Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

5

Natisni članek

potni stroški ministrstvo letalske vozovnice vlada Miro Cerar

Četrtek, 2. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Koliko so za službene poti odšteli Cerarjevi ministri?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

5

Slovenska vlada | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Vseh 14 ministrstev skupaj je v prvih štirih mesecih letošnjega leta samo za stroške službenih potovanj porabilo dobrih 111 tisočakov.

Levji delež stroškov, približno 70 tisoč evrov, zajemajo stroški letalskih prevozov, manjši del pa stroški prevozov znotraj države, hotelskih nastanitev in dnevnic. Na službenih poteh so ministri in državni sekretarji skupno preživeli 327 delovnih dni, v povprečju 23,35 dneva po ministrstvu.

Mramor najbolj potraten

Daleč najbolj potratno je bilo ministrstvo za finance, ki ga vodi Dušan Mramor. Čeprav ves čas govori o zategovanju pasu, so stroški njegovega ožjega vodstva presegli 23 tisočakov. Minister in njegova dva državna sekretarja so bili skupaj službeno odsotni 46 dni, za letalske vozovnice so porabili skoraj 18 tisočakov, za nočitve pa slabe štiri tisočake.

Mramorju sledi Karl Erjavec, ki je skupaj z državnima sekretarkama Dragoljubo Benčino in Darjo Bavdež Kuret za stroške službenih poti zunanjega ministrstva porabil skoraj 15 tisočakov. Njegovi ekipi je bilo za 51 dni, kolikor so jih preživeli na poti, izplačanih za 726 evrov dnevnic.

 

Počivalšek za letalsko karto do Irana odštel skoraj dva tisočaka

Tudi gospodarsko ministrstvo so stroški potovanj stali skoraj 15 tisočakov. Pri tem je zanimivo, da je letalska vozovnica za pot ministra Zdravka Počivalška v Iran davkoplačevalce stala 1.824 evrov, za njegovega državnega sekretarja, ki je sedel na istem letalu, pa 500 evrov.

Med ministrstvi, ki opravi največ službenih poti, prednjači zunanje ministrstvo. Sledita mu finančno in gospodarsko ministrstvo.

Najbolj varčna je zdravstvena ministrica

Za službene poti so najmanj davkoplačevalskega denarja, točneje 1.470 evrov, v prvih štirih mesecih letošnjega leta odšteli na zdravstvenem ministrstvu, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc. Ministrica in državni sekretarki Nina Pirnat ter Sandra Tušar so bili službeno odsotni osem delovnih dni. Največ proračunskih sredstev je šlo za letalske karte, ki so davkoplačevalce stale 1.282 evrov, preostali strošek je predstavljajo izplačilo dnevnic.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je skupaj z državnima sekretarkama v prvih štirih mesecih za službene poti namenila slabih 1.500 evrov. | Foto: Bojan Puhek Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je skupaj z državnima sekretarkama v prvih štirih mesecih za službene poti namenila slabih 1.500 evrov. Foto: Bojan Puhek

Na obrambnem ministrstvu so v prvih štirih mesecih službena potovanja ministrice Andreje Katič davkoplačevalce stala nekaj manj kot 2.500 evrov, večino stroškov pa predstavljajo letalske vozovnice (1.865 evrov). Katičeva je bila skupno službeno odsotna devet delovnih dni, državni sekretar pa v tem obdobju ni bil na službenih poteh.

Danes že nekdanja ministrica za kulturo brez službene poti v tujino

Na službenih potovanjih je danes že nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar preživela 26 dni, nekdanji državni sekretar in novi prvi kulturnik v državi Tone Peršak pa sedem. Vse službene poti so bile opravljene v Sloveniji.

Tako nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar kot njen sekretar, zdaj pa naslednik Tone Peršak v tujino nista potovala. | Foto: Ana Kovač Tako nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar kot njen sekretar, zdaj pa naslednik Tone Peršak v tujino nista potovala. Foto: Ana Kovač

Pri tem pa v oči padejo relativno visoki stroški, 6.333 evrov. Razlog je v tem, da ima kulturno ministrstvo za izvedbo službenih in protokolarnih prevozov najetega zunanjega izvajalca. Ob tem so pripomnili, da službene poti ministrice in državnega sekretarja v večini primerov niso bile celodnevne.

V štirih mesecih le štiri dni na tujem

Najmanj med člani Cerarjeve ekipe je na službenih poteh v tujini preživel minister za javno upravo Boris Koprivnikar, skupno štiri delovne dni. Njegovi poti v Hannover in Dublin so davkoplačevalce stale 2.648 evrov, več kot polovico stroškov pa so predstavljale letalske karte.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je potoval v Hannover in Dublin.  | Foto: Bor Slana Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je potoval v Hannover in Dublin. Foto: Bor Slana

Za konec velja opozoriti, da je velika razlika v porabi davkoplačevalskega denarja med posameznimi ministrstvi posledica področja dela, ki ga posamezno ministrstvo pokriva. Pri nekaterih so službene poti v tujino nuja, iz tega pa izhajajo tudi višji stroški za davkoplačevalce.

Ne spreglejte