Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
18. 5. 2017,
9.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

9

Natisni članek

sodišče Istrabenz Igor Bavčar

Četrtek, 18. 5. 2017, 9.19

6 let, 7 mesecev

Mesec do zastaranja, sodba Bavčarju se še piše

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

9

Igor Bavčar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Pisna odločba je še v izdelavi," na Višjem sodišču v Ljubljani mesec dni pred zastaranjem odgovarjajo na vprašanje, ali so že poslali sodbo Igorju Bavčarju ter njegovima soobsojenima v zadevi Istrabenz Kristjanu in Nastji Sušinskemu.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, njegov nekdanji svetovalec Kristjan Sušinski in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski so bili septembra lani obsojeni zaradi nepravilnosti v zvezi s preprodajo delnic Istrabenza v letu 2007. Bavčar je dobil petletno, Kristjan Sušinski triletno, Nastja Sušinski pa dveletno zaporno kazen. 

Obsojeni so se pritožili na višje sodišče, ki je zadevo obravnavalo 10. aprila na javni seji, zdaj pa dober mesec dni piše pisni odpravek sodbe. Časa za pravočasno dokončanje sodbe pa je vse manj, saj zadeva Istrabenz 18. junija - torej čez natanko mesec dni - zastara. 


Preberite še:

Igor Bavčar: Leta 1991 na pravi strani zgodovine, petnajst let pozneje ne


Kdaj bo sodba pravnomočna?

Predsednik ljubljanskega višjega sodišča Janez Grden nam je danes sporočil, da je pisna odločba še v izdelavi. "Zadeva Bavčar je po pravni in dejanski plati zahtevnejša in vsekakor odstopa od običajne kazenske zadeve," nam je pojasnil. 

Višje sodišče po spisani sodbi spis pošlje na sodišče prve stopnje, ki mora sodbo nato vročiti strankam.  Kdaj bo sodba poslana, Grden ne more napovedati, pravi pa, da "bo to v doglednem času".  Za Finance je pojasnil, da to pomeni, da bo končni osnutek sodne odločbe pripravljen v nekaj dneh.

Zastaranje kazenskega pregona preneha teči s pravnomočnostjo sodbe. Kdaj nastopi pravnomočnost? Kot je Grden pojasnil za Finance, se to zgodi "z dnem, ko sodišče prve stopnje prejme spise z overjenimi prepisi sodbe sodišča druge stopnje , razen v primeru seveda, da je zadeva razveljavljena in vrnjena v novo odločanje na sodišče prve stopnje". 

Klemenčičevo sporočilo: Če zadeva zastara, bodo letele glave 

Klemenčič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Pravosodni minister Goran Klemenčič je sicer po septembrski sodbi v oddaji 24 ur na Pop TV dejal, da "bo storil vse, da bodo letele glave, če bo Bavčarjev primer zastaral". Nekateri so to označili za jasen pritisk politike na pravosodje.

Tožilec Jože Kozina pa je ob lanski sodbi na vprašanje, ali bo zadeva pravnomočna do zastaralnega roka, odgovoril: "Upam, da jim bo (višjemu sodišču, op. a.) uspelo pravočasno izpeljati postopek."

Ne spreglejte