Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 12. 2007,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 12. 2007, 17.43

8 let

Leto 2007 skozi oči političnih strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leto 2007 predstavniki strank, ki imajo svoje poslance v parlamentu, označujejo različno.

Nekateri jih ocenjujejo skozi prizmo svoje stranke, drugi bolj skozi prizmo države. Po oceni Branka Grimsa (SDS) je bilo leto 2007 leto, ko je Slovenija zabeležila daleč največji razvoj v zgodovini samostojne Slovenije, po oceni Boruta Pahorja (SD) pa smo bili priče politiki, "ko so se eden za drugim rušili mostovi sodelovanja". Po oceni Alojza Soka (NSi) je bilo leto 2007 bolj razgibano od prejšnjega predvsem zaradi priprav na predsedovanje Slovenije EU. Po mnenju Felicite Medved (Zares) pa se je v letu 2007 oblikovalo "neko razpoloženje, ki si želi novo politiko".

Grims: Uspešno leto 2007

Predsednik sveta SDS Branko Grims leto 2007 ocenjuje kot leto, ko je Slovenija zabeležila daleč največji razvoj v zgodovini samostojne Slovenije. "Letna gospodarska rast je znašala okoli šest odstotkov, nekaj časa se je gibala celo okoli sedem odstotkov. Za primerjavo naj povem, da se je v času vlad LDS ta rast gibala med tremi in štirimi odstotki," pravi Grims. Leto 2007 je bilo po njegovo uspešno tudi zaradi uspešnih priprav na vodenje EU, mnogo slabše pa leto ocenjuje z vidika demokracije: "Na področju medijev se je znova vzpostavilo enoumje, v korist tranzicijske levice. Celo tednik Mag se je prek tajkunskih povezav SD podredilo nasprotni strani. Podreditev ima tudi simboličen pomen, saj je Mag tednik, ki je nastajal ravno v času oblikovanja demokracije."

Po oceni podpredsednika NSi Alojza Soka je bilo leto 2007 "pestro" Po oceni podpredsednika NSi Alojza Soka je bilo leto 2007 bolj "pestro" kot leto 2006, saj se je Slovenija pripravljala na predsedovanje EU. Priprave so po njegovem zahtevale veliko aktivnosti tako s strani vlade kot državnega zbora. Leto 2007 sta zaznamovala tudi prevzem evra in vstop v schengensko območje: "Vstop v schengen pomeni, da ni več meja z sosednjimi državami, na drugi strani pa je posledica tega trši režim na južni meji," pravi Sok. Slovenija je v letu 2007 po zabeležila tudi eno najvišjih gospodarskih rasti po osamosvojitvi, "stopnja nezaposlenosti je najnižja doslej, letos pa se je rodilo se je največ otrok. "Res je tudi, da Slovenija beleži nekoliko višjo inflacijo, ki pa je problem celotne EU," pravi Sok.

Po oceni predsednika SLS Bojana Šrota za Slovenijo kot državo v marsičem prelomno

Leto 2007 je bilo po oceni predsednika SLS Bojana Šrota za Slovenijo kot državo v marsičem prelomno: "Uvedli smo evro, vstopili v schengensko območje, pripravljali smo se na prvo predsedovanje EU," pravi Šrot. Nekaj vznemirjenja in slabega okusa je po njegovi oceni prineslo le dogajanje okrog glasovanja o zaupnici vladi in prodaja delnic NKBM tujim finančnim institucijam. "Sicer pa si bomo leto v stranki zapomnili predvsem po uspešnem kongresu stranke, na katerem so izbrali novo vodstvo in poenotiti stranko," dodaja Šrot.

Karl Erjavec meni, da so leto 2007 zaznamovale podražitve Da so bile za leto 2007 značilne zlasti podražitve osnovnih življenjskih potrebščin in hrane, meni predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po njegovi oceni so podražitve močno vplivale predvsem na tiste, ki imajo najnižje dohodke, zato so v stranki ponosni na nekatere svoje zakonske predloge - zlasti predlog zakona o prenehanju veljavnosti zakona o usklajevanju socialnih transferjev. "Ta v DZ sicer ni bil sprejet, smo pa vlado spodbudili k ustrezni pripravi zakonodaje, ki bo omilila posledice podražitev," pravi Erjavec. V stranki si v dobro štejejo tudi to, da so preprečili sprejetje t.i. vojne zakonodaje in da jim je uspelo izboljšati nekatere zakone s področja zdravstva.

