Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
6.41

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

pogajanja javni sektor

Petek, 15. 3. 2024, 6.41

1 mesec, 2 tedna

Ureditev plačnih nesorazmerij: vladna stran in sindikati javnega sektorja ostajajo neusklajeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Denar | Vlada ostaja pri stališču, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. januarjem 2025.  | Foto Shutterstock

Vlada ostaja pri stališču, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. januarjem 2025.

Foto: Shutterstock

Vlada in sindikati javnega sektorja tudi po današnjih krovnih pogajanjih ostajajo neusklajeni o nekaterih ključnih elementih načrtovane prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij. Odprta še naprej ostajajo vprašanja obdobja uveljavitve dogovora in usklajevanja plač z inflacijo v vmesnem obdobju. Znova se sestanejo v torek.

Kot je po današnjih pogajanjih pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek, sta jim predstavnici urada za makroekonomske raziskave in razvoj (Umar) in ministrstva za finance danes uvodoma predstavili nekatere makroekonomske kazalce iz spomladanske napovedi gospodarskih gibanj in spremembe fiskalnih pravil na evropski ravni, ki jih bo treba upoštevati tudi pri dogovarjanju med vlado in sindikati za prihodnja leta.

Vladna stran je odpravo plačnih nesorazmerij predvidela v obdobju petih let 

Po besedah namestnice vodje vladne pogajalske skupine, državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo Mojce Ramšak Pešec, so predstavnike finančnega ministrstva in Umarja povabili za osvetlitev ter dodatno utemeljitev vladnega predloga s prikazom makroekonomskih gibanj in javnofinančnih zmožnosti za povečevanje mase plač v javnem sektorju.

Kot je znano, je vladna stran svoj zadnji predlog odprave plačnih nesorazmerij sindikatom predstavila pred slabimi tremi tedni. Uveljavljanje plačne reforme in odprave plačnih nesorazmerij je predvidela v obdobju petih let, v tem času pa se plače ne bi usklajevale z inflacijo. A za sindikate to ni sprejemljivo.

Vladno vztrajanje pri petletnem obdobju uveljavljanja plačne reforme in odprave plačnih nesorazmerij bi lahko imelo odločilen vpliv na pogajanja, pravijo na sindikalni strani. Počivavšek je ponovil, da petletno obdobje za sindikalno stran ni sprejemljivo in je zanje, tudi zaradi preteklih izkušenj, predolgo. Bodo pa seveda v nadaljevanju iskali mogoče rešitve, ki bi bile sprejemljive tudi zanje.

Da je zanje petletno obdobje popolnoma nesprejemljivo in je to vprašanje zagotovo ena ključnih točk preloma teh pogajanj, je dejala tudi predstavnica druge sindikalne pogajalske skupine, podpredsednica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Irena Ilešič Čujovič. "Za zdaj je to eno težjih vprašanj te prenove plačnega sistema v javnem sektorju in upam, da ga bomo razrešili," je dodala.

Na vladni strani po besedah Ramšak Peščeve še vedno ostajajo pri predlogu petletnega obdobja implementacije, so pa pripravljeni na nadaljnje pogovore. Kot je dejala, so danes razpravljali predvsem o možnih načinih implementacije in se dogovorili, da do naslednjih krovnih pogajanj, ki bodo v torek, razmislijo o možnih rešitvah.

Na mizi še vedno ostaja vprašanje kriterijev za letni dopust 

Glede usklajevanja plač z inflacijo je pojasnila, da vladni predlog upošteva predvideno inflacijo v napovedi Umarja. Ker se v obdobju nekaj let lahko marsikaj zgodi, je vlada pripravljena podati predlog glede uskladitve, če bo inflacija višja kot v sedanji napovedi.

Sicer je potrdila, da na mizi še vedno ostaja tudi vprašanje kriterijev za letni dopust. Na predlog sindikatov so danes na dnevni red ponovno uvrstili vprašanje letošnjega regresa za letni dopust. Sindikati predlagajo, da letos vsi javni uslužbenci dobijo višji regres od minimalnega, razliko bi jim tako izplačali dodatno s poračunom. Javnim uslužbencem je bil namreč regres izplačan tri mesece prej kot običajno, torej tudi pred iztekom zakonskega roka. Izplačan je bil v višini minimalne plače, torej 1253,90 evra.

Vodja vladne pogajalske skupine, finančni minister Klemen Boštjančič, je današnja pogajanja zapustil pred koncem, ob odhodu pa izjav ni dajal.

V Sindikatu ministrstva za obrambo, ki v pogajanjih z vlado zastopa stavkajoče operaterje številke 112, so za STA pojasnili, da so prejeli protipredlog vladne pogajalske skupine. Odločitev o nadaljnjih korakih bodo sporočili v prihodnjih dneh, ko bodo vladni protipredlog preučili.

Robert Golob, Klemen Boštjančič
Novice Vlada bi za prenovo plačne reforme v javnem sektorju namenila 1,3 milijarde evrov
Robert Golob, DZ
Novice Zdravniški sindikat: Kar je izjavil Robert Golob, ni res
Tožilci
Novice Državni tožilci danes ponovno stavkajo
URI Soča
Novice Fides omilil stavkovne zahteve. Golob: Končno so spoznali.
Upravna enota
Novice Zaposleni na upravnih enotah stavkajo #video
Ne spreglejte