Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
7. 1. 2013,
15.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2013, 15.40

8 let, 1 mesec

Magnetna resonanca bo veliko tišja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški proizvajalec napoveduje, da bodo z novo tehnologijo Silent Scan snemalne naprave magnetne resonance občutno tišje ter brez značilnega in vztrajnega hrupa.

Vsakdo, ki je opravil preiskavo z magnetno resonanco (MRI), gotovo pomni, da med zajemanjem posnetkov velika naprava proizvaja veliko hrupa, ki je tudi po značaju zvoka značilen za te naprave. Običajne naprave za snemanje z magnetno resonanco presegajo hrup 110 decibelov, kolikor običajno dosegajo avtomobilske hupe ali motorne žage, a neugodje pacientov ob takem hrupu krepi predvsem dejstvo, da preiskave z magnetno resonanco lahko trajajo tudi več ur, uporaba čepkov za ušesa pa je praktično neizogibna. Več hitrosti je prineslo več hrupa Ameriški proizvajalec General Electric Healthcare – njihove naprave za snemanje z magnetno resonanco najdemo tudi po slovenskih zdravstvenih ustanovah – napoveduje, da bodo z novo tehnologijo Silent Scan MRI (tihi zajem slik z magnetno resonanco) naprave proizvajale hrup, ki bo le za malenkost presegel vrednosti običajnega hrupa v prostorih, kadar z napravo ne snemajo.

Snemalna naprava, ki temelji na magnetni resonanci, proizvaja hrup zaradi spremembe v magnetnem polju, kar omogoča večplastno snemanje telesa. Tovrstni posnetki zdravnikom omogočajo veliko boljši in celovitejši vpogled v različne vrste motenj, s tem pa posledično tudi učinkovitejše zdravljenje.

Preiskave z magnetno resonanco so razmeroma dolgotrajne, zato so proizvajalci v dozdajšnjem razvoju namenjali veliko poudarka krajšanju postopkov. Toda z naraščajočo hitrostjo snemanja je rasla tudi raven hrupa, poskusi blaženja hrupa z dušilci zvoka pa so bili le delno uspešni.

Dobrih 35 decibelov razlike Snemalna naprava z novo tehnologijo Silent Scan, katere temelj je Silenz, nov način odpravljanja presežnega zvoka pri samem viru, je na svojem prvem javnem preizkusu v zvočno izoliranem prostoru na letnem srečanju radiološkega društva Severne Amerike v Chicagu med snemanjem ustvarila 76 decibelov hrupa – do zdaj težko predstavljivo za tovrstne naprave in le malenkost več kot znaša vrednost hrupa, ko naprava ne deluje. Proizvajalec zatrjuje, da nižjih vrednosti hrupa niso dosegali na račun opaznejšega upočasnjevanja zajema ali slabšanja kakovosti posnetkov. V pričakovanju dovoljenj Ker tehnologija Silent Scan še ni dobila predtržnega dovoljenja ameriških zveznih oblasti, naprava z novo tehnologijo še ne more biti dostopna na trgu. Če bo pristojna ameriška uprava presodila, da je Silent Scan načeloma enakovreden obstoječim napravam za snemanje z magnetno resonanco, bo vstop naprav z novo tehnologijo v svet medicinske diagnostike veliko lažji.

Ne spreglejte