Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
19.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Evropsko sodišče za človekove pravice

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 19.58

7 let, 12 mesecev

Pahor v DZ s štirimi kandidati za sodnika v Strasbourgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nina Betetto, Marko Bošnjak, Klemen Jaklič in Nina Peršak so kandidati za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ki jih je Borut Pahor poslal Milanu Brglezu.

Kot je Pahor pojasnil v sporočilu za javnost, je četverico izbral na podlagi predloženih kandidatur ter mnenj sodnega sveta in vlade. V posvetovanjih z vodji poslanskih skupin konec oktobra je predsednik ugotovil "zelo različna, tudi nasprotujoča si pričakovanja", a verjame, da predlagani seznam štirih kandidatov poslancem omogoča "izbor treh najprimernejših".

Predsednik republike je pri svojem predlogu upošteval tudi posebne pogoje, ki jih določata tako 21. člen konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin kot tudi smernice Odbora ministrov Sveta Evrope o izbiri kandidatov za mesto sodnika oziroma sodnice.

"Vsi predlagani kandidati so opravljali številne funkcije v različnih domačih in mednarodnih strokovnih skupinah, imajo obsežne bibliografije ter so pri svojem delu izkazali visoko stopnjo strokovne in osebne integritete," so še zapisali v uradu predsednika.

Sodni svet je med 15 kandidati izbral pet primernih Vlada je kot najprimernejše izbrala pet kandidatov – vrhovno sodnico Betettovo, odvetnika Bošnjaka, vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića, predavatelja s harvardske univerze Jakliča in profesorico z univerze v Gentu Peršakovo. Sodni svet je med 15 kandidati dal prednost štirim kandidatom – kot prvi Betettovi, nato pa Bošnjaku, Đorđeviću in Jakliču.

DZ bo na podlagi predloga predsednika – ki mu lahko predlaga tri ali več kandidatov po lastni izbiri – zdaj izvolil tri kandidate, med katerimi mora biti najmanj ena ženska. Kandidati za izvolitev potrebujejo 46 glasov. Glasovanje je tajno.

V tretje gre rado To je sicer od marca lani že tretji poskus imenovanja treh kandidatov iz naše države, med katerimi bo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope po predhodnem mnenju posvetovalnega panela strokovnjakov ESČP izbrala sodnika ali sodnico. Po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka, predsednik ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Zdajšnjemu slovenskemu sodniku na ESČP Boštjanu M. Zupančiču se je mandat iztekel 31. oktobra. Mandat sodnika traja šest let z možnostjo ponovne izvolitve.

Ne spreglejte