Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2020,
20.33

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Ptuj Kurentovanje pust

Sreda, 5. 2. 2020, 20.33

4 leta, 3 mesece

Na Ptuju si obetajo sto tisoč obiskovalcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Kurentovanje vsako leto na Ptuj privabi sto tisoč obiskovalcev, letos ga prirejajo že šestdesetič. Zmogljivosti lokalov in hotelov v mestu so v tem obdobju skoraj povsem zapolnjene. Dela pa ne manjka niti ptujskim pekarnam, ki so med lanskim kurentovanjem spekle 600 tisoč krofov.

Le še deset dni nas loči od letošnjega kurentovanja na Ptuju, ki je uvrščeno med najboljše festivale na svetu. "Kurentovanje je bilo v zadnjih letih primerjano kot eden izmed najboljših festivalov na svetu prek Lonely Planeta in Guardiana. Uvrščeno je bilo med najboljših pet zimskih festivalov," je pojasnila Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Za letošnje 60. Kurentovanje je rezerviranih približno 300 tisoč evrov, pri čemer je vštet tudi vložek Mestne občine Ptuj. Na letošnji  povorki ob odprtju bodo udeleženci iz kar desetih držav. Med drugim iz Bolivije, Italije, Nemčije, Avstrije, Romunije, Bolgarije in še številnih drugih.

Turistične zmogljivosti povsem zapolnjene

Tudi obiskovalci prihajajo iz drugih držav, čeprav v večini še vedno prevladujejo Slovenci. Bodo pa tujci dodobra zapolnili hotele. Povsem poln bo tudi Hotel Mitra, ki ima 62 ležišč.

Novice Kurenti so se prebudili in zaplesali svoj prvi ples #video

"V tem času imamo zmogljivosti kar polno zasedene. Najbolj seveda v soboto, ko se tukaj dogajajo razni karnevalski plesi. V nedeljo, ko je velika pustna povorka po mestu, pa imamo popolnoma polne vse gostinske zmogljivosti," je bil zadovoljen Peter Vesenjak, direktor Hotela Mitra.

Podobno je tudi nedaleč stran, kjer domuje Teta Frida. "Zmogljivosti so polne. Če bi imeli še več miz, bi lahko napolnili še lokal ali dva. Sploh v času glavnih povork," je povedal Timotej Pečko, vodja gostinskega lokala.

Pustni torek je na Ptuju edinstven

Na pustni torek pa dogajanje na Ptuju poskrbi še za nekaj edinstvenega. "Ko opoldne vsi prenehajo delati. Vse pisarne, vsa podjetja, vse trgovine se zaprejo in vsi gredo v mesto in se družijo," je pojasnil Vesenjak.

Seveda pa v pustnem času ne smejo manjkati krofi, po katerih je v tem obdobju še dodatno povpraševanje. "Prodaja se poveča petstokrat. V lanskem pustnem času, ki je bil daljši kot letošnji, smo proizvedli šesto tisoč krofov. Letošnji pust je nekoliko krajši, načrtujemo pa enako proizvodnjo kot lani," je napovedal Igor Ranfl, direktor Ptujskih pekarn in slaščičarn.

Mistik evro
Planet TV Mistik, kurentovo vino že četrto leto zapored

Če boste tudi sami obiskali kurentovanje, pa vas čakajo še druge tradicionalne kulinarične dobrote. Za vsakogar se bo našlo kaj. Na Ptuju verjamejo, da bodo tudi letos imeli vsaj sto tisoč obiskovalcev.

Ne spreglejte