Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
7.10

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Valentina Prevolnik Rupel digitalizacija zdravstva

Sreda, 4. 10. 2023, 7.10

7 mesecev, 2 tedna

Neuradno: koalicijski poslanci proti zakonu o digitalizaciji zdravstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Državni zbor 30. obletnica | Zakonski predlog o digitalizaciji zdravstva je v DZ že prestal prvo branje, odbor pa bi ga moral po prvotnem načrtu obravnavati še pred odhodom poslancev na počitnice. | Foto STA

Zakonski predlog o digitalizaciji zdravstva je v DZ že prestal prvo branje, odbor pa bi ga moral po prvotnem načrtu obravnavati še pred odhodom poslancev na počitnice.

Foto: STA

Člani odbora DZ za zdravstvo bodo popoldne nadaljevali obravnavo predloga zakona o digitalizaciji zdravstva, ki je že prestal prvo branje, obravnavo na odboru pa so v koaliciji dvakrat zamaknili. Zakonski predlog naj druge obravnave ne bi prestal, saj naj bi koalicijski poslanci glasovali proti njemu, je neuradno izvedela STA.

Kot je v prvi izjavi za medije po napovedi predloga njene kandidature za ministrico za zdravje v torek povedala Valentina Prevolnik Rupel, na ministrstvu za zdravje predlog zakona o digitalizaciji zdravstva prenavljajo. Tako po njenih besedah v drugi obravnavi zakona ne bodo vložili dopolnil na zakonski predlog, ker ga morajo vsebinsko še uskladiti z vsemi pripombami.

A po neuradnih informacijah STA to pomeni, da bodo v koaliciji na seji odbora za zdravstvo glasovali proti zakonskemu predlogu, nato pa naj bi pripravili novega.

Obravnavo na odboru že dvakrat zamaknili 

Zakonski predlog je sicer v DZ že prestal prvo branje, odbor pa bi ga moral po prvotnem načrtu obravnavati še pred odhodom poslancev na počitnice. A stranke koalicije so takrat predlagale zamik obravnave, saj so presodile, da za pripravo ustreznih dopolnil, ki bi naslovila pomisleke zakonodajno-pravne službe, ni dovolj časa.

Odbor bi moral nato predlog zakona obravnavati v začetku septembra, a so člani na predlog koalicije izglasovali umik te točke z dnevnega reda, češ da je materija zelo široka in je zato bolj odgovorno, da si vzamejo več časa, da bo zakon res dober.

Predlog zakona o digitalizaciji zdravstva so na ministrstvu za zdravje pripravili v začetku leta, še v času nekdanjega ministra Danijela Bešiča Loredana. Ta je ob predstavitvi zakonskega predloga povedal, da želijo z njim omogočiti enotnost in povezljivost podatkov v nacionalnem eKartonu ter večjo zasebnost in moč bolnikov pri samoodločanju o svojih zdravstvenih podatkih. Vlada je nato predlog zakona potrdila v juniju in DZ predlagala, naj ga obravnava po rednem postopku.

Valentina Prevolnik Rupel
Novice Kaj je povedala kandidatka za novo zdravstveno ministrico? #video
digitalizacija zdravstva
Novice Strokovnjak iz tujine o Sloveniji: "Imate eno boljših strategij, kar sem jih videl"
Ne spreglejte