Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
21.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

14

Natisni članek

učitelj delovni čas ravnatelj protestno pismo

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 21.02

5 let, 2 meseca

"Ne želimo, da so učitelji prikrajšani za poletje, med letom pa pregorijo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

14

Poleg preobremenjenih učencev in staršev, ki podpisujejo peticije, s šolskim sistemom očitno niso zadovoljni niti učitelji. Ti so namreč premierju Marjanu Šarcu že poslali protestno pismo, ker resorno ministrstvo po njihovih besedah ne ukrepa. Učitelji in profesorji zahtevajo upoštevanje akademskega dela namesto tega, da jim delodajalec šteje zgolj minute, ki jih porabijo za določeno delo. Opozarjajo še, da jim poročilo o vsakem opravljenem delu vzame preveč časa na račun izobraževanja otrok.

Lea Janežič je profesorica kemije in biologije na srednji šoli, so poročali v oddaji Planet Danes. "Od letošnjega leta imam 27 dni dopusta, kar pomeni, da moram, da ne pokrijem počitnic in prostih dni, opraviti toliko več dodatnega dela, ali z nadomeščanji, ali s sodelovanjem pri projektih, ali s promocijo šole," je dejala Janežičeva.

Argument šola policija
Novice Argument: V šolstvu ne potrebujemo revolucije, spremembe pa #video

"Ne želimo, da so učitelji prikrajšani za poletje, med letom pa pregorijo"

"Ne želimo, da so učitelji prikrajšani za poletje, med letom pa pregorijo," poudarja predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour. "Želimo, da se na koncu leta potegne črto, da vidimo, kdo od učiteljev je nadomeščal ure kot pouk, ima veliko več opravljenih ur in seveda to dobi plačano," je pojasnila Al Mansourjeva.

Po njenih besedah velika večina učiteljev na njihovi šoli med šolskim letom noče izplačila, ampak si učitelji želijo, da se omenjene ure štejejo kot doprinos, da so poleti lahko doma in ne hodijo v šolo, kjer osem ur nimajo kaj početi.

"Ne želimo, da so učitelji prikrajšani za poletje, med letom pa pregorijo," poudarja predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour. | Foto: Planet TV "Ne želimo, da so učitelji prikrajšani za poletje, med letom pa pregorijo," poudarja predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour. Foto: Planet TV

Šolska torba učenec otrok šola
Novice Staršem je prekipelo, zahtevajo spremembo šolskega sistema #video

"Ravnatelje sistem sili v nezakonito ravnanje"

Nova ureditev delovnega časa osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev velja od septembra lani. Na papirju se zdi idealno, medtem ko v praksi ne deluje, je dejal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

"Zdaj ravnatelje ta sistem, ki ga zagovarjajo in pri njem trmasto vztrajajo socialni partnerji vsaj z ene strani, sili v nezakonito ravnanje, ker moramo kršiti pravila, delovne pravice učiteljev in jih čezmerno obremenjevati ali pa kršiti delovne pravice učencev in menjavati več učiteljev v razredu, kot to določa zakonodaja," je poudaril Pečan.

Uniforma. Vrtec.
Novice Uniforme v šole? "To je zgolj prikrivanje razlik, ne pa odpravljanje." #video

Ker ne želijo več kršiti zakonodaje in obremenjevati učiteljev z administracijo na račun znanja otrok, so protestno pismo naslovili na ministrstvo za izobraževanje in predsednika vlade Marjana Šarca. Dokler odgovora ne bo, nove ureditve delovnega časa učiteljev ne bodo upoštevali, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte