Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 1. 2021,
19.03

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Natisni članek

Koronavirus

Sobota, 23. 1. 2021, 19.03

3 leta, 3 mesece

Število novih okužb upada, a se je trend upočasnil

Nas morajo zadnje napovedi skrbeti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Lenart, testiranje | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Število novih okužb v Sloveniji še naprej upada, a se je trend upadanja upočasnil. Edina regija, ki ima zadovoljivo hitrost upadanja aktivnih primerov, je Koroška. V dveh regijah pa se je epidemiološka slika znova poslabšala, po zasavski se je v črni fazi znašla tudi obalno-kraška regija.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 smo v Sloveniji v zadnjem tednu v povprečju dnevno potrdili 1.240 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1.129 bolnikov, od tega 192 na intenzivni negi. Zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike so se zato danes v devetih statističnih regijah znova odprli smučišča, trgovine z otroškimi programi in še nekatere storitve. V torek se v teh regijah v šole vračajo tudi učenci v prvi triadi osnovne šole. 

Številke še vedno upadajo, a se je trend upočasnil

Načrt sproščanja ukrepov, ki ga je sprejela vlada, predvideva nova sproščanja, ko bo število okužb upadlo pod tisoč na dan, hospitaliziranih pa bo manj kot tisoč bolnikov. Na Sledilniku ob zadnjih številkah ugotavljajo, da se upadanje kazalnikov (število novih primerov in hospitalizacij) nadaljuje, a je počasnejše. Medtem pa znova narašča zasedenost oddelkov intenzivne nege. 

Poslabšanje v nekaterih statističnih regijah

Razmere po državi niso povsod enake, kar nam pokaže primerjava med regijami. Najslabšo epidemiološko sliko imata trenutno Goriška in Posavje. Razmere so slabe ali pa so se v zadnjih dneh poslabšale tudi v jugovzhodni Sloveniji, v Pomurju, obalno-kraško regiji in Zasavju. V rdečem območju, ki omogoča sproščanje nekaterih ukrepov, je le še šest regij. Edina regija, ki ima zadovoljivo hitrost upadanja aktivnih primerov, je Koroška, pa ugotavljajo pri Sledilniku. 

Tudi IJS ocenjuje, da se je upadanje začelo upočasnjevati

Epidemija počasi upada z ocenjenim razpolovnim časom približno 35 dni. Ocenjeno reprodukcijsko število R je približno 0,90 (vsak okuženi v povprečju na novo okuži 0,9 človeka). Nakazuje se, da se je upadanje začelo upočasnjevati, ugotavljajo na Institutu "Jožef Stefan" (IJS).

Ob tem opozarjajo, da bodo lahko epidemiologi spremljali stike šele, ko bo povprečno število pozitivnih oseb upadlo pod 300 na dan. "S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 1.241 in ocenjeno reprodukcijsko število R = 0,90, bi lahko to stanje dosegli konec marca," menijo.

Po ocenah naj bi bila okužena že četrtina prebivalcev

Po izračunih IJS se je v prvem valu okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra četrtina prebivalstva (ocena: štirikrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno delež kužnih pomeni približno štiri odstotke prebivalstva oziroma približno vsakega 25. prebivalca.

Preverite, kakšno je stanje v vaši občini

Pri Sledilniku za covid-19, ki spremlja statistične podatke po državi, si lahko ogledate tudi zemljevid slovenskih občin, ki kaže, v kateri občini je bil prirast novih okužb največji in kje so v zadnjem tednu zaznali upad okužb (na spodnjem zemljevidu izberite zavihek Tedenski prirast).

Temnorjava barva vaše občine pomeni, da se je število novih okužb v vaši občini v zadnjem tednu močno povišalo, svetlejša pa kaže, da porast ni tako velik. Nekatere občine so obarvane tudi zeleno, kar pomeni, da se je širjenje okužbe v občini umirilo oziroma se zmanjšuje.

sproščanje načrt | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ne spreglejte