Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
21.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Natisni članek

stavka Fides Milojka Kolar Celarc Ministrstvo za zdravje koalicija

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 21.13

6 let, 6 mesecev

Kolar Celarčeva in Kuštrin parafirala sporazum o zamrznitvi stavke zdravnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Milojka Kolar Celarc Konrad Kuštrin podpis sporazuma | Foto Bobo

Foto: Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta parafirala sporazum o zamrznitvi stavke zdravnikov. Do dogovora ministrice in Fidesa pa so kritični nekateri v koaliciji. Podpis dogovora z zdravniki bi pomenil konec pogajanj za javni sektor, pa pravi Branimir Štrukelj in dodaja: "Smo na robu konflikta."

Potem ko sta vlada in Fides sinoči dosegla sporazum, je ta zdaj še parafiran, delo po zdravstvenih ustanovah pa bo znova steklo normalno. Zdravniki so v mehkejši obliki stavkali dva tedna, dogovor pa so sklenili tik pred zaostritvijo stavke, napovedano za danes.

Ministrica: Nisem prekoračila sklepov na vladi

Milojka Kolar Celarc je dejala, da je vladi pojasnila vsebino sporazuma, saj so se pojavile dezinformacije. Poudarila je, da ni prekoračila sklepov vlade. Če bi se izkazalo drugače, je pripravljena odstopiti.

Ministrica za zdravje trdi, da pri sporazumu s Fidesom ni prekoračila sklepov vlade. Če bi se izkazalo drugače, je pripravljena odstopiti. | Foto: Bobo Ministrica za zdravje trdi, da pri sporazumu s Fidesom ni prekoračila sklepov vlade. Če bi se izkazalo drugače, je pripravljena odstopiti. Foto: Bobo

Kolar Celarčeva je poudarila, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade. Prav tako so bili večkrat pooblaščeni za vodenje pogajanj, nazadnje prejšnji četrtek. Ministrica po današnjem obisku na vladi, kjer je pojasnjevala vsebino sporazuma, meni, da vlada stoji za njo in je pomirjena z njenimi pojasnili.

"Nisem prekoračila sklepov na vladi. Če bi bilo to naknadno ugotovljeno, bom odstopila," je dejala.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa pričakuje, da bo vlada potrdila danes parafiran sporazum. "V teh prostorih sem parafiral več sporazumov in se še ni zgodilo, da vlada tega ne bi potrdila, ker bi pod vprašaj postavila svojo kredibilnost," je dejal.

"Sporazum s sindikatom Fides za SD ni sprejemljiv"

Sporazum, ki ga je ministrica za zdravje parafirala z zdravstvenim sindikatom, za SD ni sprejemljiv, je sporočil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Poudaril je, da sporazum ni rezultat dogovora koalicijskih partnerjev in ga SD tudi ne bo podprla.

Že popoldne je Han kritiziral dogovarjanje ministrice Kolarjeve. "Takšen sporazum, kot naj bi ga vladna stran sklenila z zdravniškim sindikatom Fides, ni bil v dogovoru s koalicijo," je danes povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. "Če je ministrica Milojka Kolar Celarc prekoračila svoja pooblastila in bo s tem morda zrušila dogovor z javnim sektorjem, bo moral premier Miro Cerar na to odgovoriti,"  je zatrdil.

Kritičen je zlasti do zaveze o spremembi plačnega sistema. "Kakršnega imamo, imamo. Ko ga bo kdo zapustil, ga je konec," je še opozoril. 

"Takega dokumenta v normalni državi, kljub temu da govorimo o zdravnikih in bolnikih, ne moreš podpisati," pravi šef poslancev SD Matjaž Han. | Foto: Matej Leskovšek "Takega dokumenta v normalni državi, kljub temu da govorimo o zdravnikih in bolnikih, ne moreš podpisati," pravi šef poslancev SD Matjaž Han. Foto: Matej Leskovšek

S Hanom se strinja tudi Kustec Lipicerjeva

Ministrica je v ponedeljek prejela mandat koalicije le za predlog priprave ter uskladitve normativov in standardov za zdravnike, je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Tako ni imela mandata za to, da s sporazumom posežejo v sistem plač v javnem sektorju, je potrdila.

Vendar pa je Kustec Lipicerjeva v izjavi novinarjem v DZ pojasnila, da glede na različne informacije v javnosti intenzivno preverjajo, kaj res drži glede sklenjenega dogovora z zdravniškim sindikatom Fides. Prav zato težko komentira, ali je sporazum ogrozil pogajanja z javnim sektorjem.

