Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2018,
14.13

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

20

Natisni članek

šola vrtec uniforma

Sreda, 12. 12. 2018, 14.13

5 let, 4 mesece

Uniforme v šole? "To je zgolj prikrivanje razlik, ne pa odpravljanje." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

20

V Zasebnem vrtcu Mali Grof z odobravanjem staršev uvajajo enaka oblačila za vse otroke. S tem se ponovno odpira razprava o smislu uniform v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Običajen argument za uvedbo je zmanjšanje socialnih razlik med otroki, a dekan ljubljanske pedagoške fakultete Janez Vogrinc in upokojeni ravnatelj Dušan Merc opozarjata, da se s tem razlike zgolj prikrivajo. Katharine Knott, ravnateljica IES Ljubljana International School, pa med drugim pravi, da uniforme olajšajo življenje staršem.

Uvedba uniform je znak deviacije, meni upokojeni ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc. "Sem proti uniformam, ker ustvarjajo nesvobodno klimo in vzdušje. Prvih sedem let službe sem deloval med uniformiranimi. Uniforma zahteva posebno obliko vedenja, odnosov in tako naprej," pravi Merc.

Po njegovem mnenju uniforme razlike med otroki, ki izhajajo iz bolj premožnih, in tistimi iz manj premožnih družin odpravljajo le navidezno. "Veste, kdaj se najbolj pokaže razlika med premožnimi in revnimi? Ko je pust. Med maškarami imajo tisti iz premožnih družin čudovito opremo, medtem ko imajo tisti iz revnejših le narisane brke in morda še kakšno pištolo. To je zelo hudo in pokaže se bolj, ko je maškarada."

Podpirate uniforme v šolah in vrtcih?

  • Da.
    74,12 %
    3787 glasov
  • Ne.
    25,88 %
    1322 glasov
Oddanih 5109 glasov

Bodo tudi učiteljice uniformirane?

Dušan Merc meni, da so starši tisti, ki morajo otroku zagotoviti takšna oblačila, da se bo lahko prosto igral in plezal po drevesih.  | Foto: STA , Dušan Merc meni, da so starši tisti, ki morajo otroku zagotoviti takšna oblačila, da se bo lahko prosto igral in plezal po drevesih. Foto: STA , Kot pravi, uniforme pomenijo hierarhijo. Sprašuje se, ali bodo tudi učiteljice uniformirane in ali bodo, da bi se izognili razlikam, določili tudi obutev in pokrivala. Omeni še letno in zimsko uniformo ter se sprašuje, ali bodo otroci tudi za zimsko kepanje in igro na snegu nosili uniforme.

Merc meni, da so starši tisti, ki morajo otroku zagotoviti takšna oblačila, da se bo lahko prosto igral in plezal po drevesih. "Dogaja se tudi, da starši kompenzirajo svojo revščino s tem, da otroke bogatejše oblečejo. Obstajajo tudi starši, ki otroka lepše oblečejo, ker sami tega niso imeli, ko so bili otroci," pove Merc, ki meni, da bi imeli ob uvedbi uniform še večje težave. Uniforme po njegovem mnenju zahtevajo tudi pravilnik o uniformah in prinašajo še druge učinke, ki niso zanemarljivi.

Uniforma. Vrtec.
Novice Zasebni vrtec uvaja uniforme: razmere so bile nevzdržne #video

S tem se socialne razlike zgolj prikrivajo, ne pa odpravljajo

Prakso uniform v vzgojno-izobraževalnih zavodih marsikje v tujini poznajo, vendar je to, kot pravi dekan ljubljanske pedagoške fakultete Janez Vogrinc, bolj v navadi v zasebnih šolah. "Tam s šolsko uniformo nekako bolj izražajo pripadnost tej instituciji."

Da bi jih zdaj vpeljali v slovenski sistem, se Vogrincu zdi nenavadno. Kot pravi, jim ni najbolj naklonjen, predvsem zato, ker mu niso najbolj jasni razlogi za to.

Običajno je v ozadju ideja, da bi se s tem zmanjšale socialne razlike med otroki oz. se ne bi kazale. "Meni se ta zadeva iz tega razloga ne zdi smiselna, preprosto zato, ker se otroci družijo tudi zunaj šolskega časa, ko seveda ne bodo oblečeni v uniforme. Da bi na ta način prikrivali neke socialne razlike, se mi zdi popolnoma neustrezno."

Dodatni strošek za starše

Ob tem meni, da bi se bilo bolj smiselno vprašati, kaj bi lahko naredili v državi, da bi se te socialne razlike dejansko zmanjšale, ne pa zgolj prikrile z enotnimi oblačili.

