Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
23. 6. 2016,
10.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Ljudmila Novak SDS NSi Slovenija politika spor

Četrtek, 23. 6. 2016, 10.54

6 let, 7 mesecev

Konec "ljubezni" med Ljudmilo in Janezom

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Janez Janša Ljudmila Novak

Ljudmina Novak je pred novinarji skupaj z Lojzetom Peterletom spregovorila o aktualnem stanju v politiki. Ocenila je, da Janša ne gre v pravo smer. Preberite, kako so se spreminjali odnosi med NSi in SDS. 

Že dlje časa se med NSi in SDS iskri. Odnosi so daleč od idealnih, dogodki v zadnjih mesecih pa so po naših informacijah Ljudmili Novak jasno pokazali, da mora zavzeti odločnejše stališče glede sodelovanja med pomladnimi strankami.

 

Iskre med NSi in SDS so se kresale glede naslednjih tem:

  •           Kdo bo predsednik NSI.
  •           Kdo je stal ob strani Janezu Janši na sodišču zaradi Patrie.
  •           Zakaj je Ljudmila Novak dala intervju Mladini.
  •           Zakaj je NSi zavrnila sodelovanje v vladi v senci.
  •           Spor med podmladkoma.
  •           Žvižganje na Trgu republike.
  •           Zakon o arhivih in prikritih grobiščih.
  •           Toninova pomoč pri ohranitvi pokojnine Milanu Kučanu.
  •           Zavrnitev sodelovanja pri ustanovitvi NovaTV24.

Spor z dolgo brado

Za prelomnico sodelovanja med NSi in SDS bi lahko označili kongres NSi pred dvema letoma na Vrhniki, ko je Ljudmila Novak v predsedniški tekmi premagala Aleša Hojsa. "Ne smemo dovoliti, da nekdo, ki ne živi krščanskih vrednot, ki ne deluje po principu krščanske demokracije, uči nas, kaj in kako moramo delati. Nedopustno je, da nam nekdo od zunaj hoče povedati, kakšen mora biti naš voditelj. To je stvar naše odločitve," je bila na kongresu odločna Novakova, ki Janši ni stala ob strani v pravosodnem postopku glede Patrie.

Hojs si je po drugi stranki prizadeval za tesno sodelovanje z Janezom Janšo. Nekdanji zaveznici sta postali tekmici za glasove desnosredinskih volivcev.

Janša je v zadnjih letih večkrat javno okrcal delovanje Nove Slovenije, češ da je premalo državotvorno, predsednica NSi pa mu je "vrnila" v intervjuju za Mladino v začetku leta 2014. Takrat je Janšo razglasila za manipulanta, destruktivnega politika, za človeka, ki ni prihodnost slovenske politične desnice.

Srečni in enotni proti notranjemu sovražniku: evroposlanec in prvi predsednik vlade Lojze Peterle, predsednica NSI Ljudmila Novak in Jože Strgar, nekdanji ljubljanski župan. | Foto: Srečni in enotni proti notranjemu sovražniku: evroposlanec in prvi predsednik vlade Lojze Peterle, predsednica NSI Ljudmila Novak in Jože Strgar, nekdanji ljubljanski župan.

Odločen ne vladi v senci

Po zadnjih parlamentarnih volitvah je Janša NSi povabil v vlado v senci, kar pa so v NSi zavrnili. "Nova Slovenija – krščanski demokrati bo ohranila samostojnost, saj morajo imeti volivci na volitvah možnost izbire med različnimi programi in različnimi strankami," je takrat dejala Novakova in poudarila, da so pripravljeni na sodelovanja s programsko sorodnimi strankami, najprej pa je treba povrniti zaupanje, ki je bilo v preteklosti večkrat porušeno. Janša se je na odločitev NSi odzval z besedami, da jih vsaka zavrnjena roka žalosti.

Zakon o arhivih in zakon o prikritih grobiščih

Tudi v parlamentu sta bili stranki, čeprav pripadata isti politični opciji na evropski ravni, velikokrat na različnih bregovih. Takšna primera sta dogajanje okoli sprejetja zakona o arhivih in zakona o prikritih grobiščih. NSi je kljub velikemu nasprotovanju SDS vladni zakon o arhivih podprla. Novakova je večkrat izrazila prepričanje, da so se v stranki na podlagi strokovnih argumentov odločili prav, saj naj bi bili arhivi bolj odprti, kot so bili prej.

Po drugi strani SDS ni podprla zakona o prikritih grobiščih, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila NSi. Na koncu je zakon dobil podporo največje vladne stranke SMC. Vmes je bilo tudi več poskusov zbliževanja stališč med strankama, ki pa so bili neuspešni.   

Nova televizija in žvižgi na Trgu republike

Ljudmilo Novak so aprila na shodu V obrambo Slovenije Janševi podporniki izžvižgali.  | Foto: Ljudmilo Novak so aprila na shodu V obrambo Slovenije Janševi podporniki izžvižgali.

NSi prav tako ni sodelovala pri ustanavljanju nove televizije Nova24TV. Sledil je shod pod naslovom V obrambo Slovenije aprila letos, ko je bila ob pozivu k bolj demokratični desnici, sočutju, odpuščanju in vključevanju ter potrebi po pomoči beguncem Novakova deležna žvižgov in zmerljivk.

V sporu zaradi Janše sta se znašla tudi podmladka obeh strank. Oktobra 2014 je namreč podmladek SDS pripravil osnutek resolucije v zadevi Patria, podmladek NSi pa je zahteval njegov umik. Zadeva Patria je bila takrat še v sodnem procesu in v NSi so menili, da resolucija pomeni pritisk na sodno vejo oblasti.

Spor okoli novih strank in gibanj

Nove napetosti so se pojavile na začetku tega tedna, po objavi intervjuja z Janezom Janšo v tedniku Reporter. Glede novih strank in gibanj na desnici je Janša dejal, da ta ob kritičnem premisleku v NSi in SLS ne bi bila potrebna. Strinjal se je s predsednico NSi Novakovo, da je ponekod na desnici potrebno več demokracije in kredibilnih politikov brez starih napak. "Škoda le, da ob teh besedah ni imela pred seboj ogledala," je dejal.

 

Ne spreglejte