"V sporazumu je več postavk, o katerih se na vrhu koalicije nismo pogovarjali"

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar podpira nekaj dobrih rešitev v sporazumu vlade s Fidesom, vendar pa opozarja, da je močno pomanjkljiv in finančno nedorečen. Po njegovi oceni sporazum, o katerem bodo morali v koaliciji še razpravljati, ponekod posega tudi v plačni sistem. V DeSUS se bodo o tem pogovorili v sredo, a Gantar se boji, da podpore ne bo.

Kot je povedal Gantar, bo treba temeljito razmisliti, kako doseči spremembo sporazuma, ki po njegovem mnenju v takšni obliki ni primeren za potrditev na vladi. V njem je več postavk, o katerih se na vrhu koalicije niso pogovarjali. Te veliko obljubljajo, po drugi strani pa ni realnih in pravih zavez v nasprotni smeri, je pojasnil. Preden bo vlada odločala o danes parafiranem sporazumu, bo zato po Gantarjevih besedah v koaliciji potrebna še temeljita razprava.

Tomaž Gantar napoveduje, da stranka DeSUS sporazuma, ki ga je s Fidesom sklenila ministrica za zdravje, najbrž ne bo podprla. | Foto: Bor Slana Tomaž Gantar napoveduje, da stranka DeSUS sporazuma, ki ga je s Fidesom sklenila ministrica za zdravje, najbrž ne bo podprla. Foto: Bor Slana

Že zaveza, da bo vlada predlog plačnega zakona glede odprave omejitve napredovanja do 1. decembra posredovala v usklajevanje sindikatom javnega sektorja, je po njegovem mnenju definitivna namera, da se v to poseže. To pa v koaliciji ni bilo dogovorjeno, je dodal.

"Lepo bi bilo, da bi Han vedel, o čem govori"

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v odzivu na današnjo izjavo Matjaža Hana dejala, da bi bilo "lepo, da bi Han vedel, o čem govori", oz. da bi se pred izjavami pozanimal in preveril.

"Sporazum, ki smo ga sklenili s Fidesom, v ničemer ne posega v enotni plačni sistem," je poudarila za STA. Pojasnila je, da sporazum vsebuje samo zavezo vlade, da bo predlagala spremembe zakona o plačnem sistemu, ga predstavila sindikatom ter potem predložila v DZ.

Kolar Celarčeva je tudi opozorila, da je ministrstvo za zdravje v dveh predlogih junija in oktobra dobilo pooblastila glede pogajanj. Prav tako je še prejšnji četrtek na vladi dobila soglasje, da se vladna pogajalska skupina lahko naprej pogaja v okviru svojih pooblastil.

Da ministrica ni presegla pooblastil koalicije, meni tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je zagotovil, da "nikjer v sporazumu s Fidesom ne gre za direkten poseg v plačni sistem." 

Kaj se je ministrica dogovorila z zdravniki?

Stavka bo v skladu z dogovorom zamrznjena za dva meseca, vlada pa bo morala do 1. decembra poslati v DZ spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki predvideva preboj 57. plačnega razreda. Plačni razredi od 58. do najvišjega 65. razreda so zdaj namreč rezervirani le za funkcionarje.

V tem obdobju se bodo tudi pogajali o spremembah kolektivne pogodbe za zdravnike, prav tako bodo ustanovili delovne skupine, ki bodo natančno določile kriterije, po katerih bodo zdravniki nagrajeni za preseganje standardov in normativov oziroma bodo prejemali variabilni del plače.

Omenjeni ukrepi so po ministričinih besedah težki okoli 40 milijonov evrov na leto, zato se z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman že dogovarja, da bodo iz državnega proračuna v prihodnjem letu našli ustrezna sredstva.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov bo v skladu z dogovorom zamrznjena za dva meseca. | Foto: Ana Kovač Stavka zdravnikov in zobozdravnikov bo v skladu z dogovorom zamrznjena za dva meseca. Foto: Ana Kovač

Sporazum z zdravniki lahko spodkoplje sindikate javnega sektorja

Če bo dogovor z zdravniškim sindikatom Fides podpisan, bi to pomenilo konec pogajanj za javni sektor, sta po sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju povedala vodji sindikalnih pogajalcev Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek. Smo na robu konflikta, je dejal Štrukelj.

Kot je povedal, je dejstvo, da je bil sporazum z zdravniki popoldne parafiran, zanju presenečenje, saj sta na sestanku dobila informacijo, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zadržana na nekem drugem sestanku. "To, da je ta čas parafirala dogovor, je za naju šokantna novica, saj sva verjela predsedniku vlade, da je nekje drugje in zadržana," je poudaril.

