Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2008,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 9. 1. 2008, 14.09

8 let

Kosova komisija sprejela tri načelna mnenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisija za preprečevanje korupcije je sprejela načelno mnenje, da direktor družbe, ki je v lasti RS, kredita ni prejel pod pogoji, kot so sicer v bankah določeni za državljane RS.

Odgovorne osebe gospodarske družbe so po podatkih komisije kršile dolžno ravnanje po zakonu o gospodarskih družbah, ki določa, da mora član organa vodenja ali nadzora pri opravljanju svojih nalog ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. Z odobritvijo finančnega kredita v višini 150.000 evrov so odgovorne osebe družbe pridobile direktorju korist v obliki kredita, ki ga sicer ne bi mogel pridobiti, so zapisali v obrazložitvi na spletni strani komisije. Takšno ravnanje ustreza definiciji korupcije po določbah zakona o preprečevanju korupcije, še pojasnjuje komisija.

O korupciji pri ravnanju odvetnika

Komisija navaja, da so odgovorne osebe gospodarske družbe, ki je v lasti RS, direktorju odobrile kredit po obrestni meri, ki je občutno nižja od tistih, ki jih za isti ali podoben namen z enakovrednim zavarovanjem odobrijo bančne ustanove. Gospodarska družba, ki je kredit odobrila, je sicer kot prijavitelj sama zaprosila za obravnavo zadeve, v pisnem pojasnilu svojega ravnanja pa so zapisali, da so ravnali "povsem zakonito", še piše na spletni strani komisije.

Komisija je na torkovi seji sprejela še dve načelni mnenji. Kot so sporočili v izjavi za javnost, prvo govori o korupciji pri ravnanju odvetnika, ki namerno izkorišča nepoučenost, zmoto ali boječnost nasprotne stranke. Drugo načelno mnenje so sprejeli o konfliktu interesov pri opravljanju nalog vodje oddelka za finance v občinski upravi ene od slovenskih občin in hkratnem opravljanju nalog člana sveta javnega zavoda. Ustanoviteljica tega je občina, v kateri je zaposlen vodja oddelka za finance, še pojasnjuje komisija.

Ne spreglejte