Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
13.46

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

kriminalistična preiskava policija preiskava droge

Sreda, 7. 2. 2024, 13.46

2 meseca, 2 tedna

Kriminalisti v večletni preiskavi razbili kriminalno združbo, povezano z drogami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Končana je kriminalistična preiskava, s katero so kriminalisti razbili organizirano kriminalno združbo, osumljeno, da se je na območju Slovenije ukvarjala s kaznivimi dejanji neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. V navedeni hudodelski združbi jim je uspelo identificirati 22 osumljenih oseb, starih med 29 in 51 let.

Dobra organiziranost, iznajdljivost in previdnost 

Člani združbe so imeli dobro notranjehierarhično organizirane vloge z jasno določenimi nalogami posameznikov – od dobaviteljev pa vse do kurirjev prepovedanih drog.

Za varno izvrševanje kaznivih dejanj so posamezni člani združbe za medsebojno komuniciranje uporabljali tudi kriptirana komunikacijska sredstva in pokazali izredno iznajdljivost ter previdnost, kar je od preiskovalcev zahtevalo dodatno angažiranost in kontinuirano, predvsem pa intenzivno spremljanje načinov organiziranja preprodaje prepovedanih drog, je javnosti pojasnil Damjan Apollonio, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto z Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. 

V vseslovensko akcijo vključenih 250 kriminalistov in policistov 

Kriminalisti so v sklepni akciji, v kateri je sodelovalo kar 250 kriminalistov in policistov, izvajali sklepne dejavnosti z aretacijami in hišnimi preiskavami osumljencev na območju policijskih uprav Maribor, Murska Sobota, Celje, Ljubljana in Koper, kar ponovno potrjuje, da so kriminalne združbe v Sloveniji močno medsebojno povezane in da se mednarodno povezujejo, je še dejal Apollonio. 

"Ne glede na intenzivnost in dolgotrajnost kriminalistične preiskave kriminalistična policija z uspešno izvedeno in končano kriminalistično preiskavo znova potrjuje, da pri svojem delu uporablja moderne pristope, sledi smernicam spreminjanja organizirane kriminalitete s svojimi operativnimi dejavnostmi, obenem pa vzdržuje strokovnost in profesionalnost."

Jankovic
Novice Kriminalisti na MOL in pri Jankoviću opravljajo hišne preiskave

Prve aktivnosti v sklopu preiskave so bile izvedene v letu 2020, ko so mariborski kriminalisti pridobili podatke, da naj bi se 43- in 48-letna moška iz okolice Ptuja ukvarjala z neupravičeno prodajo prepovedanih drog. Za enega izmed njiju smo na podlagi informacij v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja pridobili podatke, da je bil v istem letu v tujini že obravnavan oziroma tudi pravnomočno obsojen zaradi posedovanja večje količine kokaina.

"Na podlagi pridobljenih podatkov in zbranih obvestil nam je uspelo utemeljiti razloge za sum, da navedena osumljenca skupaj z več sostorilci izvršujeta kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. Na podlagi izdanih odredb pristojnih tožilstev ter Okrožnega sodišča na Ptuju in Mariboru smo začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe. Predkazenski postopek je najprej usmerjalo Okrožno državno tožilstvo na Ptuju, v nadaljevanju ga je prevzelo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, je podrobnosti predstavil Stanko Vidovič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor. 

Drogo kupovali pri različnih preprodajalcih in jo prodajali naprej 

V nadaljevanju so ugotovili, da sta osumljenca z območja Ptuja različnim odjemalcem prodajala prepovedani drogi kokain in konopljo, ki sta jo sprva kupovala od 50-letnega državljana Albanije z začasnim prebivališčem v Italiji in Avstriji, nato pa od 39-letnega moškega z območja Maribora. V nadaljevanju sta prepovedano drogo kokain, amfetamin in konopljo za nadaljnjo prodajo nabavljala na območju Ljubljane, pri tem pa sodelovala z več drugimi člani hudodelske združbe. Dva izmed članov združbe z območja Ljubljane sta večje količine kokaina in amfetamina dostavljala preprodajalcem na območju Štajerske, Pomurja, Gorenjske, Notranjske in Primorske. Večje količine kokaina, namenjenega za nadaljnjo prodajo, sta osumljena moška nabavljala tudi pri 51-letnem moškem iz okolice Slovenske Bistrice.

