Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2017,
9.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

LPP Slovenske železnice avtobusna postaja Ljubljana

Nedelja, 13. 8. 2017, 9.19

6 let, 7 mesecev

Ljudje izgubljajo vse mogoče, tudi alkohol, naboje in celo živali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Kobilarna Lipica | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Dežniki, očala, deli oblačil in mobilni telefoni so med predmeti, ki jih potniki najpogosteje pozabijo, ko potujejo z javnimi prevoznimi sredstvi. Med najdenimi predmeti, ki končajo na policiji, pa je največ mobilnih telefonov, ključev in torbic ter predvsem koles. A je na seznamu policije mogoče najti na primer tudi kodralnik las, sef in rjavo-belo kobilo.

V Slovenskih železnicah so pojasnili, da predmete, ki jih potniki izgubijo na vlakih ali na območju Slovenskih železnic, zbirajo in shranjujejo v zbirnih centrih v Ljubljani in Mariboru. Med izgubljenimi predmeti so zelo pogosto nahrbtniki, osebni dokumenti, dežniki, očala, kosi oblačil, ključi, mobilni telefoni, prenosniki in podobno. Zgodilo se je tudi, da je nekdo pozabil otroški voziček.

Najdene predmete hranijo leto dni, nato jih zavržejo

Seznam najdenih predmetov objavljajo na svoji spletni strani, večkrat pa potnike o njih obvestijo tudi prek družbenih omrežij. V 80 odstotkih primerov jih potniki poiščejo, preostale hranijo leto dni, nato jih zavržejo. Tiste večjih vrednosti pa predajo policiji.

LPP predmete daruje humanitarnim organizacijam

Podoben nabor izgubljenih predmetov beležijo v ljubljanskem potniškem prometu. Najpogosteje za potniki ostanejo pozabljeni kosi oblačil, dežniki, denarnice, dokumenti, telefoni, računalniki, tudi čevlji, zdravila, sadje in zelenjava.

Predmete, ki nimajo kakšne večje vrednosti, po treh mesecih pri LPP namenijo humanitarnim organizacijam. | Foto: Ana Kovač Predmete, ki nimajo kakšne večje vrednosti, po treh mesecih pri LPP namenijo humanitarnim organizacijam. Foto: Ana Kovač

Vrednejše predmete, kot so telefoni, prenosniki, denarnice, dokumente, ljudje običajno pridejo iskat. Sicer o njihovi najdbi obvestijo policijo. Zadnjo obvestijo tudi o najdbi dokumentov tujcev, slovenske državljane pa poskušajo obvestiti tudi sami, če jim uspe pridobiti njihove kontaktne podatke. Predmete, ki nimajo kakšne večje vrednosti, po treh mesecih namenijo humanitarnim organizacijam.

Na avtobusni pozabili žensko spodnje perilo

Na Avtobusni postaji Ljubljana pravijo, da potniki, ki hranijo prtljago v prostorih avtobusne postaje, največkrat pozabljajo dežnike, kape, mobitele, bergle in puloverje, pozabljene predmete pa redko poiščejo. Med drugim se je zgodilo, da je pri njih ostalo žensko spodnje perilo, so pojasnili in dodali, da prtljago v skladu s pravilnikom po daljšem obdobju zavržejo.

Številni najdeni predmeti se znajdejo tudi na policiji, kjer poudarjajo, da občani najdenih stvari ne smejo obdržati, ampak morajo o najdbi takoj obvestiti lastnika, če je ta znan, sicer pa policijo. V nasprotnem primeru je najditelj storil kaznivo dejanje zatajitve, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Nekdo je na avtobusni postaji pozabil žensko spodnje perilo. | Foto: Planet TV Nekdo je na avtobusni postaji pozabil žensko spodnje perilo. Foto: Planet TV

V skladu s pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi policija najdene predmete s seznama, ki je objavljen tudi na spletni strani, hrani najmanj 30 dni, nato pa jih (razen orožja in prepovedanih drog) odda v hrambo in nadaljnji postopek Finančni upravi RS. Če se po poteku enega leta od najdbe stvari ne najde lastnik, lahko najdeno stvar izročijo najditelju ali prodajo na dražbi, ki jo izvede finančna uprava.

Na seznamu tudi rjavo-bela kobila

Kot je razvidno z objavljenega seznama, na svoje lastnike čaka več koles, mobitelov, denarnic, ročnih ur, torbic in ključev. So se pa na seznamu v zadnjih mesecih znašli na primer tudi visokotlačni čistilec, kotna brusilka, udarno kladivo, kodralnik las, sef, pa nekaj alkoholnih pijač, slepi naboji in ne nazadnje rjavo-bela kobila.

Ne spreglejte