Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2012,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 11.53

8 let

Navedbe Dnevnika o Janševem posojilu niso resnične

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik vlade je podatke o svojem premoženju in dohodkih objavil že pred volitvami, od takrat pa se niso zgodile nobene spremembe, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Dnevnik je namreč poročal, da je predsednik vlade Janez Janša januarja letos pri avstrijski banki BKS Bank AG z ženo Urško Bačovnik Janša najel posojilo v vrednosti 125.000 evrov. Zakaj sta najela posojilo, ni znano, so še zapisali v Dnevniku. Na te očitke so se za Delo že odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. "Predsednik Vlade RS Janez Janša je podatke o svojem premoženju in dohodkih objavil že pred volitvami in jih v skladu z zakonom posredoval tudi protikorupcijski komisiji. Od takrat se niso zgodile nobene spremembe," so sporočili.

Časopis Dnevnik tudi trdi, da je Janša zadnje posojilo najel prav na dan, ko je 50 poslancev iz petih parlamentarnih strank v državni zbor vložilo predlog za izvolitev Janše za predsednika vlade. Zakonca naj bi za najem posojila zastavila stanovanje na Mesarski cesti v Ljubljani, ki sta ga septembra 2010 kupila za 325.000 evrov.

Posojilo naj bi zapadlo januarja 2027 Po Dnevnikovih informacijah sta zakonca Janša najela posojilo z obrestno mero 6-mesečni euribor + 1,8 odstotka, ki bo zapadlo januarja 2027. Posojilo naj bi najela v Celovcu. Na tujih bankah, Unicredit in Sparkasse, je Janša že pred tem najel dva kredita. Leta 2009 je najel kredit pri Sparkasse, z njim pa sofinanciral nakup stanovanja na Mesarski cesti.

Nakup hiše v Velenju naj bi Janša financiral s prodajo stanovanja v Ljubljani Nakup hiše v Velenju, ki jo je pri Unicreditu zastavil za 172.000 evrov vredno posojilo, je po poročanju časnika Janša financiral s prodajo stanovanja v središču Ljubljane. To stanovanje je Janša leta 2005 kupil od Imosa, podatki pa izhajajo iz dokumentov, ki jih je Janša novembra lani pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami objavil na Facebooku.

Zakonca sta v dobrih dveh letih najela za 442.000 evrov posojil Dnevnik je ob tem še spomnil, da je Janša decembra lani pojasnil, da njegova žena odplačuje posojilo v višini 145.000 evrov, kar na mesec predstavlja približno polovico njene plače. Posojilo je namenjeno nakupu stanovanja na Mesarski cesti, je še takrat pojasnil Janša. Pri Dnevniku tako ugotavljajo, da sta zakonca v primeru, da Urška Bačovnik Janša z omenjenim posojilom ni refinancirala posojila, najetega za stanovanje na Mesarski, v dobrih dveh letih skupaj najela 442.000 evrov posojila.

Za vračilo dveh posojil naj bi Janša porabil dve tretjini plače Ob tem dodajajo, da je Janša julija prejel 3102 evra neto plače, že lani pa je razkril, da samo za posojilo banki Unicredit plačuje mesečni obrok v višini 1100 evrov. Po izračunih omenjenega časnika mesečni obrok zadnjega kredita znaša med 850 in 900 evrov. Za vračilo teh dveh posojil Janša torej porabi dve tretjini plače, Dnevnik pa dodaja, da bo tako visoke anuitete moral odplačevati še petnajst let.

Janša v karieri zaslužil dobrih 900.000 evrov Janša sicer navaja, da je v dosedanji karieri zaslužil nekaj več kot 900.000 evrov, od tega 756.000 s plačami in od 150.000 do 180.000 s honorarji od knjig in prispevkov. Prav tako imata skupaj z ženo za odplačati še vsak svoje posojilo v skupni vrednosti 300.000 evrov, od česar 172.000 evrov predstavlja njegovo posojilo, 145.000 pa od žene.

Ne spreglejte