Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Strunjan poplave

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 8.00

3 leta, 5 mesecev

Močno deževje na Obali je povzročalo številne težave #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Potem ko je močno deževje v nedeljo povzročalo nemalo preglavic prebivalcem zahodnega dela Slovenije, bodo danes čez dan še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije. Po prehodnem upadanju bodo v torek reke na zahodu države ponovno naraščale, Arso je za ta del države razglasil oranžni alarm.

V nedeljo so reke in vodotoki v zahodni polovici države zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega močneje naraščale. Na izpostavljenih območjih so najhuje poplavljale reke Dragonja, Gradaščica in Reka. Obilno deževje je poplavilo dele Obale, najhuje je bilo v Strunjanu, pa tudi v Izoli in Sečovljah, veliko težav pa so imeli tudi na Notranjskem in Gorenjskem. Gasilci so imeli največ dela z nameščanjem protipoplavnih vreč in s črpanjem meteorne vode iz objektov. Meteorna voda je zalivala tudi cestišča.

dež, dežnik
Novice V torek nova pošiljka dežja, v sredo sneg do nižin #video

V Strunjanu je včeraj popoldne okoli 60 gasilcev sodelovalo v 45 intervencijah, več objektov, cest in kmetijskih zemljišč je poplavilo, sprožilo se je tudi šest zemeljskih plazov. Plazova na Šmarski cesti in na izolski obvoznici sta več ur ovirala promet.

V Portorožu je v nedeljo padlo skoraj 90 litrov dežja na kvadratni meter, kar je ena največjih vrednosti v zadnjih 60 letih. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Sečovje so posredovali v 15 intervencijah.

Strunjan
Novice Huda ura na Primorskem: Strunjan pod vodo #foto #video

V Sečovljah je osebno vozilo zvečer zapeljalo v Kanal Dragonja. Iz deroče vode je voznika vozila rešil delavec Cestnega podjetja Koper. Gasilci Gasilske brigade Koper so s potapljači pregledali kraj dogodka, vozilo bodo iz kanala potegnili danes.

Danes, 6. 12. 2020, se je v naši regiji vrstilo veliko intervencij povezanih z močnim jugom, visoko plimo in obilnimi...

Objavil/a PGD Sečovlje dne Nedelja, 06. december 2020

Koprski poklicni gasilci so sicer do poznega nedeljskega večera v slovenski Istri opravili 50 intervencij zaradi vremena.

Že v noči na nedeljo je morje poplavilo obalo. V Piranu je zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra regijski center za obveščanje Koper ob 23.32 sprožil sireno z opozorilom na nevarnost.

Morje je poplavilo Punto, Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter del Cankarjevega nabrežja. Piranski gasilci in delavci Okolja so pred Tartinijev trg postavili baraže. V Piranu je voda zalila več kot 25 objektov.

V Izoli je sredi noči poplavilo le del pločnika na Velikem trgu.

Jutri med 14. in 16. uro je ponovno pričakovati povečano gladino morja, pri čemer lahko pride tudi do razlivanja.

Arso opozorilo | Foto: Arso Foto: Arso

Poplavljena cesta pri Dolnji Bitnji ostaja zaprta

V zaselku Šmagur v Občini Ilirska Bistrica je voda v nedeljo prestopila breg potoka in poplavila makadamsko cesto ter jo odnesla v dolžini nekaj deset metrov. Zaradi razmočenega terena se je sprožilo tudi pet zemeljskih plazov.

Zaradi poplavljenega cestišča pri Dolnji Bitnji je še vedno zaprta glavna cesta med Pivko in Ilirsko Bistrico, hudourniška voda pa je ogrozila bližnje hiše. Cesta bo verjetno ostala zaprta še nekaj dni, dokler je ne bodo sanirali oziroma naredili novega cestnega propusta. Koncesionar se bo del lotil takoj, ko bo vreme to dopuščalo. V vmesnem času lahko vozniki uporabljajo označene obvoze čez Knežak in Podgrad, je za STA pojasnil poveljnik bistriškega štaba civilne zaščite Luka Špilar.

Posledice tudi na gorenjskih cestah

Nedeljsko močno deževje je kar nekaj preglavic povzročilo tudi na Gorenjskem, kjer so predvsem na območju Kranjske Gore morali iz posameznih objektov črpati meteorno vodo. Posledice je deževje pustilo tudi na nekaterih cestah.

Zaradi zemeljskega plazu je pri Jamniku zaprta cesta med Kropo in Dražgošami. Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja cest pri Gorenjski gradbeni družbi Damijan Pestotnik, ne gre za večji plaz. Tako ga bodo lahko že danes čez dan sanirali. Dlje časa pa bo trajalo, da bodo sanirali cesto med Mojstrano in Radovno, kjer je voda spodkopala vozišče.

Z Mestne občine Kranj pa so popoldne sporočili, da je na cesto pri Jamniku zdrselo od 50 do 70 kubičnih metrov zemlje. Odstranitev materiala s ceste bo zgolj kratkoročna rešitev, v prvi vrsti pa je treba na tej lokaciji zagotoviti varnost, so poudarili na občini.

Na Policijski upravi Kranj opozarjajo, da se lahko zaradi nedeljskega obilnega deževja in taljenja snega tudi danes na odsekih cest pojavijo voda, pesek, kamenje in tudi udarne jame. Na nekaterih višje ležečih cestah je lahko tudi sneg. Policisti zato voznike pozivajo k veliki previdnosti, prilagojeni hitrosti in vožnji na večji varnostni razdalji.

Na hrvaški obali tudi danes čutijo posledice neurja

Čeprav je v Splitu, kjer so minuli konec tedna padle rekordne količine dežja za december, ponoči nehalo deževati, so nekatere ulice še zmeraj poplavljene, danes poročajo hrvaški mediji.

Na območju Splita, kjer je v zadnjih 24 urah padlo skoraj 150 litrov dežja na kvadratni meter, je v nedeljo pihal tudi močan južni veter, ki je dosegel hitrost do 130 kilometrov na uro. Na bolj oddaljenih dalmatinskih otokih, kot je Palagruža, so zabeležili sunke vetra tudi do 143 kilometrov na uro. Valovi so bili visoki nekaj metrov, kar je na nekatere plaže na območju Splita pritegnilo deskarje na vodi, je poročal danes Jutarnji list.

Iz hrvaškega avtokluba (Hak) so danes sporočili, da so na območju Splita, Zadra in Reke zaradi vetra prekinjene številne ladijske in katamaranske linije.

Veliko dežja je padlo v nedeljo tudi v hrvaški Istri in na kvarnerskih otokih. V nekaterih krajih pri Pulju je padlo 99 litrov dežja na kvadratni meter, na otoku Cresu pa 90 litrov.

 

Ne spreglejte