Opozoril je tudi na precejšnje stroške uniform, ki so lahko kar drage. "To običajno še poveča stroške, ki jih imajo starši s šolo, namesto da bi te stroške zmanjšali." Običajno ena uniforma ni dovolj, saj se tudi šolska uniforma umaže, je še navedel Vogrinec.

"Uniforme olajšajo življenje staršem"

V IES Ljubljana International School otroci uporabljajo tako svoja oblačila kot šolske uniforme, ker so te del identitete njihove šole in celotne skupine sestrskih šol, enake so celo v Južni Ameriki. Delno jih uporabljajo zaradi identitete in ker se ob obisku sestrskih šol otroci počutijo kot del nečesa večjega, vsi so namreč videti enako. Počutijo se pripadni šoli, pravi ravnateljica Katharine Knott, ki sicer prihaja iz Velike Britanije, kjer so uniforme nekaj običajnega.

"Otroci se počutijo pripadni šoli. Prav tako zjutraj pridejo pripravljeni na delo," pravi ravnateljica IES Ljubljana International School, v kateri uporabljajo tudi uniforme, Katharine Knott. | Foto: IES Ljubljana International School "Otroci se počutijo pripadni šoli. Prav tako zjutraj pridejo pripravljeni na delo," pravi ravnateljica IES Ljubljana International School, v kateri uporabljajo tudi uniforme, Katharine Knott. Foto: IES Ljubljana International School Njihova mednarodna šola zelo zagovarja uporabo uniform, a Knottova pravi, da razume obe strani, tako tiste, ki so za uniforme, kot tiste, ki njihove uporabe ne podpirajo. "Sama podpiram uporabo uniform, ker jih zelo močno podpira tudi IES in je to pomemben del naše identitete. Osebno sicer razumem obe strani. Menim, da obstajajo močni argumenti, ki govorijo v prid uporabi uniform," pravi.

Meni, da uniforme olajšajo življenje staršem. "Zjutraj ni pregovarjanja o tem, kaj bodo otroci oblekli. Otroci se počutijo bolj pripadne šoli in delno je to tudi del priprave na delo. Ko oblečeš delovna oblačila, se namreč mentalno že pripraviš na delo in menim, da to tako deluje tudi pri otrocih. Oblečeni v uniformo v šolo pridejo z občutkom, da so del nje in že pripravljeni na delo, tudi njihovi prijatelji so videti enako in to je lepo," pravi ravnateljica.

Pripomorejo tudi k boljši disciplini

"Obstajajo tudi teorije, po katerih uniforme pripomorejo k disciplini. Za primer lahko povem, da so vse moje nečakinje in nečaki hodili v veliko lokalno šolo z več kot tisoč učenci, kjer so imeli težave z disciplino. Prišel je učitelj, ki je bil glede discipline in videza zelo strog. Otroci so vedeli, da če bodo šli mimo njega neprimerno oblečeni, jih bo glede tega vedno opomnil. Bil je konsistenten, otroci so vedeli, da se od njih pričakuje, da so vedno svoja najboljša različica in tudi uniforme so bile del tega. Menim, da tudi uniforme vplivajo na vedenje, a to predvsem pri starejših otrocih, ne v vrtcu," pravi Knottova.

"Težko bi se spomnila šole v Veliki Britaniji, ki uniform ne bi uporabljala"

Kot pravi, so uniforme v Veliki Britaniji tako pogoste, da se težko spomni šole, ki jih ne bi uporabljala. Kjer se uporabljajo uniforme, so otroci in straši tega tako navajeni, da o tem niti ne razmišljajo več, to preprosto vzamejo za dejstvo. "Sama v osnovni šoli nisem nosila uniforme, nositi smo jih začeli, ko sem bila stara 11 let, a danes jih v Veliki Britaniji nosijo povsod. Za nas je bilo nekaj popolnoma normalnega, da smo za v šolo oblekli uniformo. Mislim, da mi je bilo celo všeč, saj se mi zjutraj ni bilo treba odločati o tem, kaj bom oblekla, ni bilo treba biti oblečen po zadnji modi," se spominja dni, ko je sama v šoli nosila uniformo.

"Še posebno najstniki vedno najdejo način za razlikovanje"

Po njenem mnenju uniforme ne izničijo razlik pri učencih, verjame pa, da delno pripomorejo k njihovemu zmanjšanju. "Veliko je odvisno tudi od tega, kako stroge so zahteve glede uniform. Menim, da lahko pripomorejo k zmanjšanju razlik, a še posebno najstniki vedno najdejo način za razlikovanje. Le izrazilo bi se to pri drugih stvareh, na primer pri tem, kakšno torbo imajo, pa svinčnike in podobno," meni Knottova.

Ne spreglejte