Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2015,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Telekom Slovenije SDH Dušan Mramor

Četrtek, 11. 6. 2015, 11.29

8 let

Miro Cerar zavrača kritike: SDH sem zaščitil pred pritiski in grožnjami (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Telekom Slovenije še ni prodan, je pa Slovenski državni holding (SDH) storil velik korak v tej smeri v skladu s stališči vlade, ki je odpravila pomisleke SDH, pravi predsednik vlade Miro Cerar.

To je prvi vsebinski odziv predsednika vlade na sredino odločitev SDH, da pod določenimi pogoji britanskemu naložbenemu skladu Cinven proda največje slovensko telekomunikacijsko podjetje. Cerar je poudaril, da je nadzorni svet SDH pred tem prodajo ocenil kot primerno in ekonomsko upravičeno.

Žogica je Cinvenova Podobno kot vodstvo holdinga po sredini seji nadzornikov je tudi premier dejal, da je zdaj na potezi Cinven, ki mora pristati na prodajo pod pogoji, ki jih zapisal v majski zavezujoči ponudbi. Cerar pravi, da so novi pogoji Cinvena, če se izkaže, da jih je res podal, nesprejemljivi.

Cerar je kritike iz koalicije in opozicije, da je izvajal pritisk na nadzornike SDH z izjavo v Bruslju, da naj SDH sprejme odločitev za prodajo, označil za popolnoma zgrešene.

Kdo izvaja pritiske in grožnje "Moj nastop je bil namenjen ravno temu, da se odzovem na številne pritiske, ki jih v zadnjih dnevih in tednih preko medijev na SDH izvajajo določeni politiki in drugi, in da opozorim na to, da SDH ne sme popustiti pod nobenim javnim in zakulisnim pritiskom in grožnjam. Moje sporočilo je šlo v tej smeri: ste avtonomno telo, ki mora odločiti v skladu s svojimi predhodnimi postopki po svoji strokovni vesti in v skladu s tem, kar je SDH že ugotovil – da je prodaja primerna in ekonomsko upravičena," odgovarja premier.

Cerar se strinja, da so nesoglasja v koaliciji in afera OVS, ki so delnico Telekoma Slovenije na borzi znižali, slabo vplivali na postopek prodaje. "Vlada je naredila, kar je lahko, da je preprečila pritiske in odpravila zadnje ovire, ki jih je še videl SDH."

Je SDH sklenil dobro kupčijo? Ali bo šlo pri prodaji Telekoma Slovenije za dobro kupčijo? "To ni ocena, ki bi jo lahko sprejemal, v vlogi predsednika vlade tega ne morem komentirati, o tem naj sodijo pristojni strokovnjaki. Gre za zadevo, ki jo tudi javnost težko presoja, ker je krožilo veliko zelo različnih informacij in dezinformacij. Zaupam SDH, da bo zadevo pravilno ovrednotil in se odločil v skladu s svojo vlogo."

Enotna SMC Cerar je dal izjavo novinarjem po obisku v poslanski skupini SMC in dejal, da med njegovimi poslanci zaradi prodaje Telekoma Slovenije "ni bilo nobenega nemira". Trdno stojijo za tem, da se postopek nadaljuje.

Predsednik Stranke modernega centra še zatrjuje, da ni bilo nobenega odstopanja od njegovih stališč pred lansko volilno kampanjo in po njej. Takrat je namreč dejal, da strateških podjetij ne bodo prodajali, hkrati pa, da bo treba oceniti, koliko bi lahko škodilo ugledu Slovenije, če bi prodajo Telekoma Slovenije "nasilno prekinili".

Cerar je znova spomnil, da sta vlada in državni zbor odločitev o prodaji 15 podjetij, tudi Telekoma Slovenije, sprejela v prejšnjem mandatu. To odločitev je treba spoštovati.

Vse je logično Minister za finance Dušan Mramor je odločitev nadzornikov SDH označil kot logično in pričakovano. "Potrditev zavezujoče ponudbe z 20. maja, ki se je iztekla opolnoči, je bilo edino, o čemer je lahko razpravljal SDH," je dejal Dušan Mramor.

Ker uradnega odziva Cinvena še ne pozna, zadeve podrobneje ni komentiral.

Luka ve, da Cinven z blefiranjem rešuje Cerarja V opozicijski Združeni levici pravijo, da želi vlada prek Cinvena "reševati svoj obraz". Vodja poslancev ZL Luka Mesec pravi, da se skoraj vsa javnost ne strinja s prodajo Telekoma Slovenije. "Cinven je dan pred sejo nadzornega sveta oddal drugo ponudbo. To je storil zato, da so lahko nadzorniki rekli: Ne, ne bomo sprejeli druge ponudbe, sprejeli bomo prvo."