Borut Pahor: Eden za drugim so se v letu 2007 rušili mostovi sodelovanja

Predsednik SD Borut Pahor ocenjuje, da je prišlo v letu 2007 do spremembe tako v vsebini kot načinu vladanja. "Od poskusa predsednika vlade na začetku mandata, da s konsenzualno politiko procesira potrebne strukturne spremembe, smo bili v letu 2007 priče politiki, ko so se eden za drugim rušili mostovi sodelovanja, kar ni dobro," ocenjuje Pahor. Hkrati priznava, da v letu 2007 vse ni bilo slabo: "Posebej bi izpostavil visoko gospodarsko rast in nizko stopnjo brezposelnosti." So pa tudi stvari, ki nas morajo po Pahorjevem mnenju skrbeti: "V prvi vrsti so to inflacija in problem zadolževanja države." Kar se stranke tiče Pahor ocenjuje, da je v letu 2007 dosegla nesluten vzpon.

Po oceni predsednice LDS Katarine Kresal je bilo leto 2007 za njeno stranko dobro Po oceni predsednice LDS Katarine Kresal je bilo leto 2007 za njeno stranko dobro. "V letu je LDS postala enotna, moderna stranka, ki je pripravljena ponovno samozavestno stopiti naprej, z novimi idejami in z novimi ljudmi, ki jih znajo uresničiti," je ocenila. Prav zaradi tega LDS po njenem v leto 2008 vstopa z realnimi ambicijami, da ponovno aktivno sodeluje pri razvojnem vodenju Slovenije. Za to po njenem obstajajo tudi trije ključni razlogi: "Stranka se je v letu 2007 notranje prenovila, Slovenija potrebuje odgovore na nove izzive, vladajoča koalicija pa nanje ne najde odgovorov."

V stranki Zares menijo, da slovenski prostor resnično potrebuje novo politiko

"V letošnjem letu se je med ljudmi ustvarilo neko razpoloženje, ki kaže na to, da slovenski prostor resnično potrebuje novo politiko," meni podpredsednica Zares Felicita Medved. Medvedova zato ocenjuje, da smo na točki, ko se moramo ponovno odločiti, kakšna družba in država želimo biti. "To pomeni, da moramo ponovno določit svoje vrednote in cilje. Mislim, da se to, tudi z ustanovitvijo Zares, že dogaja," pravi. Med posebej pozitivne dosežke letošnjega leta uvršča solidarnost, ki smo jo Slovenci po njenih besedah izkazali ob septembrskih vodnih ujmah, med negativne pa dogajanje na gospodarskem področju in z njim povezano razslojevanje ljudi.

Zmago Jelinčič: Slovenija je dosegla veliko Da je Slovenija v letošnjem letu tako na gospodarskem kot političnem področju dosegla veliko, meni predsednik SNS Zmago Jelinčič. Hkrati prvak SNS opozarja, da so ti uspehi prinesli tudi velike stroške. "Predvsem vstop v evrsko območje je prinesel precej obremenitev za slovenski žep," pravi Jelinčiča. Meni tudi, da je na zunanjepolitičnem področju naše priklanjanje evropski oslabilo naš položaj nasproti Hrvatom: "Preveč smo se zanašali na to, kaj bomo dobili od Evrope, medtem ko je jasno, da Evropa zaradi lastnih interesov bolj podpira Hrvate." Tudi sicer je bila po njegovi oceni zunanja politika ena od šibkejših točk države v letu 2007. "Bila je nedodelana, nekonsistentna in hlapčevska," pravi.

Med načrti za leto 2008 vsi predstavniki strank največ omenjajo parlamentarne volitve

Med načrti za leto 2008 vsi predstavniki strank največ omenjajo parlamentarne volitve, za katere si želijo, da bi njihove stranke če že ne presegle, pa vsaj ponovile izid iz leta 2004. V SLS kot pomemben dogodek za stranko v letu 2008 izpostavljajo 20. obletnico ustanovitve Slovenske kmečke zveze. Po besedah Šrota nameravajo dogodek obeležit zelo slovesno 12. maja. V LDS posebej izpostavljajo programske posvete, s katerimi se namerava stranka lotiti aktualnih problemov, v Zares pa nadaljnje utrjevanje notranje strukture stranke z ustanavljanjem lokalnih in regijskih odborov.

Dodatno Grims posebej izpostavlja zagotavljanje svobode medijem. S tega vidika bi po njegovih besedah vlada morala nadaljevati s politiko zmanjševanja vpliva tajkunov in odpiranja prostora "zares svobodnim in neodvisnim medijem".

Ne spreglejte