Torek,
24. 6. 2014,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ljubljana Zoran Janković

Torek, 24. 6. 2014, 14.21

8 let

Ljubljana je Zelena prestolnica Evrope 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Köbenhavnu je potekala slavnostna razglasitev Zelene prestolnice Evrope 2016. Med petimi finalnimi mesti je naziv prejela Ljubljana.

Med petimi finalnimi mesti, Essnom (Nemčija), Ljubljano, Nijmengnom (Nizozemska), Oslom (Norveška) in Umeo (Švedska), ki so se potegovala za prestižni naziv, je naziv prejelo ravno naše mesto.

"Trajnostni projekti zelene Ljubljane so lahko vzor mnogim evropskim mestom" Župan Zoran Janković je ob zmagi povedal, da mu je naziv v izredno čast in veselje ter da je izjemno ponosen na trajnostne dosežke vseh v Ljubljani, saj ne le da odlično skrbimo za najlepše mesto na svetu, ampak smo v Köbenhavnu dokazali, da so trajnostni projekti zelene Ljubljane lahko vzor mnogim evropskim mestom.

"Priznanje Evrope nas je postavilo med najboljše. Zmaga Ljubljane dokazuje, da je naša trajnostna usmeritev in naše skupno delo priznano in vse bolj cenjeno tudi zunaj naših meja," je dejal ljubljanski župan in hkrati iskreno čestital vsem sodelavkam in sodelavcem s podžupanjo Tjašo Ficko na čelu, ki so z odličnim, strokovnim in ekipnim delom Ljubljani priborili ta laskavi naziv.

"Naziv Ljubljano postavlja na evropski zemljevid" Podžupanja Tjaša Ficko je ob tej priložnosti dejala, da častni naziv, priznanje komisije in družba evropskih mest, odličnih na trajnostnem področju, pomeni Ljubljani ne le priznanje za dozdajšnje delo, ampak nov zagon, nove izzive, nove možnosti za izboljšanje kakovosti življenja v mestu in seveda dokaz, da smo na pravi poti. "Naziv Ljubljano postavlja na evropski zemljevid in nudi nove možnosti sodelovanja s preostalimi evropskimi mesti," je še dejala Fickova.

Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije. Naziv Zelena prestolnica Evrope vsako leto prejme mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Cilj te pobude je izreči priznanje in nagraditi lokalna prizadevanja za izboljšanje okolja, gospodarstva in kakovosti življenja v mestih.

Naziv je bil prvič podeljen leta 2010, ko ga je prejel Stockholm, Zelene prestolnice Evrope pa so bile do zdaj še Hamburg, Victoria-Gasteiz, Nantes, Köbenhaven in Bristol.