Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
6.56

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

Natisni članek

preiskava UKC Ljubljana Medicinska fakulteta

Petek, 8. 12. 2023, 6.56

4 mesece, 4 tedne

Medicinska fakulteta: Stekle so priprave za prenehanje dela za UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38
UL Medicinska fakulteta | Na Medicinski fakulteti še enkrat pozivajo tako UKC Ljubljana kot ministrstvo za zdravje k nadaljevanju pogovorov in iskanju rešitve. | Foto UL Medicinska fakulteta

Na Medicinski fakulteti še enkrat pozivajo tako UKC Ljubljana kot ministrstvo za zdravje k nadaljevanju pogovorov in iskanju rešitve.

Foto: UL Medicinska fakulteta

"Medicinska fakulteta danes začenja tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana," so sporočili s fakultete po tem, ko so v četrtek pozno zvečer odpovedali sestanek z UKC Ljubljana. "V to smo bili primorani," so še zapisali v obrazložitvi. UKC na drugi strani trdi, da ne gre za likvidnostne težave, na kar se sklicuje MF, ampak tiči za tem nepripravljenost razkriti strukturo cen. Ministrstvo za zdravje je obe ustanovi spet pozvalo, naj sedeta za pogajalsko mizo in poiščeta rešitve.

Sestanka, ki je bil napovedan za danes ob 7. uri zjutraj, ni bilo, "saj je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog Medicinske fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve", so še pojasnili. Fakulteta tako začenja tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana, o čemer bodo obvestili tudi pristojni ministrstvi.

Ministrstvo za zdravje poziva k nadaljnjim pogovorom

Ministrstvo za zdravje je UKC Ljubljana in ljubljansko medicinsko fakulteto spet pozvalo, naj sedeta za pogajalsko mizo in poiščeta rešitve, ki bodo zagotovile nemoteno izvajanje zdravstvenih storitev v dobro bolnikov, ki potrebujejo pomoč. 

"Kot razumemo, namerava UKC Ljubljana nasloviti na sodišče predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo naložilo izvajanje zdravstvenih storitev. Verjamemo, da bo sodišče pri presoji upoštevalo tudi vpliv na življenje in zdravje ljudi," so dodali. 

Inštitut so ponovno pozivali, naj nadaljuje izvajanje zdravstvenih storitev, ki jih nujno potrebujejo bolniki, ki se zdravijo v UKC Ljubljana. Samo s takšno odločitvijo bodo izkazali ustrezen in odgovoren odnos, ki ga morajo vsi deležniki v procesu zdravljenja izkazovati do uporabnikov zdravstvenih storitev, so še sporočili z ministrstva. 

V sporočilu za javnost so še napovedali, da bodo preučili tudi možne dolgoročne rešitve, ki bi dale ministrstvu za zdravje ustrezno pravno podlago za ukrepanje, s ciljem, da se v bodoče zaščiti bolnike ter njihovo zdravje.

Medicinska fakulteta: Tako ne gre več 

Medicinska fakulteta za UKC Ljubljana opravlja mikrobiološke in patološke preiskave, kot so obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja. Lani so na dveh inštitutih za UKC Ljubljana naredili 600 tisoč preiskav, dolg zavoda do fakultete pa znaša 43 milijonov evrov. 

"Dolg trenutno predstavlja dve leti dela inštitutov fakultete in tako enostavno ne moremo več poslovati," je v ponedeljek povedal dekan Igor Švab, potem ko je fakulteta odstopila od mediacije z UKC Ljubljana. 

UKC so sicer predlagali, naj do konca leta poravna dobrih 13 milijonov evrov dolga, preostalo do konca junija prihodnje leto. Tekoče račune naročenih mikrobioloških preiskav bi poravnali vsaj 70-odstotno.

UKC Ljubljana: Gre za veliko tveganje in nepopravljivo škodo za zdravje državljanov

Čeprav je bil sestanek za danes zjutraj odpovedan enostransko, UKC Ljubljana nadaljuje konstruktivni pristop. "Takoj po odpovedi je UKC Medicinsko fakulteto obvestil, da se bo sestanka zaradi resnosti situacije, pomembnosti zadeve in odgovornosti do pacientov vseeno udeležil, na kar ni prejel odgovora Medicinske fakultete. Danes so se predstavniki UKC Ljubljana znašli pred zaprtimi vrati," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

Včeraj je potekala tudi izredna seja Strokovnega sveta. Na njej so ugotovili, da bi nenadna prekinitev storitev MF za UKC predstavljala veliko tveganje in nepopravljivo škodo za zdravje državljanov in da do predvidenega roka prekinitve izvajanja storitev teh ni mogoče nadomestiti z drugimi izvajalci.