Na območju Ljubljane sta prepovedano drogo prevzemali in dostavljali tudi 29- in 42-letna ženska. Ena izmed njiju pa je del prepovedane droge na območju Ptuja in Maribora preprodajala končnim odjemalcem.

Dva izmed preostalih članov hudodelske združbe sta se ukvarjala z neupravičeno prodajo nedovoljenih snovi v športu.

V sklepni akciji, ki je potekala pretekli teden in v okviru katere je bila 20 osumljencem odvzeta prostost, je sodelovalo okoli 250 kriminalistov in policistov. Na 20 lokacijah na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Murska Sobota in Koper so na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Mariboru izvedli hišne preiskave v stanovanjih, stanovanjskih hišah in vozilih, kjer so zasegli različne prepovedane droge: kokain, amfetamin, MDMA in konopljo, večje število različnih nedovoljenih snovi v športu, orožje – pištolo in več nabojev –, skoraj 50 tisoč evrov gotovine in elektronske naprave.
Kriminalist
Novice Hišne preiskave po Sloveniji, z medicinskim materialom zaslužili 400 tisoč evrov

"V okviru kriminalistične preiskave so zasegli skupaj šest kilogramov in pol kokaina, šest kilogramov amfetamina, nekaj gramov droge MDMA, odkrili pa tudi tri prirejene prostore za gojenje konoplje, v katerih je bilo zaseženih 126 sadik konoplje, deset kilogramov konoplje in večja količina nedovoljenih snovi v športu. Če bi zasežene konopljo, kokain in amfetamin osumljenci prodali na trgu, bi si lahko z neupravičeno prodajo protipravno pridobili okrog 650 tisoč evrov premoženjske koristi," je ob tem še dejal Vidovič.

Dovolj dokazov za ovadbe 

V sklopu intenzivne kriminalistične preiskave z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov in zbiranjem obvestil so zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je 22 osumljencev v zadnjih treh letih izvršilo najmanj 44 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu po 186. čl. KZ-1.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog je predpisana kazen zapora od enega do desetih let, ker pa so bila zgoraj navedena kazniva dejanja storjena v hudodelski združbi, je kazen zapora predpisana v razponu od petih do petnajstih let.

Izmed obravnavanih osumljencev je bilo v preteklosti osem osumljenih že pravnomočno obsojenih za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, štirje pa za kazniva dejanja z elementi nasilja.

S kazensko ovadbo so v soboto k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli šest osumljencev. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper vseh šest oseb odredil pripor.

Za policijo zadnja leta številni novi izzivi 

Apollonio je še razkril, da se slovenska policija pri preiskovanju organizirane kriminalitete vse pogosteje spopada s preiskovanjem in odkrivanjem novih sofisticiranih metod, ki jih organizirane kriminalne združbe uporabljajo za izvrševanje svojih nezakonitih dejavnosti.

"Prav kriptirana komunikacijska sredstva so v sedanjem času eno izmed ključnih orodij mednarodnih kriminalih združb za nezakonito trgovanje z drogami in orožjem ter za preostale nezakonite dejavnosti, kar potrjuje tudi končana kriminalistična preiskava.

V zadnjih letih je slovenska policija opravila več mednarodnih kriminalističnih preiskav, v katerih so storilci za nezakonito trgovino s prepovedano drogo, orožjem in eksplozivi uporabljali tako kriptirane komunikacije kot temni splet. Pri tem se policija spopada z novim načinom preiskovanja, saj je celotno omrežje tehnično zasnovano z namenom zagotavljanja anonimnosti vseh udeležencev ter tajnosti komunikacij in transakcij. Spopada se z izzivi, kako z zakonskimi pooblastili zaznavati tovrstno kriminaliteto, identificirati komunikacijska sredstva, identificirati storilce in zavarovati dokazno gradivo.

