Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
22. 3. 2019,
15.26

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

12

Natisni članek

Planica Planica DARS

Petek, 22. 3. 2019, 15.26

5 let, 1 mesec

Konec tedna naval na Planico, Dars pa zapira štajerko. Res ne gre drugače?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

12

Trojane | Na Darsu pravijo, da jih na poškodbe vozišča v štajerskih predorih (tudi trojanskem) opozarjajo tako uporabniki kot tudi policija. | Foto DARS

Na Darsu pravijo, da jih na poškodbe vozišča v štajerskih predorih (tudi trojanskem) opozarjajo tako uporabniki kot tudi policija.

Foto: DARS

Ta konec tedna je predvsem na gorenjski avtocesti in regionalki do Planice mogoče pričakovati prometni infarkt zaradi planiškega praznika, kjer letos pričakujejo do 60 tisoč ljudi. A prav na ta konec tedna se je Dars odločil zapreti še odsek na štajerski avtocesti med Blagovico in Trojanami, kar lahko štajerskim navijačem orlov dodatno podaljša pot. 

Na primorski zgorel bolgarski avtobus
Novice Na primorski avtocesti zgorel bolgarski avtobus #foto #video

Odsek štajerske avtoceste med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani bo ves konec tedna, natančneje od danes od 9. ure zvečer pa do nedelje do štirih popoldne, zaprt zaradi vzdrževalnih del v predorih Jasovnik, Trojane in Podmilj. Med drugim bodo preplastili poškodovane dele vozišča v predoru Jasovnik ter dokončali nadgradnjo hidrantnega omrežja v vseh treh predorih.

Tako je zapora izgledala danes zvečer

Dars je dela na istem odseku izvajal že prejšnji konec tedna, le da v nasprotni smeri, torej proti Mariboru. V soboto popoldne je pred zaporo pri izvozu Blagovica nastal približno sedemkilometrski zastoj.

Kaj torej lahko pričakujemo ta konec tedna, ko bo poleg lepega vremena predvidoma na cestah več ljudi tudi zaradi Planice? Na Darsu ravno tako pričakujejo zastoje, upajo pa, da ne tako dolgih kot pretekli konec tedna. Kot pravijo, bo obvoz po vzporedni državni cesti. V primeru zastojev voznikom priporočajo, da avtocesto namesto na Vranskem zapustijo en izvoz prej (to je Šentrupert), nato pa se nanjo vrnejo na uvozu Blagovica.

Avtomoto Bo Postojnčanom uspelo? Želijo nov avtocestni priključek.

Na Darsu pravijo, da poskušajo muke za voznike skrajšati z nočnim delom. | Foto: Klemen Korenjak Na Darsu pravijo, da poskušajo muke za voznike skrajšati z nočnim delom. Foto: Klemen Korenjak "Nujna" dela

Vprašali smo jih, ali res morajo dela izvesti v času, ko se v Sloveniji odvija eden od največjih športnih dogodkov. Na Darsu so nam najprej pojasnili, da gre za "nujna" dela, saj da jih na poškodovane dele predorskega vozišča opozarjajo uporabniki in tudi policija. Predstavljamo si, da sicer verjetno poškodbe vozišča in opozorila niso nastali "včeraj".

A na Darsu imajo še več razlogov, da so dela načrtovali za prihajajoči konec tedna. Ti so naslednji:

  • pravijo, da so morali za dela na štajerskih avtocestnih predorih najti tri termine po 40 ur neprekinjene zapore (dela izvajajo tudi ponoči, sicer bi bila verjetno zapora še daljša);
  • konec tedna so izbrali, ker je takrat ─ planiškemu dogodku in lepemu vremenu navkljub ─ manj prometa. Ob nedeljah velja tudi omejitev prometa za težka tovorna vozila, kar je dodatni razlog, da so za izvedbo izbrali tri konce tedna v marcu;
  • da do marca (kljub mili zimi) ni bilo ugodnih vremenskih razmer za izvedbo del, ta pa želijo končati pred aprilom, ko se začnejo obsežnejša vzdrževalna dela na drugem odseku štajerske avtoceste (med Šentrupertom in Vranskim). V nasprotnem primeru bi dela izvajali na dveh odsekih štajerke hkrati, kar bi bilo za voznike še bolj neugodno.
gasilni aparat
Avtomoto Zakaj gorijo vozila na slovenskih cestah?

Ni še konec: sledijo daljša dela pri Celju

Aprila se začenja popravilo ceste med Šentrupertom in Celjem, kjer sicer ne bo zapore, bo pa zmanjšana hitrost in spremenjena signalizacija.  | Foto: Klemen Korenjak Aprila se začenja popravilo ceste med Šentrupertom in Celjem, kjer sicer ne bo zapore, bo pa zmanjšana hitrost in spremenjena signalizacija. Foto: Klemen Korenjak Tako bodo dela trajala še prihodnji konec tedna, s čimer pa se glavobol za voznike ne bo končal. Z aprilom namreč, kot že omenjeno, Dars začenja prenovo vozišča med Šentrupertom in Vranskim, ki naj bi predvidoma trajala tri mesece.

Tu sicer ne bo zapore, bo pa zaradi del gotovo oviran promet. V okviru teh del Dars načrtuje tudi rušenje cestninske postaje Vransko. Omenimo, da je to le ena od 16 cestninskih postaj, ki jih bo Dars letos porušil.

Avtomoto Gradnja tretjega pasu na obremenjeni avtocesti se odmika v prihodnost #video

Na primorki med tednom sploh ne morejo več delati

Na primorki med tednom praktično ne morejo več zapirati ceste, saj bi zastoj povzročil prometni infarkt, pravijo na Darsu. | Foto: DARS/zajem zaslona Na primorki med tednom praktično ne morejo več zapirati ceste, saj bi zastoj povzročil prometni infarkt, pravijo na Darsu. Foto: DARS/zajem zaslona Na Darsu sicer pravijo, da poskušajo v splošnem dela izvesti tako, da čim manj vplivajo na pretočnost. Ko izdelujejo časovnico, najprej preverijo predvidene prometne tokove.

"Žal se, zaradi konstantnega porasta prometa na naših avtocestah, še zlasti štajerski in primorski, gostitvam in tudi zastojem prometa praktično ne bo mogoče izogniti," ugotavljajo in dodajajo, da je prav zaradi naraščajočega (predvsem tovornega) prometa potrebnih vse več obnov in tudi vse manj časa za popravila. Vsakršno odlašanje začetka obnove oziroma nujnega krpanja vozišča lahko namreč še poslabša prevoznost.

Tako se tudi letos v visoki turistični sezoni dodatnim zastojem zaradi del najbrž ne bo mogoče izogniti. Kot pravijo na Darsu, pa bodo, če bo vreme to dopuščalo, nujne obnove vozišča na primorski avtocesti izvajali ob koncih tedna v marcu in prvi polovici aprila, ko še ni večjih tokov proti obmorskim letoviščem. Dela med tednom pa so, kot pravijo, vsaj na odseku med Ljubljano in Postojno zaradi gostote prometa postala skoraj nemogoča.

Ne spreglejte