Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 10.51

8 let

Na protestnem shodu pred Mestno hišo okoli sto Ljubljančanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Okoli sto Ljubljančanov se je zbralo pred Mestno hišo in z mirnim protestom opozorilo na težave, ki jih je prebivalcem ožjega mestnega središča povzročila zapora starega dela mesta za promet.

Od župana Zorana Jankovića so med drugim zahtevali dostop do svojih domov, kar jim onemogoča predlog odloka o cestnoprometni ureditvi. Janković je predstavnike civilnih pobud povabil k spremljanju današnje seje mestnega sveta, ki je bila sklicana zato, ker je mestna opozicija prejšnji teden sejo zapustila. V opoziciji so sicer pripravili nekaj dopolnil k odloku, meščanom pa so se tudi tokrat pridružili na protestnem shodu. "Nezakonita dejanja mestnih oblasti ogrožajo življenjski ritem prebivalcev" Meščani so na shodu izrazili nasprotovanje nezakonitim dejanjem mestnih oblasti, ki ogrožajo življenjski ritem prebivalcev, poslovni utrip in bistvene kvalitete mesta in Plečnikove Ljubljane. Član Civilne iniciative za Ljubljano (CILJ) Jure Grahek je uvodoma poudaril, da so se prebivalcem starega dela mesta tokrat pridružili tudi ostali Ljubljančani, ki jim ni všeč županov način vodenja mesta.

"Želimo le 24-urni dostop do svojih domov"

Prebivalec starega mestnega jedra Peter Mezek je dejal, da bodo z odlokom čudežno izginile kolesarske steze. Poudaril je, da želijo prebivalci le 24-urni dostop do svojih domov in ne parkiranja pod svojimi okni, kot jim očita župan. Članica civilne iniciative Tržnice ne damo Marinka Kurilić pa je poudarila, da jim ni všeč, da jih župan ne sliši in da se obnaša samovoljno. Prepričana je, da mora Janković kot župan prisluhniti občanom v stiski.

Opozicija spet zapustila sejo Sicer pa so mestni svetniki na nadaljevanju seje obravnavali predlog odloka o cestnoprometni ureditvi in tudi tokrat zavrnili predlog opozicije, da se obravnava preloži. Po vrsti proceduralnih zapletov je mestna opozicija zapustila dvorano, 25 svetnikov pa je predlog odloka o cestnoprometni ureditvi skupaj s 16 od 30 vloženih dopolnil sprejelo brez razprave. V odloku so ostale za prebivalce mestnega središča sporne določbe o dostavnem času na območjih za pešce med 6. uro in 9.30.

Nujne dovoze bo opravljal na javnem razpisu izbran avtoprevoznik Omeniti velja predvsem dopolnilo, ki določa, da bo nujne dovoze za potrebe stanovalcev izvajal na javnem razpisu izbran avtotaksi prevoznik, ki bo dobil dve dovolilnici. Prebivalci mestnega središča, ki ne morejo uporabljati lastne garaže na območju za pešce, pa bodo v skladu s sprejetim dopolnilom opravičeni tudi plačila uporabe parkirnega prostora v višini 200 evrov.

Ignac Polajnar zasedel svetniško mesto Mojce Kucler Dolinar

Hkrati so svetniki potrdili mandat novemu svetniku NSi Ignacu Polajnarju, ki je na svetniškem mestu nasledil ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kucler Dolinar.

Ljubljana dobila Strategijo razvoja socialnega varstva 2007-2011 Strategija razvoja socialnega varstva v MOL od 2007 do 2011 je po besedah načelnice oddelka za zdravje in socialno varstvo Tilka Klančar razdeljena v tri sklope. To so pregled pristojnosti in nalog lokalne skupnosti na področju socialnega varstva, analiza strategije razvoja socialnega varstva v MOL do leta 2005 in strateške usmeritve MOL na področju socialnega varstva za obdobje 2007-2011.

Za izpolnjevanje zakonsko določenih nalog MOL po besedah Klančarjeve porabi skoraj 63 odstotkov sredstev, ki so v mestnem proračunu namenjena socialnemu varstvu. Pri določanju potreb in oblikovanju prioritet oz. dolgoročnih ciljev za obdobje do leta 2011 so sodelovale nevladne organizacije in javne službe, ki delujejo na področju MOL.

Ne spreglejte