Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
9.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

11

Natisni članek

Delo Revije krivda sodišče Matej Raščan

Petek, 6. 10. 2017, 9.32

6 let, 6 mesecev

Matej Raščan je priznal krivdo. V zapor gre za štiri leta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

11

Matej Raščan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Nekdanji predsednik uprave in lastnik Dela Revij Matej Raščan je priznal krivdo v primeru Delo Revije. S tožilstvom se je pogodil za štiri leta zaporne kazni za kaznivi dejanji zlorabe položaja in poslovne goljufije na odprtem oddelku. Izrek kazni bo prihodnji petek.

Raščan naj bi z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nekdaj uspešno družbo, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov.

Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana

Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije. Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen, ampak naj bi Raščan z njim financiral druge lastne projekte, med drugim družbo Rašica in hotel v Srbiji, in izplačal preostale lastnike Dela Revije.

NKBM je v poslih z Matejem Raščanom ustvarila visoko izgubo. | Foto: Marko Vanovšek NKBM je v poslih z Matejem Raščanom ustvarila visoko izgubo. Foto: Marko Vanovšek Po prevzemu Dela Revij naj bi Raščan, kot mu očita tožilstvo, izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah, posojila pa nato prenakazal na račune svojih podjetij oziroma na svoje osebne račune.

Stečaj Dela Revij je trajal več kot štiri leta, uradno je bil končan januarja lani. Končal se je s 34 milijoni evrov prijavljenih terjatev, upravitelj jih je priznal 29,5 milijona evrov, poplačanih je bilo 811.000 evrov.

Več o Mateju Raščanu -> Slamnati milijonar iz Prekmurja

Za njim ostalo pogorišče

Za mladega Mateja Raščana je javnost prvič slišala leta 2005, ko je kupil Rašico, tekstilno družbo z dolgoletno tradicijo. Kmalu po tistem je kupil Delo Revije, ki je izdajalo revije, kot so Jana, Lady in Stop. Obe transakciji je v celoti izpeljal z bančnimi posojili.

Delo revije | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Leta 2007 je pomagal tudi pri izdajanju predvolilnega brezplačnika Ekspres, ki je bil naklonjen tedanji vladajoči stranki SDS in za njegovo financiranje nepovratno posodil 300.000 evrov.

Leta 2010 se je potegoval tudi za nakup Večera. S podjetjem 3lan se je dogovoril za soupravljanje časopisne hiše, a je projekt na koncu padel v vodo.

Danes je za njim ostalo pogorišče, večdesetmilijonski dolgovi in številne ovadbe.

Nepojasnjeni štirje milijoni evrov

Padli medijski mogotec je v času, ko je imel v rokah največjo slovensko revijalno družbo, živel na veliki nogi in obračal na milijone evrov, ki jih ni znal pojasniti oblastem.

Denar Bankovci | Foto: Reuters Foto: Reuters Finančna uprava (Furs) je v davčno-inšpekcijskem nadzoru odkrila, da je Raščan med letoma 2007 in 2010, ko je bil lastnik Dela Revije, porabil štiri milijone evrov več denarja, kot ga je uradno zaslužil.

Zdaj je v osebnem stečaju in uradno brez denarja. Kot smo razkrili, v stečajni masi manjka ogromno premoženje, ki ga je Raščan na sporen način umikal pred upniki.

Nepremičnine je eno za drugo prodal septembra 2011, le nekaj dni po stečaju Dela Revije in ko so ga zaradi nepravilnosti že preiskovali davčni inšpektorji.

Ne spreglejte