo veliko možnosti, da nam uspe in se bomo ob tem počutili zadovoljne, s tem pa bodo pomirjeni tudi ljudje okoli nas. Pri konfliktu z otroki se lahko odločimo, da bomo mi prvi prišli nasproti. Zadržimo se negodovanja, ki nam krade energijo in ustvarja slabo vzdušje. Energijo porabimo za dobra dela – nekoga razveselite, pokličite, se igrajte in hecajte," je svetovala Poljančeva.

Staršem še svetuje, naj z otroki razmislijo o idejah za skupna doživetja, prisluhnejo drug drugemu, postavljajo podvprašanja in se za otroke zanimajo. Tako se po njenih besedah ljudje okoli nas počutijo ljubljene, sprejete in jim je ob nas prijetno.

Število hospitaliziranih včeraj preseglo tisoč

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je sicer včeraj prvič preseglo tisoč. Danes se 168 pacientov zdravi na intenzivni negi, kar je prav tako največ doslej. 

Kot je včeraj dejal Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, je osebje v bolnišnicah izčrpano in na robu zmogljivosti. V UKC Ljubljana je bilo od začetka septembra okuženih 525 zdravstvenih delavcev.

 

Ne spreglejte