Če bo dogovor potrjen na vladi, bo to po njegovih besedah pomenilo, da s 40 sindikati javnega sektorja ni mogoče nadaljevati pogajanj tako, kot so bila zastavljena. Kajti potem smo, je opozoril Štrukelj, v dveh različnih državah; "eni odpravljamo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi si pa zvišujejo plače".

"Podpis dogovora z zdravniki bi pomenil konec pogajanj za javni sektor, smo na robu konflikta," opozarja Branimir Štrukelj. | Foto: Bobo "Podpis dogovora z zdravniki bi pomenil konec pogajanj za javni sektor, smo na robu konflikta," opozarja Branimir Štrukelj. Foto: Bobo

"Nisem prepričan, da je koalicija sama s sabo usklajena"

Glede na to, da so sindikati jasno povedali, da bi parafiranje tega dogovora z zdravniki pomenilo, da bodo sindikati postavili povsem drugačne zahteve kot sedaj, je po Štrukljevih besedah jasno, da od tu naprej pogajanj več ni. "To pomeni, da smo na robu konflikta," je poudaril in ugotavljal, da je pri vsem tem eno od sporočil, da je treba stavkati, da prideš do poštenih pogajanj.

Od premiera sindikalista danes sicer nista dobila nobenih zagotovil. "Predsednik vlade je zgolj povedal, da bi rad z nami ostal v stiku. Moram reči, da bo tudi to težko od sedaj naprej, če se bo dogovor sprejel," je pojasnil Štrukelj. Počivavšek pa je dodal, da pravzaprav niti nista pričakovala nobenih zagotovil, ampak sta šla na sestanek predstaviti stališče sindikatov.

Počivavšek je pojasnil, da je bilo stališče ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da sporazum ne posega v enotni plačni sistem. A kot je dodal, da to ni edino vprašanje. Štrukelj pa je opozoril na spreminjanje stališč preko dneva: "Nisem prepričan, da je koalicija sama s sabo usklajena in da ve, kaj popoldne reče oziroma se še spomni, kaj je rekla dopoldne".

Kuštrin: Če nas bodo drugi sindikati ovirali, bomo razmislili o tožbi 

Glede na izjave nekaterih drugih sindikatov, ki pogojujejo nadaljevanje pogajanj s parafo sporazuma, je Kuštrin dejal, da če jih bodo drugi sindikati še naprej ovirali, razmišljajo o tožbi. "Sicer pa mi nikoli nismo ovirali nobenega sindikata, ampak smo vsak sindikat, ki se je boril za pravice svojih članov, podpirali," je še dejal.

"Tisti sindikati, ki zastopajo naše najtesnejše sodelavce, medicinske sestre, so na njih že zdavnaj pozabili. Če bi lahko pomagali medicinskim sestram, zlasti srednjim, ki so najbolj ponižan poklic v zdravstvu, bi jim z veseljem lahko pomagali," je izpostavil Kuštrin.

Prepričan pa je, da so naredili prvi korak in da bodo podoben korak, zlasti glede standardov in normativov, naredile tudi medicinske sestre.

V Fidesu zadovoljni

"Članice in člani glavnega stavkovnega odbora Fides so izrazili zadovoljstvo ob sprejetih normativih in standardih, ki pomenijo več časa, ki ga bo imel zdravnik za bolnika. Podpisniki sporazuma se namreč strinjajo, da se potrdi standarde in normative iz modre knjige standardov in normativov zdravnikov in zobozdravnikov s ciljem kadrovskega načrtovanja in doseganja povprečja števila zdravnikov v državah EU," so po sestanku glavnega odbora Fidesa sporočili iz sindikata.

Če vlada in Fides ne bi dosegla dogovora, je bila za danes napovedana zaostritev stavke, pri čemer bi zdravniki obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti, starejše od 65 let ter bolnike z rakom.  | Foto: Ana Kovač Če vlada in Fides ne bi dosegla dogovora, je bila za danes napovedana zaostritev stavke, pri čemer bi zdravniki obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti, starejše od 65 let ter bolnike z rakom. Foto: Ana Kovač

Za danes je bila napovedana zaostritev stavke

Zdravniki so od 8. novembra stavkali tako, da so svoje delo omejili na 40 ur na teden. To je že po nekaj dneh povzročilo težave zlasti v tistih zdravstvenih ustanovah, kjer morajo zdravniki zaradi pomanjkanja kadra delati nadure, da je delo kolikor toliko normalno. Tako so že v prvih dneh stavke začeli odpadati nekateri nenujni posegi in pregledi, v drugem tednu stavke pa se je obseg izpada programa le še povečal.

Če vlada in Fides ne bi dosegla dogovora, je bila za danes napovedana zaostritev stavke, pri čemer bi zdravniki obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti, starejše od 65 let ter bolnike z rakom. Ne bi pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Ne spreglejte