Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
12.53

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

draginja stroški ogrevanje Velenje

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 12.53

2 meseca

Ljudska iniciativa Velenje z zahtevami za znižanje cen toplotne energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Novinarska konferenca Ljudske iniciative Velenje o nižjih cenah toplote. Predstavniki Ljudske iniciative Velenje na čelu z Asmirjem Bečarevićem. | Foto STA

Foto: STA

Ljudska iniciativa Velenje je danes v Šoštanju predstavila zahteve za znižanje cen toplotne energije, ki jih bo izročila državnemu zboru, vladi in okoljskemu ministrstvu. Kot je na novinarski konferenci povedal predstavnik iniciative Asmir Bečarević, bodo Tešu vročili ponovno zahtevo, da ceno toplote zniža na 20 evrov za megavatno uro.

Asmir Bečarević je opozoril, da je cena toplotne energije iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) previsoka, zato od vodstva Teša pričakujejo takojšen odziv.

Med zahtevami, ki jih bo iniciativa danes predala DZ, vladi in okoljskemu ministrstvu, sta znižanje davka na toplotno energijo z 22 odstotkov na 9,5 odstotka in izločitev stroška emisijskih kuponov ogljikovega dioksida iz izhodiščne cene distribucije toplote, ki jo zagotavljajo distributerji in regulirani proizvajalci toplote, za gospodinjski in poslovni odjem oz. za poslovne subjekte, ki niso zavezani za DDV.

Kot je danes še povedala predstavnica ljudske iniciative Sara Bajec, zahtevajo tudi zagotovitev finančne spodbude za spodbujanje rabe distribucijskih sistemov za daljinsko ogrevanje in proizvodnjo toplote s pomočjo kogeneracije ter zagotovitev finančnih sredstev za pravilne odškodnine za degradacijo okolja in ljudi v Šaleški dolini.

Iniciativa zahteva tudi spremembe pravilnikov in aktov o načinu odčitavanja in delitve porabljene toplote v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi enotami. Kot so ob tem zatrdili predstavniki iniciative, njihove zahteve ne posegajo v državni proračun.

Če zahteve ne bodo upoštevane, so napovedali sprožitev postopka za razpis referenduma. Od pristojnih pričakujejo, da se na njihove zahteve odzovejo v naslednjih 14 dneh.

Predajo zahtev Tešu preprečili varnostniki

V želji po znižanju stroškov toplotne energije je zahteve Ljudska iniciativa Velenje naslovila tudi na velenjsko občino, Komunalno podjetje Velenje in Teš.

Od velenjskega župana Petra Dermola v iniciativi med drugim pričakujejo, da se odpove reprezentancam in sredstvom, ki jih namenja za promocijo svojega urada in osebno promocijo.

Po novinarski konferenci so poskušali predstavniki iniciative predati svoje zahteve Tešu, vendar so jim to preprečili varnostniki. Zahteve je nato prevzela tiskovna predstavnica Teša.

Iz Teša so sporočili, da so zahteve prejeli. Ob tem so znova poudarili, da ceno toplotne energije, ki jo proizvajajo za Šaleško dolino, regulira Agencija za energijo. S cenami za dobavo toplote ne ustvarjajo dobička, ampak krijejo le stroške proizvodnje, so dodali.

Velenjski župan Dermol pa se je odzval na navedbe ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra iz sredine meseca, da v nekaterih primerih breme neskrbnega gospodarjenja z gospodarsko javno službo daljinskega ogrevanja oz. s sistemi distribucije toplote nosijo občani ter da je med občinami z mankom projektov in ambicij za spremembe tudi velenjska.

Župan je dejal, da ne občina ne velenjska komunala ne sodelujeta pri določanju cene toplote iz Teša, da pa bi lahko s spremembo zakona postali aktivni udeleženki pri oblikovanju variabilnega dela cene toplote. Glede manka projektov je Dermol dejal, da so že oktobra 2022 pristojnim izročili izvod akcijskega načrta preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja in da so skupaj s Komunalnim podjetjem Velenje k preobrazbi sistema daljinskega ogrevanja pristopili že leta 2020. "Prva faza projekta preobrazbe, ki bo financirana iz evropskega sklada za pravični prehod in je vredna 27 milijonov, je v teku in bo zaključena leta 2028, je spomnil.

To zimo so prebivalce Velenja, Šoštanja in Topolšice presenetili izjemno visoki računi od Komunalnega podjetja Velenje za ogrevanje, zato so pripravili že več protestnih akcij.

Ne spreglejte