Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
12.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Natisni članek

Klemen Jaklič priporočila ustavno sodišče

Torek, 15. 11. 2016, 12.26

6 let, 6 mesecev

Mentor Baracka Obame pisal predsedniku Pahorju: Klemna Jakliča za ustavnega sodnika!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Laurence Tribe | Foto Reuters

Foto: Reuters

Podporo za novega ustavnega sodnika je kandidatu Klemnu Jakliču v posebnem pismu predsedniku Borutu Pahorju, ki so ga napisali pravniki iz Oxforda in Harvarda, napisal tudi Laurence Tribe. To je mentor Baracka Obame na harvardski pravni fakulteti, njegov glavni pravni svetovalec v času predsedniške kampanje in pozneje sodelavec v Washingtonu.

Laurence Tribe je član ameriške akademije znanosti in umetnosti za področje ustavnega prava. Že od leta 1968 deluje na harvardski pravni fakulteti, kjer je dosegel naziv univerzitetni profesor, ki ga univerza podeljuje izjemno redko. Z njim se trenutno ponašata dva profesorja harvardske pravne fakultete.

Tribe velja za podpornika demokratov in voditelja levoliberalne smeri ustavnega prava v svetu. Leta 2000 je proti Georgeu W. Bushu zastopal demokratskega predsedniškega kandidata Ala Gora, ki je takrat pred vrhovnim sodiščem izpodbijal tesne rezultate predsedniških volitev.

Tribe je bil najprej Jakličev mentor pri doktorski nalogi, nato pa ga je dolgo spremljal ob njegovem predavateljskem in raziskovalnem delu na Harvardu. Tribovi znani študentje so bili poleg Baracka Obame tudi trenutni predsednik ameriškega vrhovnega sodišča John Roberts, ameriška vrhovna sodnica Elena Kagan in nekdanja dekanka stanfordske pravne fakultete Kathleen Sullivan.


Preberite še:
V boj za ustavnega sodnika mešana druščina sodnikov, tožilcev, profesorjev
Nova predsednica ustavnega sodišča: že 22 let na ustavnem sodišču, a brez mednarodnih in akademskih izkušenj


Priporočilo v angleščini

 | Foto:

Ugledni profesorji s Harvarda in Oxforda

Jakličevo kandidaturo je v pismu Pahorju podprl tudi Paul P. Craig, svetovno znani profesor evropskega ustavnega prava na pravni fakulteti v Oxfordu in član britanske akademije znanosti in umetnosti za to področje. Po njegovih učbenikih evropsko ustavno pravo študirajo študentje po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Pismo je podpisal tudi zaslužni profesor ustavnega prava harvardske pravne fakultete Frank I. Michelman, ki tako kot Tribe pripada levoliberalni veji ustavnega prava na Harvardu, je član ameriške akademije znanosti in umetnosti in je bil poleg Triba drugi od obeh nosilcev najvišjega naziva univerzitetni profesor.

Tudi četrti podpisnik je levoliberalno usmerjeni ustavni teoretik, Nemec Mathias Risse, ki je profesor na Harvard Kennedy School in je eden vodilnih svetovnih avtoritet za vprašanja človekovih pravic v kontekstu globalne pravičnosti. 

Prevod priporočila

 | Foto:

"Izjemne sposobnosti, moralna pokončnost, predanost demokraciji"

Jakličevo kandidaturo so "na podlagi dolgoletne tesne povezanosti z njegovim znanstvenim delom in dosežki na tem področju" "močno" podprli in ga ocenili kot "misleca izjemnih sposobnosti ter kot moralno pokončno osebnost, ki je predana napredku demokracije, človekovih pravic ter zvestobi pravu". Ob tem so "prepričani, da bi kot sodnik ustavnega sodišča doprinesel prispevek najvišjih odlik".

Predlagatelj Svetovni slovenski kongres, ki ga vodi Boris Pleskovič, je v predlogu zapisal, da se jim zdi še posebej "pomembno, da bi do imenovanja vrhunskega mednarodno uveljavljenega slovenskega ustavnega pravnika prišlo v času, ko se Slovenija sooča s problemom bega možganov".

Jakliča so trikrat zapored uvrstili med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov (izbor, ki ga organizira družba Ius Info) in izbrali za najuglednejšega slovenskega pravnika (izbor Tax Fin Lex). | Foto: Ana Kovač Jakliča so trikrat zapored uvrstili med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov (izbor, ki ga organizira družba Ius Info) in izbrali za najuglednejšega slovenskega pravnika (izbor Tax Fin Lex). Foto: Ana Kovač

Vrhunska kariera na področju ustavnega prava

41-letni Klemen Jaklič je po diplomi na ljubljanski pravni fakulteti iz ustavnega prava magistriral (z najboljšo oceno v letniku) in doktoriral na Univerzi Harvard. Njegovo doktorsko delo je bilo na univerzi nagrajeno kot najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne misli. Delal je tudi v ozki skupini doktorskih študentov pod mentorstvom Nobelovega nagrajenca Amartya Sena. Doktoriral je tudi na oxfordski univerzi.

Kot predavatelj pri več kot 20 predmetih na petih oddelkih harvardske univerze je od vsakega od teh prejel nagrado za odličnost v poučevanju.

Je soavtor komentarja slovenske ustave in avtor prvega slovenskega prevoda in komentarja ustave ZDA. Leta 2014 je pri založbi Oxford University Press objavil znanstveno monografijo z naslovom Ustavni pluralizem v Evropski uniji, kar je do zdaj edina objava slovenskih pravnikov pri tej vodilni svetovni založbi.

Je avtor več kot 200 prispevkov o ustavnem pravu, objavljenih doma in v tujini. Kot predavatelja ga vabijo na najpomembnejše svetovne konference na ustavnopravnem področju. Štiri leta je bil član Beneške komisije.

Jaklič je kandidiral že za slovenskega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, a ga državni zbor izmed štirih kandidatov, ki jih je predlagal predsednik Borut Pahor, ni izvolil na seznam treh kandidatov, ki so ga posredovali v Strasbourg.

Ne spreglejte