Sreda,
19. 6. 2013,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 6. 2013, 9.18

8 let

Nekatere šole čaka zaprtje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Preseljevanje v mesta ima za posledico tudi vse manjši vpis otrok v šole na podeželju. S takšnimi težavami se sooča vse več podružničnih šol.

Med njima sta tudi dve pomurski podružnični osnovni šoli, Dvojezična osnovna šola Hodoš in Dvojezična osnovna šola Domanjševci, obe podružnici Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci. To obiskuje približno sto učencev z narodnostno mešanega območja.

Nekatere cvetijo, nekatere zapirajo vrata Medtem ko nekatere cvetijo, pa druge tovrstne šole izumirajo. Zdaj zakonodaja predvideva, da mora biti v podružnične šole vpisanih najmanj pet otrok. Prav s takšno težavo se spopadata zgoraj omenjeni šoli. Po poročanju Vestnika naj bi bilo problematično prihodnje leto, a ravnateljica Jožefa Herman pravi, da na podružnični šoli ne bodo zaprli vrat, temveč bodo prvošolčkom še naprej poskušali olajšati vstop v šolo, s tem pa bodo ohranili družbeno jedro, ki ga tvori tudi šola, obeh vasi.

Specifično delo Vendar pa je delo na podružničnih šolah precej specifično, saj v njih poteka kombinirani pouk, kar pomeni, da v eni učilnici poteka pouk za več razredov. In čeprav je v zadnjih letih mogoče opaziti vse več priseljevanja na podeželje, mnoge podružnične šole izumirajo. Leta 2008 so praznovale 50 let delovanja, njihove zametke pa najdemo že v času Marije Terezije.

Zaprtje šole – ugasnitev življenja v vasi Sicer pa lahko v medijih večkrat preberemo vrstice, ki se bodo morda kmalu uresničile – če šola zapre svoja vrata, bo ugasnilo tudi življenje v vasi, saj dokler je v kraju šola in so v njej otroci, kraj živi. Slovenske podružnice šole so leta 2010 predstavljale kar 46 odstotkov vseh osnovnih šol, vendar pa zajemajo manj kot 2,5 odstotka.

"Vlada ni nagnjena k zapiranju šol" A državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS Aljuš Pertinač trdi drugače kot Hermanova, poroča Vestnik: obe podružnični šoli ne dosegata minimalnega števila učencev, zato naj bi ju začasno, za eno leto, zaprli. Državni sekretar pravi, da je ukrep (bolj ali manj) končen, a hkrati dodaja, da to ne pomeni, da je vlada zaradi varčevalnih ukrepov nagnjena k temu, da bi kot po tekočem traku zapirala te šole. Zavedajo se, da so te šole tudi središče družbenega življenja in kulturnega dogajanja na slovenskem podeželju.