"Strokovni svet UKCL ugotavlja, da bi nenadna prekinitev storitev Medicinske fakultete (mikrobioloških, patohistoloških in sodnih obdukcij) za UKCL predstavljala zelo veliko tveganje in nepopravljivo škodo za zdravje državljanov Slovenije, saj do predvidenega roka prekinitve izvajanja storitev, 15. 12. 2023, ni mogoče storitev nadomestiti z drugimi izvajalci. UKCL bo izvedel postopke za zagotavljanje nadomestnih storitev pri drugih izvajalcih, vendar ni verjetno, da bi storitve lahko nadomestil v krajšem obdobju kot v treh mesecih," so zapisali. 

UKC Ljubljana kljub temu vlaga vse napore v prizadevanja, da storitve vsaj delno zagotovi drugje, vendar to ne bo mogoče v tako kratkem času in ne v celoti.

Ministrstvo za zdravje je UKC Ljubljana in ljubljansko medicinsko fakulteto spet pozvalo, naj sedeta za pogajalsko mizo in poiščeta rešitve, ki bodo zagotovile nemoteno izvajanje zdravstvenih storitev v dobro bolnikov, ki potrebujejo pomoč. Spor med stranema se je namreč zaostril, fakulteta je v četrtek zvečer odpovedala za danes sklican sestanek.

Cene so previsoke

UKC Ljubljana ne dobiva plačanega obsega storitev, ki ga MF zaračunava po previsokih cenah, kar predstavlja neposredno izgubo za UKC. Eno glavnih odprtih vprašanj je razkritje podatkov, pri čemer UKC Ljubljana šteje, da se lahko samo z razkritjem podatkov postavijo realne cene, kar je v interesu UKC in davkoplačevalcev, da se storitve ne preplačujejo. Za razkritje podatkov glede strukture cen si UKC Ljubljana neuspešno prizadeva že več let. Cene so po podatkih UKC Ljubljana previsoke, nekatere tudi nekajkrat. Cene tudi ne določa država (kvečjemu le manjši del), po nam trenutno znanih podatkih MF nikoli ni zaprosil za odobritev cen ministrstva za zdravje, so še sporočili iz UKC Ljubljana.

"UKC Ljubljana je še včeraj dal predlog, po katerem bi s pridržkom plačeval vse sprotne račune, tudi če so sporni, in izvedel dodatna plačila za zagotavljanje likvidnosti Medicinske fakultete. V ozadju ni kakršenkoli likvidnostni problem, temveč je resnični razlog zaostritve verjetno nepripravljenost MF glede razkritja podatkov in bojazen MF, da bo UKC Ljubljana sam povečal lastno diagnostično dejavnost in da bo s tem obseg storitev, ki jih opravlja MF, v končni posledici morebiti upadel," so pojasnili.  

Jug: Menim, da ne gre za vprašanje likvidnosti MF

Marko Jug, generalni direktor UKC je v izjavi za javnost dejal: "Na pogovorih smo podali konstruktiven predlog, ki bi jasno zagotavljal likvidnost MF, ponudili smo in tudi plačujemo tekoče vse obveznosti. Ponudili smo dodatne štiri milijone evrov v decembru in dodatne štiri milijone evrov v januarju, hkrati pa pustili odprtih dodatnih pet milijonov evrov, glede na sposobnost finančnega načrta za leto 2024. S tem predlogom je bila likvidnost MF zagotovljena."

Zatrdil je, da so fakulteti dokazano izplačali 16,5 milijona evrov. "Je pa za nas nesprejemljivo, da se prek medijev urejajo stvari, ki več let niso bile urejene," pravi Jug. 

"V zameno smo zahtevali, da se razkrije struktura cene po posameznih storitvah, da bi lahko prišli do prave cene za storitve, da bi lahko pacientom omogočili največ storitve z najmanjšimi stroški," je še dodal Jug. 

Medicinska fakulteta, Ljubljana
Novice Medicinska fakulteta odstopila od mediacije z UKC Ljubljana
Gradnja medicinske fakultete v Ljubljani
Novice Projekt gradnje novih prostorov medicinske fakultete pred razpisom za izbiro izvajalca
Ne spreglejte