Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2011,
7.36

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

OECD

Četrtek, 21. 7. 2011, 7.36

8 let, 1 mesec

Mineva leto dni slovenskega članstva v OECD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mineva leto dni, odkar je Slovenija tudi formalno postala članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Kot je ob tem poudaril minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, je bila včlanitev uspešen korak h krepitvi prepoznavnosti in ugleda Slovenije v mednarodnih odnosih.

"Slovenija je vidno sodelovala pri delu odborov OECD"

Slovenija je po Gasparijevih pojasnilih v zadnjem letu vidno sodelovala pri delu odborov in delovnih teles OECD. Prav tako je bila aktivna na različnih odborih na ministrski ravni: za zdravje, za zaposlovanje, delo in socialne zadeve ter za politiko teritorialnega razvoja.

Z vzpostavitvijo stalnega predstavništva pri OECD, ki ga vodi Andrej Rant, je po Gasparijevih navedbah oblikovala tudi učinkovito vsebinsko povezavo na relaciji Pariz - Ljubljana. Sodelovanje v okviru organizacije predstavlja za Slovenijo tudi možnost enakopravnega sodelovanja in koordinacijo z najpomembnejšimi svetovnimi igralci na gospodarskem področju, pravi minister.

"Priložnost za sodelovanje v okviru skupine G20"

Za Slovenijo kot četrto najmanjšo državo med članicami OECD je tako članstvo izjemna priložnost za sodelovanje v okviru skupine G20 in z ostalimi hitro rastočimi gospodarstvi, s katerimi organizacija krepi dialog in sodelovanje, pravi minister, čigar služba opravlja naloge koordinatorja delovanja Slovenije v OECD.

Slovenija znanje in izkušnje OECD po Gasparijevih zagotovilih tudi s pridom uporablja in jih poizkuša v največji meri vključiti v izvajanje svojih politik. Organizacija je sicer februarja letos objavila prvo ekonomsko poročilo o Sloveniji po njenem vstopu, s svojimi priporočili pa je v javnosti naletela na različne odzive.

Deluje na številnih gospodarskih in drugih področjih

Organizacija s svojimi analizami in smernicami deluje na številnih gospodarskih in tudi drugih področjih, kot so izobraževanje, zdravje, znanost. Na podlagi svojih analiz, ki omogočajo dobro primerjavo med državami in izpostavljajo primere dobrih praks, izdeluje tudi številne lestvice in sezname držav, kar je hkrati tudi neformalno orodje, s katerim države spodbuja k uveljavljanju sprejetih standardov.

Ne spreglejte