Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2018,
10.32

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

9

Natisni članek

Mirko Krašovec Franc Kramberger Nadškofija Maribor sodišče

Četrtek, 5. 4. 2018, 10.32

6 let

Nekdanji nadškof Kramberger in ekonom Krašovec nista prišla na sodišče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

9

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za obtožene kaznivih dejanj pri preprodaji delnic Mladinske knjige, s katero naj bi si mariborska škofija nezakonito prilastila 1,2 milijona evrov.

Video: Planet TV


Na zatožno klop bi morali sesti upokojeni nadškof Franc Kramberger, nekdanji ekonom Mirko Krašovec, Stanislav Valant in Ivan Ferme. Na sodišče je na predobravni narok od štirih obtožencev prišel le Stanislav Valant, ki krivde ni priznal.

Opravičili se niso

Ker so preostali trojici vabila vročili, opravičili se niso, prav tako so na obravnavo prišli njihovi zagovorniki, hkrati pa je obtožena četverica ugovarjala na obtožnico, bo sodišče štelo, da krivde ne nameravajo priznati.

Predobravnavni narok je namreč namenjen prav izrekanju o krivdi. Ker obtoženi torej krivde niso priznali, jim bodo sodili. Sojenje se začne 19. aprila in bo potekalo enkrat  na teden. Med drugim naj bi pričal nekdanji ljubljanski nadškof Anton Stres.

Obramba je sicer prepričana, da gre za politični proces, tožilstvo pa meni, da so take besede le "oblika obrambe". Tožilec Boštjan Valenčič je po današnjem naroku tudi spomnil, da je obtožnica že prestala prvi test, ko je postala pravnomočna.

Zatožna klop je danes samevala. Nanjo je sedel le Stanislav Valant.  | Foto: Ana Kovač Zatožna klop je danes samevala. Nanjo je sedel le Stanislav Valant. Foto: Ana Kovač


Preberite še:
Zaradi preprodaje delnic bo sodnikom odgovarjal nekdanji nadškof


Danes se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje upokojenemu nadškofu Francu Krambergerju in še trem obdolžencem. Zaradi spornih delniških poslov, ki so mariborski nadškofiji čez noč prinesli več kot milijon evrov dobička v škodo drugih podjetij, jim grozi večletna zaporna kazen.

Sporni posli so se odvili pred več kot 15 leti. Tedaj še Škofija Maribor je bila vključena v sporno preprodajo delnic Mladinske knjige (MK) Založbe, pri kateri je pobrala več kot milijon evrov razlike v škodo drugih podjetij. Tako je dobila pomemben del kapitala, ki ga je pozneje uporabila za lastninjenje finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, do bankrota lastnika pomembnega dela cerkvenega premoženja.

Po mnenju tožilstva so pri tem kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic storili:

  • Franc Kramberger, ki je bil podpisnik spornih pogodb,
  • nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, ki mu že tretjič sodijo zaradi sporne obnove mariborskega škofijskega dvorca Betnava,
  • dolgoletni prvi mož nekdanje družbe za upravljanje NFD Stanislav Valant in
  • nekdanji direktor Etola Ivan Ferme.
Ne spreglejte