Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mura tekstilna industrija gospodarska kriza

Petek, 29. 4. 2011, 13.36

8 let

Mura in partnerji v prvem četrtletju z dobičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba Mura in partnerji, ki je v 100-odstotni lasti Mure v stečaju, je letošnje prvo četrtletje sklenila z 49.215 evri čistega dobička.

To ji je uspelo ob ustvarjenih 6,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in s povprečno 1334 zaposlenimi. Predsednik poslovodstva družbe Milan Mörec v poročilu, danes objavljenem na spletni strani Ajpesa, pojasnjuje, da se zavedajo, da bodo tržno in poslovno uspešni le z ustrezno notranjo organizacijo, fleksibilnostjo, oblikovanjem proizvodov in storitev po meri in zahtevah kupca ter ustrezno poslovno politiko. Za proizvodnjo in trženje lastnih blagovnih znamk "V letu 2010 je trženje proizvodnih storitev, katerih donosnost je relativno nizka, bilo naše edino delo. Ker pa na dolgi rok to ne prinaša pozitivnih rezultatov, smo svoj proizvodni program v letu 2011 razširili s proizvodnjo in trženjem lastnih blagovnih znamk ter izdelavo oblačil po meri, ki prinašajo višjo dodano vrednost," je zapisal. Pri tem dodaja, da so 5,91 milijona evrov prodaje v prvem četrtletju letos prodaje ustvarili na področju mednarodnih kooperacij, saj za priznane tuje kupce izdelujejo konfekcijo visokega cenovnega razreda, opravljajo storitve razvoja, logistike itd. Tako opravljajo proizvodne storitve že za okrog 40 poslovnih partnerjev.

Vladna pomoč za Muro in partnerje

Vlada je sicer v četrtek sprejela sklep o finančni spodbudi podjetju AHA Moda, ki namerava z nakupom podjetja Mura in partnerji v dveh letih v pomurski regiji odpreti 920 novih delovnih mest. Vrednost investicije znaša 19 milijonov evrov. Podjetje AHA Moda bo konec maja kandidiralo na dražbi za nakup prostorov Mure. Če bo uspelo, bo z investicijo nadaljevalo, kupiti namerava podjetje Mura in partnerji, poslovne prostore in tudi opremo.

V 100-odstotni lasti Mure in partnerjev je od januarja družba Mura - EHM, ki je vodi direktor Zoran Krstin. Ta družba je v prvem četrtletju ob prepolovitvi čistih prihodkov od prodaje na 591.607 evrov zabeležila 133.464 evrov izgube, kar pa je nekoliko manj kot v enakem obdobju lani.

Izguba je pričakovana in je predvsem posledica izvajanja aktivnosti sezonskih znižanj izdelkov, prodajni rezultati za pa so slabši od načrtovanih zaradi poznejšega pričetka dobav vhodnih surovin za proizvodnjo.

V družbi Mura EHM zmanjšali število zaposlenih

Družba nadaljuje z izvajanjem načrta finančnega prestrukturiranja in postopkov v okviru uvedene prisilne poravnave, vzporedno pa tečejo tekoče poslovne aktivnosti družbe. Število zaposlenih se je v obdobju od uvedbe postopka prisilne poravnave zmanjšalo za 14 delavcev, tako da je v začetku marca 2011 v družbi 57 zaposlenih.

V okviru načrta finančnega prestrukturiranja družba še naprej uvaja ukrepe racionalizacije poslovanja, zaradi novih pogojev, nastalih po vstopu novega družbenika, pa postopoma uveljavlja še tesnejše sodelovanje z matično družbo Mura in partnerji, s tem dosežene sinergije pa v poslovanje obeh družb prinašajo pozitivne posledice.

Matična Mura s še skoraj 50 milijoni evrov neunovčene stečajne mase

Mura Zagreb je v prvem četrtletju ustvarila 182.023 evrov izgube pred obdavčitvijo, družba M - AIKS, ki zaposluje 16 delavcev in nad katero je bil sredi aprila po izgubi obeh poslovnih partnerjev začet stečajni postopek, pa 3126 evrov izgube. V lasti matične družbe je med drugim tudi M- Energetika.

Matična družba Mura v stečaju je sicer konec marca imela za 45,5 milijona evrov neunovčene stečajne mase, pri čemer stečajno maso sestavljajo med drugim nepremičnine, blagovne znamke in poslovni deleži v več družbah. Obveznosti do virov sredstev so medtem znašale 59,9 milijona evrov.

Ne spreglejte