Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
21.19

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

stroški spor Ljubljana Medicinska fakulteta UKC Ljubljana

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 21.19

4 mesece, 3 tedne

Medicinska fakulteta odstopila od mediacije z UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Medicinska fakulteta, Ljubljana | Nerešen spor med UKC Ljubljana in Medicinsko fakulteto v Ljubljani bi lahko za bolnike pomenil daljše dobe zdravljenja, poslabšali bi se tudi diagnostika in kakovost oskrbe ter čakalne dobe. | Foto STA

Nerešen spor med UKC Ljubljana in Medicinsko fakulteto v Ljubljani bi lahko za bolnike pomenil daljše dobe zdravljenja, poslabšali bi se tudi diagnostika in kakovost oskrbe ter čakalne dobe.

Foto: STA

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je v četrtek odstopila od mediacije z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, je poročal POP TV. Dolg zavoda do fakultete znaša 43 milijonov, dekan Igor Švab pa opozarja, da bodo storitve nehali izvajati 15. decembra. V UKC Ljubljana menijo, da skuša fakulteta spor reševati na plečih pacientov.

Medicinska fakulteta za UKC Ljubljana opravlja mikrobiološke in patološke preiskave, torej obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja. Lani so na dveh inštitutih za UKC Ljubljana naredili 600 tisoč preiskav, je za oddajo 24 ur POP TV povedal Švab.

Po njegovih napovedih bodo priprave na ustavitev storitev začeli v petek, storitve pa bodo nehali izvajati 15. decembra. To za bolnike pomeni, da bi se precej podaljšale dobe zdravljenja, poslabšali bi se diagnostika in kakovost oskrbe ter s tem podaljšale čakalne dobe, je dejal Švab.

Dolg trenutno predstavlja dve leti dela inštitutov fakultete in tako enostavno ne moremo več poslovati, je pojasnil Švab. Od mediacije so odstopili po tem, ko so od UKC Ljubljana dobili njihovo interpretacijo dogajanja na mediaciji. UKC so sicer predlagali, naj do konca leta poravna dobrih 13 milijonov evrov dolga, drugo do konca junija prihodnje leto. Tekoče račune naročenih mikrobioloških preiskav bi poravnali vsaj 70-odstotno.

UKC Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana več kot 32 milijonov izgube

UKC: Fakulteta tako stopnjuje pritisk

Švab je dejal, da sodelujejo s številnimi zdravstvenimi ustanovami, težave pa imajo samo z UKC Ljubljana. Posredi naj bi sicer bile previsoke cene storitev, a Švab odgovarja, da cene določa država. Od kliničnega centra zdaj pričakujejo, da se bodo upoštevali predlog medicinske fakultete.

V UKC Ljubljana je v odzivu zapisal, da je grožnja z ustavitvijo opravljanja storitev zadnja v vrsti eskalacij, ki jih fakulteta uporablja za stopnjevanje pritiska na UKC Ljubljana in s tem skuša prejudicirati izid spora.

Zapisali so, da je UKC Ljubljana med letoma 2020 in 2023 plačal za storitve medicinske fakultete več kot 46 milijonov evrov. Opozarjajo še, da medicinska fakulteta kljub pozivom odklanja razkritje podatkov, ki jih UKC Ljubljana potrebuje za dokončanje stroškovne analize, in da storitve zaračunava po cenah, ki jih UKC Ljubljana ni potrdil.

Strani nista pripravljeni popuščati

Da se izvajanje storitev ne bi ustavilo, so fakulteti ponudili dodatnih 12,8 milijona evrov (od tega 6,4 milijona evrov letos, preostanek v začetku naslednjega leta) za zagotavljanje likvidnosti. A s pridržkom, da lahko zneske zahtevajo nazaj, med drugim v primeru, da bo forenzična preiskava z izračunom stroškovne cene pokazala, da gre za preplačilo. Fakulteta je po navedbah UKC takšen predlog zavrnila.

operacija, XLIF, kirurgija
Novice Novo upanje za skoraj tri četrtine prebivalstva
UKC Ljubljana
Novice Incident na UKC Ljubljana, bolnik napadel zaposleno
Gradnja medicinske fakultete v Ljubljani
Novice Projekt gradnje novih prostorov medicinske fakultete pred razpisom za izbiro izvajalca
Ne spreglejte