Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 5. 2015,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Goran Klemenčič Zvonko Fišer KPK

Sobota, 23. 5. 2015, 17.00

8 let

Minister Klemenčič: Fišer se mora sam odločiti, ali lahko še naprej opravlja svojo funkcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ocena o tem, ali lahko generalni državni tožilec še v polni meri in s potrebno legitimnostjo opravlja svojo funkcijo, je glede na veljavno pravno ureditev zgolj na generalnem državnem tožilcu.

Tako se je na odločitev državnotožilskega sveta, da ne predlaga razrešitve Zvonka Fišerja z mesta generalnega državnega tožilca, odzval minister za pravosodje Goran Klemenčič.

Fišer in tedanji minister za pravosodje Aleš Zalar sta po ugotovitvah komisije za preprečevanje korupcije (KPK) z imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno. Kot je ugotovila KPK, je Fišer kršil dolžno ravnanje s tem, ko je Zalarju predlagal imenovanje generalnega direktorja, s čimer je Škrlecu omogočil nepremoženjsko korist. Da postopek imenovanja ni bil pravilno izveden, pa je odločilo tudi upravno sodišče.

Klemenčič je državnotožilski svet nemudoma pozval k odločanju Klemenčič je po ugotovitvah KPK, sodbi upravnega sodišča, ugotovitvah inšpekcijskega postopka in nadzorne skupine v zvezi z imenovanjem generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva v okviru svojih pristojnosti državnotožilski svet nemudoma pozval k odločanju o navedenih očitkih generalnemu državnemu tožilcu.

Kot pojasnjuje Klemenčič v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali s pravosodnega ministrstva, je državnotožilski svet edini pristojni organ, ki lahko odloča o predlogu razrešitve generalnega državnega tožilca. "Ne minister ne vlada, niti ne državni zbor, ki na koncu (zgolj) glasuje o predlogu državnotožilskega sveta. Zadnji je odgovoren za svoje odločitve in tudi za njihove posledice. Kot je za posledice svojih odločitev in ravnanj odgovoren tudi generalni državni tožilec," še piše.

Klemenčič bo odločitev državnotožilskega sveta lahko podrobneje komentiral po tem, ko bo prejel pisno obrazložitev razlogov in utemeljitev odločitve državnotožilskega sveta.

Ne spreglejte