Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
13.28

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

inšpekcija ministrstvo krave

Četrtek, 18. 1. 2024, 13.28

3 mesece, 2 tedna

Ministrstvo: do petka bodo vse živali vrnili na kmetijo Možgan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Krave | Uprava je v sredo kmetu Rudiju Možganu v inšpekcijskem postopku izdala novo ureditveno odločbo z rokom za izvedbo odrejenih ukrepov. | Foto Planet TV

Uprava je v sredo kmetu Rudiju Možganu v inšpekcijskem postopku izdala novo ureditveno odločbo z rokom za izvedbo odrejenih ukrepov.

Foto: Planet TV

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je glede vrnitve odvzetih živali na kmetijo Možganovih ponovila, da imajo vse pristojnosti na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob tem je poudarila, da bodo upoštevali vse zakonodajne postopke. Podrobnosti postopka bo v petek dodatno obrazložil direktor inšpekcije. 

"Vodja inšpekcijske službe bo vse postopke dodatno obrazložil. Na tej točki znova poudarjam, da bomo upoštevali vse zakonodajne postopke," je danes po seji vlade medijem dejala ministrica za kmetijstvo. Vse inšpekcijske službe so po njeni oceni opravile svoje delo, in če bo treba, bo v prihodnjih dneh v zvezi z odvzemom goveda znanega še več.

Uprava za varno hrano je že pred tem napovedala, da bo direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos v petek predstavil podrobnosti glede postopka.

Vračilo živali se je začelo danes

Uprava je v sredo kmetu Rudiju Možganu v inšpekcijskem postopku izdala novo ureditveno odločbo z rokom za izvedbo odrejenih ukrepov. Kot so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, je inšpekcija izvedla ponovni pregled gospodarstva in preverila, ali so bili odrejeni ukrepi upoštevani.

Pogoji reje na gospodarstvu so izpolnjeni, zato se živali, ki so bile odvzete 14. novembra lani, lahko ponovno namestijo pri rejcu, so navedli. Ob tem so dodali, da se je vračilo živali začelo danes in se bo v celoti zaključilo predvidoma v petek.

Odvzeli so 24 živali 

Uprava za varno hrano je 10. novembra dobila prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem. Inšpekcijski nadzor je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik dosedanjemu oskrbniku odvzela 24 živali. Po izredni preverbi postopka odvzema živali je uprava konec decembra uradno veterinarko izločila iz inšpekcijskega postopka.

Čalušićeva je, kot je dejala, seznanjena s postopki proti inšpektorici, pri čemer je poudarila, da imajo pristojnosti direktorica za upravo za varno hrano in njeni nadrejeni, ki bodo tudi odločali o usodi inšpektorice. Ministrica je ob tem zagotovila, da ima direktorica uprave njeno polno podporo.

Opozicija pozdravila vrnitev odvzetih živali

Opozicijski stranki NSi in SDS sta pozdravili informacijo o vrnitvi odvzetega goveda kmetu iz okolice Krškega. Obe menita, da je bil ukrep nesorazmeren. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je poudarila, da je bila tako kmetu kot slovenskemu kmetijstvu narejena velika škoda, slabo luč pa se meče tudi na inšpektorje, ki delajo dobro in zakonito. Kot je v današnji izjavi za medije ocenila Čadonič Špeličeva, se je izkazalo, da so imeli tisti, ki so ukrep odvzema živali označili za nesorazmeren, prav, pri popravljanju napake pa je bila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin počasna.

Začasni kmetijski minister Marjan Šarec "je obljubil, da bodo hitro ukrepali, pa so na upravi rabili kar deset dni, da so se odločili za notranji nadzor, ki je na koncu pokazal, da je inšpektorica naredila vse narobe, in da je bilo treba prvotno odločbo odpraviti", je dejala Čadonič Špeličeva. Celoten postopek je po njenih besedah naredil veliko škodo kmetu, ki si je zaslužil ureditveno odločbo, velika škoda pa je bila narejena tudi slovenskemu kmetijstvu in inšpektorjem, ki delajo dobro in zakonito.

Uprava za varno hrano je po izredni preverbi postopka odvzema živali konec decembra uradno veterinarko izločila iz inšpekcijskega postopka. Čadonič Špelič je o tem dejala, da je inšpektorica dobila opomin pred odpovedjo, čeprav bi sama pričakovala, da ji bodo odvzeli inšpekcijska pooblastila. "Napaka v tem postopku je bila tako velika, da v NSi vodstvo uprave za varno hrano in novo kmetijsko ministrico pozivamo, da se dotični inšpektorici odvzame inšpekcijska pooblastila, da ne bo delala škode naprej, in se jo pošlje na dodatna izobraževanja," je dejala Čadonič Špeličeva. Po njenem mnenju bi nastale stroške odvzema in vrnitve goveda morala kriti inšpektorica in ne proračun. Kot je še dejala, si je pogledala fotografije vrnjenih živali. "Te živali so videti slabše, kot so izgledale ob odvzemu, kar pomeni, da so jim najbrž naredili veliko škodo, ne samo kmetu, ampak tudi živalim," je povedala.

Vrnitev živali lastniku so pozdravili tudi v poslanski skupini SDS. "Veseli nas, da se bodo kmetu vrnile živali. Upamo, da se bodo vrnile vse. Pričakujemo, da se v nadaljevanju podobne zgodbe v sramoto slovenskemu kmetijstvu s strani določenih inšpektorjev ne bodo več dogajale," je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Tomaž Lisec. Po njegovi oceni se stvari vračajo v normalno, dogajajo pa se zadeve, do katerih sploh ne bi smelo priti. Kot je dejal, so v SDS pri sprejemanju novele zakona o zaščiti živali opozarjali, da bo prišlo do vmešavanja nevladnikov. Po njegovem mnenju prav tako ni moč pričakovati, da bodo živali po večdnevnem slabem vremenu videti tako, "kot naj bi bile po nekih slikanicah za mestne prebivalce".

Odvzete živali
Novice Odvzeto govedo bi se lahko vrnilo na kmetijo pri Krškem
Krava
Novice Ministrstvo odpravilo odločbo o odvzemu goveda pri Krškem
Krave, govedo
Novice Uprava iz postopka odvzema živali izločila uradno veterinarko
Ne spreglejte