Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 1. 2016,
20.15

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Vsebino omogoča Biotehniška fakulteta

Natisni članek

vpis startup advertorial Biotehniška fakulteta

Nedelja, 24. 1. 2016, 20.15

3 mesece, 1 teden

Na kateri fakulteti se rojevajo najboljše ideje?

Vsebino omogoča Biotehniška fakulteta

So fakultete, kjer študenti ne le študirajo, temveč tudi ustvarjajo presežke, se učijo podjetništva ter ob tem zabavajo.

Na Biotehniški fakulteti so se pomerili mladi z inovativnimi idejami, ki so ali pa še bodo ugledale luč v praksi. V okviru Biostartupa so se študentje fakultet Univerze v Ljubljani ob podpori profesorjev in Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja zbrali z namenom, da bi skupaj poskusili izboljšati načine prenosa akademskega znanja naravoslovnih fakultet v podjetništvo.

Vse skupaj se je začelo na Biotehniški fakulteti …

V skupini entuziastov, študentov Biotehniške fakultete, je padla ideja in od tedaj se je marsikaj zgodilo. Tako je zaživel duh Biostartupa in ker se zavedajo, da je moč v sodelovanju, je prvotna ideja prešla okvire Biotehniške fakultete in njihovih študentov.

Združili so se študenti raznih študijskih smeri in znanj. Sinergija med njimi je povezala ideje ob koncu tedna v podjetniškem duhu v Startup vikend, ti so bili do zdaj trije in tematski: Več kot les, Več kot hrana in Več kot narava.

Magična formula za uspeh?

Mladost, kreativnost, znanje, želja in strokovna podpora izbranih mentorjev. Najpomembnejše pa je, da se ob tem zgradijo trdni mostovi med različnimi znanji, odnosi, da se teorijo prenese v prakso in se celo ustvarijo poslovne vezi. Na tridnevnih Startup vikendih se pogovarja, izmenjuje razne pogled, ustvarja javno mnenje, išče razloge za in proti, povabi se tudi predavatelje iz tujine, ki predstavijo svoje izkušnje v odprtem dialogu.

Bogate izkušnje in glavni nagradi

Na startup delavnici Več kot les je glavno nagrado osvojila mešana skupina študentov različnih fakultet z večnamensko klopjo Vave, ki si že utira pot v tujini. Delavnica Več kot hrana je prinesla glavno nagrado ekipi Protein-sect, ki je črve mokarje predelala v visokoproteinske praške.

Ideja se je realizirala v obliki proteinske ploščice Zoic Bar, podjetje pa so ustanovili slovenski študentje s sedežem v Veliki Britaniji. Zanimive sadove je obrodil tudi projekt Več kot kruh, ki je dobil drugo nagrado, študenti so sprejeli izziv pekarne Žito, da ustvarijo drugačen kruh iz povsem vsakdanjih sestavin.

Nastale so tri nove vrste kruha: fižolov kruh, ki ima zaradi tretjinskega deleža fižola več beljakovin in vlaknin, metin kruh s suhimi figami in kruh s temnim pivom in sončničnimi semeni.

Šola tudi poleti? Zakaj pa ne! Mikrobiološka poletna šola

Še ena od obštudijskih dejavnosti je Mikrobiološka poletna šola, ki jo prav tako organizirajo študenti, in sicer Društvo študentov mikrobiologije Slovenije. Imajo podoben cilj kot Biostartupštudente in strokovnjake spodbuditi k razmišljanju in povabiti k dialogu. Teme pa so bile antibiotiki, gensko spremenjeni organizmi, letos pa bodo glavna tema cepiva.

Ne spreglejte