Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 1. 2022,
12.28

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

41

Natisni članek

NIJZ COVID-19 Slovenija Koronavirus

Petek, 7. 1. 2022, 12.28

2 leti, 4 mesece

S ponedeljkom krajša karantena #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

41

"Od ponedeljka naprej bodo karantene trajale le še sedem in ne več deset dni. Med izjemami so tudi polno cepljeni in preboleli," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager.

Od ponedeljka lahko oseba po sedmih dneh karanteno prekine brez PCR-testiranja. "Glede na strokovna priporočila, ki smo jih videli na različnih izhodiščih, in glede na lastno analizo skupine ljudi, ki prebolevajo omikron, in njihovih tesnih stikov, jih večina zboli znotraj sedmih dni. To nam je dalo veliko možnost, da obdobje krajšamo," je pojasnila Čakš Jagrova.

Sedemdnevna karantena bo veljala za osebe, ki jim bodo karanteno odobrili od ponedeljka dalje. Za vse preostale, ki karanteno že prestajajo, velja, da izolacija traja deset dni. 

Ob tem je Čakš Jagrova zagotovila, da bodo do ponedeljka s spremembo usklajeni tudi vsi zaledni sistemi, "ki omogočajo izdajanje certifikatov in postopkov, tudi epidemiološkega anketiranja".

Po njenih besedah odločbo za karanteno posameznik pridobi tako, da svoje podatke vnese v sistem eUprava. Kdor podatkov ne vnese, je zaveden v posebnem seznamu, do katerega dostopa ministrstvo za zdravje in zdravstvena inšpekcija. Zlorabe posameznikov, ki bi se karanteni želeli izogniti tako, da svojih podatkov ne bi vnesli v sistem, naj tako ne bi bile mogoče.

Kakšna je razlika med karanteno in samoizolacijo? 

Ob tem je pojasnila tudi pomembno razliko med karanteno in samoizolacijo. V izolacijo gre bolna oseba, postopek ji odredi osebni zdravnik. Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokotveganem stiku. "Če zbolite, tudi če z minimalnimi simptomi, ostanite doma," je še pozvala.

Do zdaj so bile med izjemami za karanteno vse osebe, ki so bile polno cepljene in prejele poživitveni odmerek. Epidemiologi so zdaj predlagali, da med izjeme za karanteno spadajo vsi, ki so bili polno cepljeni in bolezen preboleli, ne glede na to, kdaj. 

Karantena za zdravstvene delavce

Glede karanten zdravstvenih delavcev je pojasnila, da je NIJZ v skladu z drugimi strokami podal priporočilo glede visokotveganih stikov zdravstvenih delavcev. Zdravstvena ustanova je po njenih besedah tista, ki ima možnost, da presodi, ob kolikšnem kadrovskem primanjkljaju bi bila povzročena škoda delovnemu procesu.

Ob tveganem stiku v primeru zmanjšanja števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev tako posameznemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, ni treba v karanteno, je razvidno iz priporočil NIJZ. Gre za t. i. tretjo fazo organizacije dela.

Ob tem je Čakš Jagrova poudarila še, da večina zdravstvenih delavcev tako ali tako spada med izjeme od karantene, ki jih je v četrtek na dopisni seji sprejela vlada.

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice Vlada odločila: izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku so ...

Trend širjenja okužb se je obrnil

"Število okuženih z novim koronavirusom po svetu spet raste in je že preseglo 290 milijonov, število smrti pa je preseglo pet milijonov. Število novih primerov najbolj raste v Evropi in tudi Afriki. Viden je vzpon omikrona na račun delte. V Evropi beležimo porast števila primerov okužbe s koronavirusom, negativen trend beležijo samo na Češkem in Poljskem," je pojasnila Čakš Jagrova.

Kar zadeva starost, se je trend izrazito obrnil na mlajšo generacijo. Med oskrbovanci domov za starejše na drugi strani opažajo minimalno stopnjo okužb. "Največ odkritih novih okužb je v starostnih skupinah od 15 do 24 in od 25 do 34 let. Pred dobrim letom je bilo bistveno več okuženih med starejšim prebivalstvom. Po cepljenju se je delež okužb pri starejših zelo znižal," je poudarila Čakš Jagrova.

Podatki iz epidemioloških anket o viru okužbe so sicer iz zelo subjektivnih odgovorov, a ti kažejo, da je to največkrat družina oziroma gospodinjstvo in neznan vir.

Med udeleženimi na silvestrovanju v Beogradu doslej 200 okuženih

Spregovorila je tudi o silvestrovanju v tujini: "Zabeležili smo dva izbruha. V prvem sklopu je bilo med 559 udeleženci do včeraj zvečer potrjenih 152 primerov okužbe, v drugem primeru pa je med 337 udeleženci pozitivnih 48 oseb."

Beograd
Novice NIJZ: Po silvestrovanju zaradi stika z okuženimi potniki v karanteni okoli 500 ljudi

V četrtek so v Sloveniji ob 11.016 PCR-testih potrdili 4.069 okužb z novim koronavirusom. To je 2.171 primerov več kot prejšnji teden, ko so potrdili 1.898 okužb s koronavirusom. Število dnevno potrjenih okužb se je drugič ta teden povzpelo nad štiri tisoč. Pred tem je bilo nazadnje več kot štiri tisoč okužb na posamezen dan potrjenih sredi novembra lani. 

SB Jesenice covid
Novice Novi podatki: včeraj čez štiri tisoč potrjenih okužb
Ljubno 2020 2. dan
Novice Najslabše občine v Sloveniji: na vrhu občina Ljubno
ECDC
Novice ECDC: Slovenija ostaja temno rdeča, prav tako tudi skoraj vsa Evropa
Ne spreglejte