Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

krvodajalstvo

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 16.38

8 let

Na RKS ob svetovnem dnevu krvodajalstva poudarili velik pomen darovanja krvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slogan svetovnega dneva krvodajalcev Več krvi. Več življenj poudarja nujno potrebo po čim večjem številu krvodajalcev, ki bodo rešili čim več življenj, saj je kri najdragocenejše darilo življenju.

To je pred svetovnim dnevom krvodajalstva, 14. juniju, na novinarski konferenci dejal predsednik Rdečega križa Slovenije (RKS) Franc Košir. Za prostovolno in neplačano krvodajalstvo Košir je povedal, da se RKS, pa tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), zavzemata za to, da bi bilo krvodajalstvo prostovoljno in neplačano. Danes ima prostovoljno krvodajalstvo že 62 držav s transfuzijsko službo, pravi Košir. Ob tem poudarja, da WHO v skladu z Melbournsko deklaracijo poziva države, da naj do leta 2020 dosežejo 100-odstotno prostovoljno neplačano krvodajalstvo. Letno zberejo okoli 80 milijonov enot krvi Omenil je, da se letno v svetu zbere okrog 80 milijonov enot krvi, od tega na nerazvite države odpade le 38 odstotkov, čeprav tam živi 82 odstotkov vsega prebivalstva. "Tudi ob svetovnem dnevu krvodajalstva stremimo za tem, da bi čim bolj ozavestili ljudi, kako pomembne so krvodajalske akcije za transfuzijo posameznikov, saj s tem rešujemo življenja in tudi zdravimo tiste ljudi, ki bi drugače najbrž ne bi bili več na tem svetu," poudarja predsednik RKS.

Po Koširjevih besedah je zelo pomembno spodbujanje mladih, da darujejo kri, kajti kri je "najdragocenejše zdravilo in darilo življenju".

Dolga tradicija krvodajalstva v Sloveniji Novoimenovani generalni sekretar RKS Danijel Starman je opozoril na dolgo tradicijo krvodajalstva v Sloveniji. Že 9. marca 1953 je bila namreč v Zagorju prva množična krvodajalska akcija, kar pomeni, da je krvodajalstvo pri nas najbolj množična oblika solidarnostnega dejanja. Dejal je, da RKS s svojimi 56 območnimi združenji na leto organizira 1170 krvodajalskih akcij.

V letošnjih petih mesecih je RKS zabeležil 47.234 krvodajalcev, kar je za 1915 ali 4,23 odstotka več kot lani v enakem obdobju.

Član uprave Petrola Roman Dobnikar pa je predstavil akcijo "Daruj energijo za življenje", katere namen je osvestiti javnost o pomenu in pomembnosti krvodajalstva. Krvodajalskih akcij, ki potekajo od 16. maja naprej na pobudo družbe Petrol, se je udeležilo rekordnih 9154 krvodajalcev.

Ne spreglejte