Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
20. 8. 2015,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nigrad Andrej Fištravec

Četrtek, 20. 8. 2015, 11.30

4 leta, 4 mesece

Korupcija ali skrb za uporabnike cest?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Celju, Kopru, Kranju in Murski Soboti, pa tudi na direkciji za infrastrukturo kot merilo ali pogoj za pridobitev posla ne postavljajo certifikata za vgrajevanje asfalta, kot to počnejo v Mariboru.

Občinsko komunalno podjetje Nigrad, katerega direktor je Marko Žula, nekdanji šef občinske uprave župana Andreja Fištravca, za gradnjo kanalizacijskega omrežja v Limbušu, ni oddalo cenovno najugodnejše ponudbe, a si lahko kljub temu obeta posel, v Delu poroča Robert Galun.

Nigrad ima namreč kot edino podjetje zakonsko neobvezni certifikat, ki mu na občinskem razpisu prinese kar petnajst od stotih mogočih točk, zaradi česar ima pred konkurenti ogromno prednost. Certifikat je v omenjenem razpisu naveden kot merilo in ne kot pogoj za pridobitev posla.

Mariborska občina: Naš namen je daljša življenjska doba asfalta Na mariborski občini pojasnjujejo, da so leta 2012 sprejeli odlok o občinskih cestah, ki določa, da mora biti izvajalec asfaltnih del od pooblaščene organizacije usposobljen za vgrajevanje asfaltnih zmesi. Na občini trdijo, da so pri tem samo upoštevali smernice in tehnične pogoje za graditev asfaltnih plasti, ki jih je leta 2009 izdalo ministrstvo za promet.

"V javnih razpisih se do zdaj večinoma ta postavka ni uporabljala, saj smo želeli podjetjem zagotoviti dovolj časa, da si certifikat pridobijo, Po treh letih smo ocenili, da je minilo dovolj časa, da bi si ga podjetja lahko pridobila, če bi to želela, in smo ga začeli vključevati v postopke javnega naročanja. Osnovni namen vključevanja certifikata v razpise je, da se daljša življenjska doba asfalta in občinskih cest," so še pojasnili na mariborski občini.

Celje, Koper, Kranj in Murska Sobota certifikata ne zahtevajo Obrnili smo se še na nekatere druge mestne občine in jih povprašali, ali tudi pri njih omenjeni certifikat vključujejo v razpise kot merilo ali pogoj. Na celjski, koprski, kranjski in murskosoboški občini so nam zatrdili, da omenjenega certifikata ne vključujejo, saj ni zakonsko predpisan, uporabljajo pa druga merila za zagotovitev kakovosti opravljenih del.

Omenjenega merila v razpisih ne uporablja niti direkcija za infrastrukturo. "Certifikat kontrole storitev vgrajevanja asfaltnih zmesi v sklopu razpisnih pogojev razpisov direkcije za infrastrukturo ni zahtevan, je pa v sklopu Tehnološko ekonomskega elaborata, ki ga izvajalec pripravi in preda naročniku v potrditev pred začetkom izvajanja del, predviden postopek dokazovanja kakovosti proizvodnje in vgrajevanja," so nam pojasnili.

Gre za prostovoljni in ne obvezni certifikat "Prostovoljni certifikat vgrajevanja asfaltnih zmesi je do zdaj pridobilo samo podjetje Nigrad. Prejeli smo še nekaj zahtevkov drugih podjetij, ki so v fazi pridobivanja," pa pravijo na inštitutu za gradbene materiale, ki izdaja omenjeni certifikat.

"Področje vgrajevanja asfaltnih zmesi ni regulirano in zato ni podvrženo obveznemu certificiranju. Razlog za to je v dejstvu, da je na ravni Evropske unije regulirano samo področje proizvodnje gradbenih proizvodov, njihovo vgrajevanje pa je prepuščeno posamezni državi članici. Certificiranje vgrajevanja asfaltnih zmesi pa se lahko izvaja prostovoljno, na osnovi zahteve naročnika," so dodali.

Ne spreglejte