Procesna kazenska zakonodaja je preveč toga

Slovenska policija že dlje opozarja, da je trenutna slovenska procesna kazenska zakonodaja toga ter ni več primerna za preiskovanje in dokazovanje najhujših kaznivih dejanj s področja mednarodne organizirane kriminalitete.

Organizirane kriminalne združbe vsako leto z izvrševanjem svojih nezakonitih dejavnosti zaslužijo približno 140 milijard evrov. Prav tihotapljenje in prodaja prepovedanih drog pa sta še vedno eni izmed ključnih nezakonitih dejavnosti mednarodnih organiziranih kriminalih združb, ki jim prinašata ogromne dobičke. Denar, pridobljen s prodajo drog, "operejo" in ga vlagajo v zakonite posle.

Mednarodne kriminalne združbe delujejo tudi v Sloveniji, zato slovenska policija skupaj z Europolom in Interpolom ter preostalimi državami vlaga napore v preiskovanje organiziranih oblik kriminalitete, predvsem z identifikacijo sofisticiranih metod, ki jih združbe uporabljajo, ter s sledenjem finančnim tokovom z vzporednimi finančnimi preiskavami in z zasegom protipravno pridobljenega premoženja.

"Tudi v tem primeru je treba izpostaviti izredno strokovnost, predanost in vztrajnost vseh kriminalistov in policistov ter izredno dobro sodelovanje s tujimi varnostnimi organi, saj slovenska policija v mednarodnem prostoru uživa velik ugled, ker velja za zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja, kar potrjujejo številne uspešno sklenjene mednarodne kriminalistične preiskave," je še dodal Apollonio.

V preiskavi uporabili vse prikrite preiskovalne ukrepe 

V obravnavnem primeru je policija zbirala dokaze tudi z uporabo skoraj vseh prikritih preiskovalnih ukrepov – tako tistih, ki jih odrejajo državni tožilci, kakor tudi tistih, ki jih na predlog tožilstva odreja sodišče, pa je povedal Izidor Rojs, okrožni državni tožilec in vodja oddelka za splošne kazenske zadeve s Specializiranega državnega tožilstva.

Kot je še izpostavil, je poseben izziv v smislu pridobivanja dokazov ter za to potrebnih državnotožilskih in sodnih odredb predstavljalo sofisticirano izvrševanje kaznivih dejanj, ko so osumljenci uporabljali različne šifrirne aplikacije, ki domala povsem onemogočajo prestrezanje vsebin takšnih komunikacij, ali pa ko so imeli vnaprej določene vloge in je vsak k izvršitvi kaznivega dejanja prispeval le v določenem obsegu in ko jim je bilo celo zapovedano, da se med seboj niti ne pogovarjajo, kar kaže samo na to, da so se zavedali nezakonitosti svojega početja.

"Kot je bilo predlagano, so bili v nadaljevanju zoper šest oseb zaradi ponovitvene nevarnosti odrejeni pripori, v ponedeljek pa je bila vložena zahteva za preiskavo zoper 18 osumljencev zaradi izvrševanja kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu po določbah 186. člena kazenskega zakonika (KZ-1), saj so osumljenci kot posamezniki, sostorilci ali pa kot člani hudodelske združbe preprodajali, ponujali na prodaj in zaradi prodaje hranili ter proizvajali raznovrstne prepovedane droge, za kar je zagrožena zaporna kazen od pet do petnajst let zapora," je še dejal Rojs.

Kristijan Kamenik
Novice Zaradi suma trgovanja z drogami ostaja pridržanih sedem osumljencev
Jankovic
Novice SDT preiskuje 19 osumljenih hudih kaznivih dejanj
Kristjan Kamenik
Novice Policija razbila veliko kriminalno združbo, na vrhu Kristijan Kamenik?
droge, zaseg, policija, Ormož
Novice Novo odkritje policije: ženski zasegli 210 sadik konoplje in samostrel
Ne spreglejte