Mesec pravi, da za to nima dokazov, a te manevre vidi kot igro, v kateri želita SDH in vlada pokazati, da se trdo pogajata s Cinvenom, ki ga v ZL imenujejo sklad špekulativnega kapitala. "To lahko razumemo samo tako, da poskuša vlada na nek način reševati svoj obraz, a je manever preveč prozoren."

Cerar se poskuša izogibati odgovornosti, SDH je "kvazineodvisna" institucija, ki ji premier diktira, kako mora delovati, trdi poslanec Združene levice, ki je med soorganizatorji današnjega shoda proti privatizaciji. "Predstavniki vlade so bili na sejah nadzornikov. Očitno je bilo, da so aktivno pritiskali na nadzornike, kako naj se odločijo."

Miro ima hrbtenico, ugotavlja Ljudmila Na drugi strani opozicijska NSi pri prodaji podpira premierja, ki "je vendarle pokazal, da ima hrbtenico", in SDH. "Cinven je dal zavezujočo ponudbo, tako da menimo, da mora pri tem ostati. Nadzorniki so se odločili pravilno in upamo, da bo Telekom Slovenije prodan po ceni, kot je bila dogovorjena 20. maja," pravi predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak.

Prazni bankomati in 260 milijonov minusa Vodja krščanskih demokratov upa, da bodo po prodaji "nekateri izgubili svoje bankomate". Pri tem misli na SD in DeSUS, zaradi cincanja pa je kritična tudi do Cerarja.

Prepričana je, da je Slovenija zaradi ravnanja koalicijskih strank in posledičnega upada cene delnice izgubila okrog 260 milijonov evrov. Ta škoda je predvsem posledica ravnanja SD. Konkretno je omenila afero OVS, ki je na koncu odnesla obrambnega ministra iz vrst SD Janka Vebra.

Tudi v največji opozicijski stranki SDS pravijo, da bi bila cena lahko višja. "Vsa ta politična evforija, včasih celo histerija, in sprenevedanje koalicije vsemu procesu ne koristijo," je dejal poslanec slovenskih demokratov Andrej Šircelj, ki je bil na sejo nadzornega sveta SDH povabljen kot predsednik parlamentarnega odbora za nadzor javnih financ. Dodatne pogoje Cinvena je sicer označil za neobičajne.

Karl kritizira svojega šefa Tudi predsednik druge največje opozicijske stranke Karl Erjavec je bil kritičen do Cinvena. Ne zdi se mu dobro, da se ponudba v obdobju postopka prodaje ves čas spreminja. "Nadzorni svet SDH ima veliko odgovornost, ker gre za prodajo največjega telekomunikacijskega podjetja v Sloveniji."

Upa, da bodo nadzorniki SDH končno odločitev sprejeli pregledno in zakonito ter da bodo ugotovili, ali je ponujena cena za Telekom primerna. Pomembno se mu zdi tudi, ali bo Cinven še naprej razvijal podjetje in tehnologijo ter ustvarjal nova delovna mesta.

Spomnil je, da je država SDH ustanovila zato, da politika ne bi odločala o takšnih vprašanjih. Glede izjave premierja Cerarja, da naj SDH sprejme odločitev za prodajo, je prvak DeSUS menil, da se premier v tej fazi ne bi smel spuščati v postopek. "Nadzorniki in uprava SDH imajo vse potrebne podatke. Ko bo posel sklenjen ali ne, pa se bo videlo, ali je bil dobro izpeljan."

Ljudmila ne prenese DeSUS O izjavah Novakove je dejal, da se gre "čisto politiko". "Ona pač izkorišča to retoriko zlasti za napad na nekatere stranke. Vemo, da ji gre posebej 'na jetra' DeSUS," je dejal.

Da bi zaradi SD upadla cena? Dejan protestira. Kritike zavrača tudi predsednik najmanjše opozicijske stranke SD Dejan Židan. Prepričan je, da nasprotovanje SD prodaji Telekoma Slovenije in afera OVS nista znižali cene podjetja.

Pri prodaji so po njegovih besedah sporne druge stvari: cena, državni prevzem tveganj, nejasnost glede strateškosti in domnevno dogovarjanje dveh morebitnih ponudnikov.

SDH je odločil tako, da ni nič odločil, trdi kmetijski minister. Nadzorniki so odločali o nepopolnem gradivu, verjetno pa sta uprava SDH in premier Cerar pritiskala na nadzornike, pravi Židan. "Če ministri na vladi niso imeli poguma odločati in so odgovornost prenesli na ljudi, ki odgovarjajo s svojim premoženjem, to ni dobra pot politike."

Ne spreglejte